Szczerze mówiąc, nie bardzo wiem, jak powyższe rozumieć. Czy oznacza to, że po roku 1783 mieszkańcy Burszytna uczęszczali do innego kościoła i tam też zapisywane były ich chrzty, śluby i zgony? Wydaje mi się to prawdopodobne, zważywszy na fakt, iż na stronach AGAD dostępne są księgi z Bursztyna tylko do roku 1784 (choć biorę też, oczywiście, pod uwagę, że późniejsze mogły się po prostu nie zachować).
Jeśli jest tak, jak myślę, to czy dałoby się jakość dojść do tego, która parafia przejęła obowiązki tej w Bursztynie, czy też trzeba "na czuja" sprawdzić wszystkie okoliczne?
Akt, którego szukam, pochodzi z roku 1789/1790 (przodek urodził się w grudniu, więc akt mógł zostać spisany także na początku stycznia; dokładną datę urodzenia znam z dokumentów z jego teczki osobowej). Do tej pory sądziłam, że nie ma szans na odnalezienie go - zakładałam, że skoro ksiąg z danych lat nie ma na stronach AGAD, to nie zachowały się. Teraz jednak nabrałam trochę nadziei, dlatego będę wdzięczna, jeśli ktoś mógłby rzucić więcej światła na tę kwestię.
Z góry bardzo dziękuję