Grobelny Walenty, Roszków, USC Jarocin
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Grobelny Walenty, Roszków, USC Jarocin
Temat: "Walenty Grobelny, Roszków, USC Jarocin"*
Dzień dobry,
Sprawa wygląda następująco. O ile w przypadku mojej rodziny po kądzieli udało mi się cofnąć o 8 pokoleń (więcej chyba będzie bardzo, bardzo trudno), o tyle po mieczu jest problem. Mam jedynie szczątkowe informacje (+1 zdjęcie) o pradziadku, rolniku Walentym Grobelnym, który mieszkał w miejscowości Roszków pod Jarocinem. Jego żoną była Magdalena z Wojciechowskich (Woyciechowskich). Wiem, że jego syn Franciszek (mój dziadek) urodził się w 1920 r., a drugi syn - Stanisław ok. 1919. Co oznacza, że pradziadek musiał brać ślub ok. 1918-1919 roku (lub wcześniej, nie mam informacji o dzieciach z nieprawego łoża) i urodzić się ok. 1900 roku (może nieco wcześniej). Wiem również, że przeżył wojnę. I to właściwie wszystkie informacje, które mam na jego temat. O Walentym Grobelnym milczą wszystkie źródła internetowe (na BASIA są osoby o tym imieniu i nazwisku, ale o wiele starsze).
I teraz pytanie, czy w jakiś sposób można wyciągnąć dane nt. Walentego z USC w Jarocinie (zakładając, że tam się urodził, zmarł lub brał ślub)? W jaki sposób ich szukać? Czy urzędnicy będą w stanie je dla mnie odszukać (a przecież oni nie prowadzą badań genealogicznych!)?
A może szukać poprzez akt urodzenia mojego dziadka? Czy w takim dokumencie będzie też komplet danych (daty urodzenia) jego rodziców?
Dużo pytań, ale z pewnością któreś z Was będzie w stanie choć trochę mnie oświecić. A może ktoś ma jakieś doświadczenia ze współpracy z USC w Jarocinie?
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie uwagi/porady,
pozdrawiam,
Michał
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Dzień dobry,
Sprawa wygląda następująco. O ile w przypadku mojej rodziny po kądzieli udało mi się cofnąć o 8 pokoleń (więcej chyba będzie bardzo, bardzo trudno), o tyle po mieczu jest problem. Mam jedynie szczątkowe informacje (+1 zdjęcie) o pradziadku, rolniku Walentym Grobelnym, który mieszkał w miejscowości Roszków pod Jarocinem. Jego żoną była Magdalena z Wojciechowskich (Woyciechowskich). Wiem, że jego syn Franciszek (mój dziadek) urodził się w 1920 r., a drugi syn - Stanisław ok. 1919. Co oznacza, że pradziadek musiał brać ślub ok. 1918-1919 roku (lub wcześniej, nie mam informacji o dzieciach z nieprawego łoża) i urodzić się ok. 1900 roku (może nieco wcześniej). Wiem również, że przeżył wojnę. I to właściwie wszystkie informacje, które mam na jego temat. O Walentym Grobelnym milczą wszystkie źródła internetowe (na BASIA są osoby o tym imieniu i nazwisku, ale o wiele starsze).
I teraz pytanie, czy w jakiś sposób można wyciągnąć dane nt. Walentego z USC w Jarocinie (zakładając, że tam się urodził, zmarł lub brał ślub)? W jaki sposób ich szukać? Czy urzędnicy będą w stanie je dla mnie odszukać (a przecież oni nie prowadzą badań genealogicznych!)?
A może szukać poprzez akt urodzenia mojego dziadka? Czy w takim dokumencie będzie też komplet danych (daty urodzenia) jego rodziców?
Dużo pytań, ale z pewnością któreś z Was będzie w stanie choć trochę mnie oświecić. A może ktoś ma jakieś doświadczenia ze współpracy z USC w Jarocinie?
