Jędrasik - szukam rodziny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Dębski_Zbigniew

Jędrasik - szukam rodziny

Post autor: Dębski_Zbigniew »

Temat: "szuka rodzinyJędtasik"*

szukam rodziny Marianny Jędrasik, Sokolniki Suche(Zbroszki)babcia wyszła za mąż za Jana Dębskiego.

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Ostatnio zmieniony śr 27 kwie 2016, 21:16 przez Dębski_Zbigniew, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Post autor: Wojciech_Jędrasik »

A w którym mniej-więcej roku? I czy to aby nie Sokolniki Suche na zachód od Radomia, w kierunku na Opoczno?
Wojciech Jędrasik
Dębski_Zbigniew

Witam! Miejscowość koło Wieniawy. Mój dziadek jako wdowiec ożenił się z Marianną Jędrasik,której rodzice pochodzili z nieistniejącej już wsi Zbroszki .Zaraz po wojnie wyjechali na ,,zachód''
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Witam,
To się dobrze łączy – Wieniawa leży obok Sokolników Suchych. A w pobliżu są też dwa „mateczniki” Jędrasików z tego okresu. Pierwszy to okolice Opoczna – m.in. parafia Sołek, i trochę dalej na północ Petrykozy, i wydaje mi się (choć tego dokładnie nie sprawdzałem) że tam sięgają „oryginalne” linie Jędrasików widoczne wcześniej w Genetece niedaleko Łodzi. Drugi to Bedlno koło Końskich, skąd pochodzą moi przodkowie, ale oni przybyli tam i przybrali to nazwisko ponad dwieście lat temu po ucieczce przez Pilicę. W Bedlnie sprawdziłem, w latach 1880-1911 rodzą się dwie Marianny, i obydwie wychodzą za miejscowych chłopaków, ale jeśli któryś zginął np. w czasie wojny to mogła wyjść za mąż po raz drugi, tak jak dziadek. Księgi urodzeń z Bedlna są widoczne też tylko do 1911r. W Petrykozach i w Błogim Szlacheckim rodzą się kolejne cztery Marianny, i warto sprawdzić ich losy. Co do Zbroszków, to wieś w gminie Winnica koło Pułtuska, jedyna widoczne w internecie, nie pasuje tu zupełnie, ale jeśli ta wioska już nie istnieje, to nie mogą być tamte mazowieckie Zbroszki bo one istnieją do tej pory. W okolicach Bedlna na taką nazwę się nie natknąłem. Natomiast w Opocznie i w Końskich żyła rodzina Zbrożek – dawniej pochodził z niej m.in. znany w tamtej okolicy lekarz i społecznik. Zbrożkowie to była kiedyś rodzina szlachecka, i może mieli kiedyś kawałek ziemi w tej okolicy, biorący od nich swą nazwę, warto sprawdzić w historii tej familii.
Wojciech
Dębski_Zbigniew

Witam. Dzięki za informacje.A co do wsi Zbroszki to była ona niedaleko miejscowości Dębiny -rejon Wieniawy,Pleca.Było tam 10 chałup z czego 5,zamieszkiwali Jędrasiki.Byłem tam w zeszłym roku. A wszystko zaczęło się od tego że zacząłem szukać korzeni rodzinnych i utknąłem na moim dziadu Janie Dębskim ur.w 1901 nic więcej na jego temat nie znalazłem a z przekazów ustnych wiem że jako wdowiec ożenił się właśnie z Marianną Jędrasik ur19.12.1909/10.Znalazłem w genealogach Mariannę Jędrasik córkę Jana Jędrasika i Antoniny Kaczmarek,ale pewności nie mam czy to na pewno to.Wiem na pewno że Babcia pochodzi ze wsi Zbroszki bo tato mi opowiadał że biegał z Sokolnik Suchych na Zbroszki do swojej babci ( Jędrasik)a to będzie parę kilometrów.Myślałem że znajdę dziadka po Urzędzie stanu cywilnego ale niestety niema takiej pary w tych okolicach i jestem w kropce. Pozdrawiam.
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Witam,
Fakt, na mapie Google obok Dębin (ta wieś leży na północ i lekko na zachód od Sokolników, polnymi drogami z 10 km) widać napis Zbróżki (napis jest na południowy wchód od wsi, na wysokości Podłąki), i to musi być to miejsce. Na zdjęciach Google teraz tam jest las, ale na południe i wschód od napisu ten las wygląda na gęsto czymś pocięty. Na Geoportalu ten teren to masa długich wąskich działek, takich samych jak pola uprawne obok – na 99% to teren dawnej wsi.
Dębiny należą do parafii Skrzyńsko, a to jest stara parafia (od ok 1130r) i nie sadzę żeby w ciągu ostatniego stulecia coś się zmieniło z przynależnością Dębin. Po odfiltrowaniu parafii, w sensownym przedziale czasu (1895+) w Dębinach rodzą się trzy Marianny Jędrasik: pierwsza w 1895 i umiera w 1896, druga rodzi się w 1901, a trzecia w 1909. Jeżeli dziadek podał dokładną datę urodzenia, to musi to być ta trzecia. Po wojnie ta starsza miała ze 45 lat, a młodsza powyżej 35 lat – jest bardzo prawdopodobne że babcia była już zamężna, i jeżeli została wdową to w USC zapisali ją w czasie ślubu z dziadkiem pod nazwiskiem z pierwszego męża. Jeżeli mają tam Jana Dębskiego, który zawarł związek z Marianną urodzoną w 1901 lub 1909, to moim zdaniem ją odnalazłeś.
Wojciech
PS. Czy Marianna urodziła się jako Jędrasik, czy też nazywała się tak w chwili ślubu z dziadkiem? Jeśli to drugie, to mogłaby się tak nazywać z pierwszego małżeństwa, a urodzić się pod innym nazwiskiem. Ale ilość Mariann urodzonych w Dębinach w jakimś skończonym przedziale czasu też nie jest wielka.
Dębski_Zbigniew

Witam. Na początku małe sprostowanie. Dziadek Dębski był wdowcem i powtórnie ożenił się z panną Marianną Jędrasik z domu Jędrasik.W Dębinach urodził się mój ojciec.A w księgach urodzin często podawane są tylko imiona i nazwiska rodziców niema tam imion dziadków. Mój kłopot polega na tym że znam prawdopodobne imię pradziadka Walenty.Znalazłem Walentego który miał syna Jana ale nie zgadza się rok urodzenia tamten Jan jest o 26 lat starszy od mojego dziadka i znowu p.podobnie ślepy trop!A babcia Marianna Dębska z domu Jędrasik to rzeczywiście znalazłem ją i całą rodzinę aż do pra, pra dziadka.mam nadzieję że to ta właściwa .Postanowiłem szukać Jedrasików bo może ktoś wie więcej o losach wcześniejszych mojej babci od czasu gdy wyszła za dziadka ,szukam wszystkiego co nakieruje mnie na dane dziadka,gdzie zawarł związek małżeński gdzie się urodził itd.Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”