Proszę o radę gdzie mam szukać miejscowości KOBELNICA na terenie byłegoZSRR. Pozdrawiam.Elżbieta
Kobelnica ZSRR
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Kobelnica ZSRR
Witam !!!!!
Proszę o radę gdzie mam szukać miejscowości KOBELNICA na terenie byłegoZSRR. Pozdrawiam.Elżbieta
- Aftanas_Jerzy

Kobelnica
Witaj Jerzy !!!!!!!!
Dziękuję Ci ,że się odezwałeś .Ja już od kilku dni szukam w internecie tej miejscowości i stale wyskakuje mi Kobylnica.Dlatego postanowiłam zapytać forumowiczów.Pozdrawiam .Elżbieta
Dziękuję Ci ,że się odezwałeś .Ja już od kilku dni szukam w internecie tej miejscowości i stale wyskakuje mi Kobylnica.Dlatego postanowiłam zapytać forumowiczów.Pozdrawiam .Elżbieta
- Aftanas_Jerzy

Kobelnica
Gdzie ta miejscowość może być (w jakim rejonie mniej-więcej). ZSRR był dużym krajem.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Kobelnica
Witaj Jerzy !!!!!
Strasznie mi przykro , ale to jest miejscowość urodzenia mojej babci w 1889 roku.Nie wiem w jakim to rejonie byłego ZSRR.Pozdrawiam .Elżbieta
Strasznie mi przykro , ale to jest miejscowość urodzenia mojej babci w 1889 roku.Nie wiem w jakim to rejonie byłego ZSRR.Pozdrawiam .Elżbieta
- Aftanas_Jerzy

Re: Kobelnica
Witam!eldroza54 pisze:Witaj Jerzy !!!!!
Były i są dwie Kobelnice, ale nie w b. ZSRR a: jedna koło Poznania (obecna nazwa Kobylnica) druga w Czechach (wspomina otym "Wojna i Pokój" w opisie bitwy pod Austerlitz. Są też dwie Kobylnice na Podkarpaciu, w powiecie Lubaczowskim. Może to o nie chodzi (może to zwykły błąd w danych - jedna litera tylko).Radzę wejść w wyszukiwarkę GOOGLE z ustawieniem języka ukraińskiego i przekopiować z tego postu nazwy:
Кобильниця Волоська, Кобилниця Руська
Wyszukiwarka znajdzie kilkadziesiąt miejsc. Z pobieżnego przeglądu dowiedziałem się sporo: był to teren objęty akcją Wisła, ktoś z Przemyśla pisze książkę o tych wsiach, są zachowane akta stanu cywilnego z XVIII wieku (chyba greko-katolickie)itp. Życzę powodzenia, jeśli to akurat trafienie w cel. eśli nie, to proszę o skan dokumentu z tą nazwą.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Kobelnica
Witam serdecznie!!!!
Na tym akcie zgonu widnieje data urodzenia i to jest rok 1889. Być może wtedy miejscowość ta nazywała się Kobelnica .A w akcie tym napisano w nawiasie ZSRR. Długo szukałam i korzystałam z Twojego linku.
Już wysłałam zapytanie do Urzędu Gminy Wielkie Oczy w mojej sprawie ,- tzn. czy mają jakieś akta bądz skorowidze z tych lat z Kobylnicy Wołoskiej .Mam już adres do parafii rzymsko - katolickiej chociaż nie jestem przekonana na 100% czy byli wtedy Polacy właśnie tego wyznania.
Serdecznie Ci dziękuję Jerzy i pozdrawiam ze Szczecina.Elżbieta
Na tym akcie zgonu widnieje data urodzenia i to jest rok 1889. Być może wtedy miejscowość ta nazywała się Kobelnica .A w akcie tym napisano w nawiasie ZSRR. Długo szukałam i korzystałam z Twojego linku.
Już wysłałam zapytanie do Urzędu Gminy Wielkie Oczy w mojej sprawie ,- tzn. czy mają jakieś akta bądz skorowidze z tych lat z Kobylnicy Wołoskiej .Mam już adres do parafii rzymsko - katolickiej chociaż nie jestem przekonana na 100% czy byli wtedy Polacy właśnie tego wyznania.
Serdecznie Ci dziękuję Jerzy i pozdrawiam ze Szczecina.Elżbieta