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie uwagi/porady,
pozdrawiam,
Michał
* moderacja tematu [Sianin_1948]
- Pobłocka_Elżbieta

Michale,
przeglądałeś E-kartotekę,może w meldunkach odnajdziesz ślad:
od nr 738 Grobelny/-lna
http://szukajwarchiwach.pl/53/474/0/19. ... /#tabSkany
Ela
przeglądałeś E-kartotekę,może w meldunkach odnajdziesz ślad:
od nr 738 Grobelny/-lna
http://szukajwarchiwach.pl/53/474/0/19. ... /#tabSkany
Ela
-
stanislaw_pikul

Re: Walenty Grobelny, Roszków, USC Jarocin
Biorąc pod uwagę podane przez Ciebie daty to dokumentów dotyczących urodzin Twojego pradziadka powinieneś szukać w AP Kalisz (początek XX w. jest dostępny online) zaś akt ślubu nawet jak się znajduje jeszcze w USC (powoli roczniki do 1935 r. powinny być przekazywane do AP) to jest poza działaniem ustawy o aktach stanu cywilnego i USC może Ci je udostępnić (na miejscu, do wglądu) bez większych problemów związanych z legitymowaniem się prawem do ich uzyskania. O akt zgonu możesz poprosić (też pod warunkiem że nastąpił po 1935 r., w przeciwnym razie znowu Kalisz) ale im więcej podasz tym będzie lepiej. Oczywiście, skrócony lub pełny odpis Urząd Ci wyda, po zdjęcie aktu najprawdopodobniej będziesz musiał wybrać się sam lub ustanowić pełnomocnika.Shalom pisze: Wiem, że jego syn Franciszek (mój dziadek) urodził się w 1920 r., a drugi syn - Stanisław ok. 1919. Co oznacza, że pradziadek musiał brać ślub ok. 1918-1919 roku (lub wcześniej, nie mam informacji o dzieciach z nieprawego łoża) i urodzić się ok. 1900 roku (może nieco wcześniej). Wiem również, że przeżył wojnę. I to właściwie wszystkie informacje, które mam na jego temat. O Walentym Grobelnym milczą wszystkie źródła internetowe (na BASIA są osoby o tym imieniu i nazwisku, ale o wiele starsze).
Pozdrawiam
Stanisław
Stanisław
- Grazyna_Gabi

W listach strat z I WS sa dwie osoby z miejscowosci Roszków zapisane jako Ruskow, pozostale z okolicznych wiosek.
Grobelny Franciszek zginal przed 19.05.1915 a Stanislaw byl lekko ranny przed 5.11.1914.
Grobeling Franz Strzyzewko, Jarotschin 1916-01-29
Grobelny Anton Ciswica, Jarotschin Preußen 683 Füsilier-Regiment 34 1916-11-11
*Grobelny Franz Ruskow, Jarotschin 1915-05-19
Grobelny Franz Stryczewka, Kr. Jarotschin Preußen 71 Landwehr-Infanterie-Regiment 49 1914-11-07
Grobelny Franz Strzyzewko, Jarotschin Preußen 860 1504 1917-06-16
Grobelny Josef Strzyzewko, Jarotschin 1916-11-23
*Grobelny Stanislaus Ruskow, Jarotschin Preußen 69 Garde-Grenadier-Regiment 1 1914-11-05
http://des.genealogy.net/search/index?s ... ffset=1850
Nie ma Walentego ale wyglada na to, ze rodzina Grobelnych na tych terenach zyla.
Pozdrawiam
Grazyna
Grobelny Franciszek zginal przed 19.05.1915 a Stanislaw byl lekko ranny przed 5.11.1914.
Grobeling Franz Strzyzewko, Jarotschin 1916-01-29
Grobelny Anton Ciswica, Jarotschin Preußen 683 Füsilier-Regiment 34 1916-11-11
*Grobelny Franz Ruskow, Jarotschin 1915-05-19
Grobelny Franz Stryczewka, Kr. Jarotschin Preußen 71 Landwehr-Infanterie-Regiment 49 1914-11-07
Grobelny Franz Strzyzewko, Jarotschin Preußen 860 1504 1917-06-16
Grobelny Josef Strzyzewko, Jarotschin 1916-11-23
*Grobelny Stanislaus Ruskow, Jarotschin Preußen 69 Garde-Grenadier-Regiment 1 1914-11-05
http://des.genealogy.net/search/index?s ... ffset=1850
Nie ma Walentego ale wyglada na to, ze rodzina Grobelnych na tych terenach zyla.
