Jeden z moich przodków zmusił mnie do opuszczenia Północnego Mazowsza, przytulnego, bo już genealogicznie oswojonego, i wywlókł pod dziewiętnastowieczną Łódź. Koszmarek zmagania się z mniej polskimi nazwiskami, uwiecznionymi w księgach, zapewne dopadł wielu Poszukiwaczy i może ktoś z Was zechce podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem... bo mi rozumku niestety zabrakło.
Rzecz dotyczy Wojciecha Siennickiego, urodzonego około roku 1816 (liczę na podstawie AU jego dzieci), szewca mieszkającego w Ozorkowie. Wojciech płodzi dzieci ze swą żoną, urodzoną około 1818 roku Elżbietą z domu... uśredniając: Kitzman (Kisman, Kietz, Kicman, Kuczman... odmian nazwiska naliczyłam kilkanaście).
Najstarsze dziecko rodzi się w Ozorkowie w 1838 roku. Trzy lata wcześniej mój Wojciech (mój bo: jedyny Wojciech Siennicki, jaki pojawia się w Ozorkowskich księgach, urodzony ok. 1816 roku i w dodatku szewc) żeni się z panną Kifsmann, urodzoną idealnie, bo około roku 1818... ale nie Elżbietą, tylko Beatą! I ja nijak nie potrafię przypasować tych dwóch imion
Czy spisujący akt się pomylił, bo matka panny młodej ma imię Beata? Czy może Beata, wychodząc za mąż za katolika, zmienia imię? Akt ślubu znajduje się w księdze ewangelickiej. Zapowiedzi były ogłaszane w parafiach ewangelickiej i katolickiej, z czego wnioskuję, że Siennicki protestantem nie był. W księgach urodzeń po 1835 roku nigdzie nie znajduję rodziców: Wojciecha Siennickiego i Beaty, natomiast pod dostatkiem (dziesięcioro dzieci) mam Wojciecha i Elżbietę.
Dodam jeszcze, że sięgnęłam do miejsca urodzenia Beaty, mając nadzieję, że tam może coś więcej odkryję. Niestety, raczej nie mam szans: ewangelickie księgi narodzin ze Stawiszyna - z tego okresu - nie istnieją.
Stanowczo brakuje mi wiedzy o łódzkich realiach... Czy ktoś bardziej obeznany w genealogicznych meandrach ewangelicko-katolickich mógłby pochylić się nad moją biedą?...
AM Wojciech Siennicki i Beata Kifsmann: Ozorków (ewang.), 1835, akt nr 20
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =331&y=292
Serdecznie pozdrawiam,
Ania Witkowska