Prośba o pomoc - nabywanie ziemi w zaborze rosyjskim,

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Moi pradziadkowie byli właścicielami gospodarstwa rolnego w Dębołęce, obecnie woj. kujawsko - pomorskie. Do Dębołęki przeszli po ślubie w 1903 roku. Moje pytanie dotyczy, w jaki sposób mogli wejść w posiadanie ziemi. Zakładam, że pierwotnie mogłaby to być dzierżawa, ale czy po roku 1900 istniała nadal możliwość uwłaszczenia się na uprawianej ziemi, czy raczej musieli ją kupić. Nie udało mi się znaleźć żadnych informacji na ten temat. Uwłaszczenie chłopów na tych terenach miało miejsce w 1864 roku, a co z tymi którzy stali właścicielami ziemi później. Wiem na pewno że moi pradziadkowie żyli biednie, więc za gotówkę raczej jej nie kupili. Jakie więc były wówczas możliwości nabywania ziemi, może ktoś z państwa wie coś na ten temat. Pozdrawiam.
111chris

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: 111chris »

Kurjer Warszawski / [red. Herman Benni]. 1873, nr 81 ebuw.uw.edu.pl/dlibra/plain-content?id=46523
podaje informację o sprzedaży "w Wydziale II gim Trybunału Cywilnego w Warszawie, przed W.Lewandowskim, Assesorem Delegowanym, DOBRA ZIEMSKIE DĘBOŁĘKA, w powiecie Nieszawskim, pod joryzdykcją Sądu Pokoju w Radziejewie położone, obejmujące rozległości włók 24, morgów 8."

Może zacząć poszkiwania od strony osoby wydzierżawiającej/sprzedającej ziemię w 1903 r.?

" moi pradziadkowie żyli biednie, więc za gotówkę raczej jej nie kupili" - a może żyli skromnie, bo spłacali kredyt w banku(pożyczkę w rodzinie)?

Przykład zakupu ziemi, 1884, Lubelszczyzna:
http://lubgens.eu/viewtopic.php?t=1258

Krzysiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”