Księgi wieczyste nieruchomości XX w.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Nykiel_Gracjan

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Nykiel_Gracjan »

Czy ktoś z Państwa poszukiwał kiedyś i korzystał z ksiąg wieczystych nieruchomości?

W pewnym opracowaniu znalazłem odwołanie do KW miejscowości, jednak żadnego przypisu :( A dokument z 1858 mówi o sprzedaży zadłużonej wsi i jednym z nabywców jest mój przodek. Niestety nic poza tym, tylko "jak czytamy w KW".

Prosiłbym o pomoc jak takie cudeńko z XX wieku znaleźć i co może się w nich znajdować. Gdzie tego w ogóle szukać, archiwum, czy sąd?

Poza tym, jeżeli ktoś ma doświadczenie w tego typu źródłach to mam jeszcze jedno pytani, problem do rozwiązania.

Czy w dobrach prywatnych były prowadzone księgi na każdą wieś oddzielnie i co może się w nich znajdować? Oczywiście oprócz informacji dotyczących właściciela. Interesuje mnie moja rodzinna wioska i o ile znalazłem dużo ciekawych informacji w tabeli likwidacyjnej, o tyle nie czuję się jeszcze ukontentowany.

Tak trochę odbiegając od głównego problemu, to czy ktoś ma pomysł, gdzie szukać informacji o nr działek. Mam tabelę, część jestem w stanie uporządkować i nanieś na dzisiejsze tereny sam, ale nie wszystko. Niestety nie zachowały się plany tabeli i liczę, że może gdzieś jeszcze się to znajdzie, albo nie zmieniły się za bardzo nr działek.

Pozdrawiam
G.
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Jeśli KW jest zamknięta to jest w archiwum państwowym, jeśli natomiast nadal prowadzone są w niej wpisy znajduje się we właściwym sądzie wieczystoksięgowym. Jeśli znasz nr KW idź do sądu i zapytaj, powinni mieć informację czy księga jest u nich,czy została już przekazana do archiwum.

Co się może znajdować? Wiele rzeczy, ale najczęściej są to po prostu kopie umów i różnych wypisów.

KW są prowadzone dla każdej nieruchomości z osobna. Początkowo mogło być tak, że dana wieś miała jedną KW, ale raczej mało prawdopodobne aby ten stan zachował się do dzisiaj, ludzie dziedziczyli po sobie, sprzedawali nieruchomości etc. Natomiast która KW będzie tą pierwszą to już trzeba samemu ustalić przeglądając najczęściej wszystkie bądź większość KW z danego terenu (niestety nr KW nie odpowiadają kolejności ich zakładania).

W sądzie Ci w kwestii ustalenia nr działki nie pomogą, jeśli księga nie jest "znana" (tzn. niektóre księgi są często przeglądane i pracownicy już je znają). Systemy i bazy danych w sądach nie mają takich danych. Warto natomiast zwrócić się do np. wydziału geodezji/kartografii bądź podobnej instytucji, oni mają już takie bazy i są w stanie pomóc.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Nykiel_Gracjan

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Nykiel_Gracjan »

Dzięki śliczne za odpowiedź.

Rozumiem, że księga wieczysta nieruchomości, którą zajmuję będzie osobna. Pewnie jak i wszystkich powstałych po uwłaszczeniu w końcu włościanie stali się właścicielami. Ustalę nr kw dość prosto i pójdę poszperać. Wiesz może jak wygląda kwestia fotografowania, podejrzewam, że pozostanie mi tylko wypisanie informacji.

Ten wydział geodezji/ kartografii może okazać się bardzo interesujący. Wiem, że powstawały mapy całych wsi po I WŚ, podobno nr działek dużo się nie różnią od tych z XIX w. Ciekawe czy coś takiego się zachowało.

Jeszcze jedno pytanie dotyczące KW całej wsi. Czy wystarczy, że w tym sądzie podam nazwę miejscowości i oni już mi wskażą, że jest u nich, albo w archiwum (podejrzewam, że to drugie). Co do przynajmniej 1 mnie interesującej wiem tyle: "W KW Chorzepin zachował się dokument mówiący o sprzedaży zadłużonej nieruchomości włościanom" i dalej tabela. Podejrzewam, że w takim wypadku będzie to jedna KW, tylko raczej nie możliwe jest znalezienie jej po nr działki, a raczej po nazwie miejscowości.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
G.
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Przede wszystkim nie nastawiaj się hurraoptymistycznie, że w ogóle dostaniesz wgląd do ksiąg. Nie jesteś właścicielem nieruchomości ani pełnomocnikiem, więc musisz wpierw wykazać interes prawny by móc przejrzeć KW. To samo z fotografowaniem. Wszystko zależy od tego jak napiszesz wniosek, jak go uzasadnisz i jak na niego spojrzy przewodniczący wydziału.

Niestety może nie wystarczyć, choć może trafisz na dobrego urzędnika, który Ci pomoże. Powinieneś jednak znać numer KW.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

wręcz odwrotnie!
KW są JAWNE z definicji i każdy jest uprawniony, by zbadać stan prawny, właściciela, obciążenia etc nieruchomości
po to KW są:) (analogicznie do rejestrów zastawów
zawirowania z elektronicznymi księgami wieczystymi były, owszem (i zdaje się, że zrezygnowano z obowiązującej i wykonanej początkowo koncepcji, że każdy wiedział - mógł wiedzieć ko gdzie jaki kredyt wziął) ale "tajność KW" to jest jakiś obłęd
nawet w przypadku "załączników"

no i KW jest KW tylko i wyłącznie wtedy kiedy jest w sądzie i przedstawia bieżący stan,
pojęcie "archiwalna KW" jest wewnętrzną sprzecznością - tj nie ma odniesienia do ustawy
ot, jest kategorią nazw archiwalnych, tj stosowanych przez archiwa
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

W zasadzie tak, przepisy tak stanowią. Jednak z mojej praktyki wynika, że KW mają jako integralną część akta KW, do przejrzenia których trzeba właśnie wykazać interes prawny. Tak więc, jawność jawnością, a wniosek trzeba pisać.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

to nie kwestia "w zasadzie" choć kwestia zasad
"przepisy" rangi ustawy - to nie jest coś co można powielaczem ot tak sobie na poziomie np pracownika pracowni naukowej zakwestionować
i może nie wpisujmy się w takie bezprawne działania? Jak nie protestujemy, nie żądamy odmów na piśmie, nie skarżymy ew. nie realizuje jawności no poprzez publikacje:
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... arszawska/
to choć nie głośmy takich "nie jesteś właścicielem to musisz udowodnić interes prawny":)
nb nie musi być prawny i nie musi być udowodniony
no naprawdę ważne - czy mówimy o księgach wieczystych
patrz https://ekw.ms.gov.pl/eukw/pdcbdkw.html jeśli chodzi o dostęp
czy o archiwaliach przechowywanych np w APach, które du iure i de facto księgami wieczystymi nie są.
na marginesie - na ogół załaczniki mają tę samą sygnaturę..prawda?:) wiec zarówno ZUA jak i rewers opiewa na całość..zresztą załączniki sa integralną częścią KW
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Nie znam tematu szukania w księgach wieczystych, więc mogę zadać bardzo naiwne pytanie, ale nie krzyczcie na mnie, proszę. Od czegoś trzeba zacząć.

Jeżeli mój prapradziadek Antoni Podczaski, według wikipedii
<1880-11-26 Umiera Antoni Chrzystkowski. Siedmiowłókowy majątek nabywa Antoni Podczaski.
........
1895........ Podczaski rozpoczyna parcelację majątku;>
to gdzie konkretnie mam się udać i jak szukać aktu kupna i parcelacji?

Chodzi o Ratoszyn <Ratoszyn – wieś w Polsce położona w województwie mazowieckim, w powiecie białobrzeskim, w gminie Radzanów>
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”