Pozdrawiam
Grazyna
Grobelnych w całej Wielkopolsce, a zwłaszcza w okolicach Jarocina, jest bardzo wielu. Podejrzewam, że wszyscy są ze sobą spokrewnieni, choć jest to raczej niemożliwe do udowodnienia.
Ciekawe, czy któryś z wymienionych jest jakąś rodziną Walentego - może któryś z Franciszków i Stanisław? Mój dziadek (syn Walentego) nosił imię Franciszek, a jego brat - Stanisław. Być może nazwano ich na cześć obu panów, którzy mogli być np. ich wujami?
Będę musiał wydobyć z USC w Jarocinie akt zgonu Walentego Grobelnego. Mój ojciec (rocznik 1957) pamięta, że w dzieciństwie jeździł do niego na żniwa. Co oznacza, że pradziadek żył do przynajmniej ok. 1965 r. Czyli w USC w Jarocinie powinien być ten dokument.
pozdrawiam,
Michał
Ciekawe, czy któryś z wymienionych jest jakąś rodziną Walentego - może któryś z Franciszków i Stanisław? Mój dziadek (syn Walentego) nosił imię Franciszek, a jego brat - Stanisław. Być może nazwano ich na cześć obu panów, którzy mogli być np. ich wujami?
Będę musiał wydobyć z USC w Jarocinie akt zgonu Walentego Grobelnego. Mój ojciec (rocznik 1957) pamięta, że w dzieciństwie jeździł do niego na żniwa. Co oznacza, że pradziadek żył do przynajmniej ok. 1965 r. Czyli w USC w Jarocinie powinien być ten dokument.
pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
Michał
-
Artur_Galas

Pozdrawiam
Grazyna[/quote]
I to od dawna
W księdze chrztów parafii Siedlemin jest akt chrztu Walentego Grobelnego syna Szymona i Zofii urodzonego w Roszkowie 7 lutego 1731 r.
Polecam kontakt z parafią. Bardzo sympatyczny ksiądz. Na parafii są księgi chyba (korzystałem tylko z XVIII-towiecznych) do początku XX w.
Pozdrawiam
Artur
Pozdrawiam
Grazyna[/quote]
I to od dawna
W księdze chrztów parafii Siedlemin jest akt chrztu Walentego Grobelnego syna Szymona i Zofii urodzonego w Roszkowie 7 lutego 1731 r.
Polecam kontakt z parafią. Bardzo sympatyczny ksiądz. Na parafii są księgi chyba (korzystałem tylko z XVIII-towiecznych) do początku XX w.
Pozdrawiam
Artur
Dziękuję za tę bardzo interesującą informację. Niestety, mieszkam bardzo daleko od Jarocina i na razie nie mam możliwości, żeby tam pojechać, aby przyjrzeć się księgom parafialnym. Będę zatem musiał oprzeć się na tym, co jest dostępne online - Poznan-Project, BASIA i szukajwarchiwach.pl...
Ale do tego jest mi potrzebne poznanie imion rodziców pradziadka Walentego, tak aby mieć pewność, że ich akty ślubu, urodzin czy zgonu są już na 100 proc. dostępne bez konieczności składania wniosków w USC.
pozdrawiam,
Michał
Ale do tego jest mi potrzebne poznanie imion rodziców pradziadka Walentego, tak aby mieć pewność, że ich akty ślubu, urodzin czy zgonu są już na 100 proc. dostępne bez konieczności składania wniosków w USC.
pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
Michał
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
W akcie zgonu z 1899 roku trzyletniego Stanisława Grobelnego, syna Andrzeja i Marianny z domu Rzepka, dodano ołówkiem taki zapis :
1) Caecilia 17
2) Josepha 14
3) Walentin 9
6000 Mark
Cecylia (urodzona w 1881 roku) będąca na pewno córką tej samej pary, rozumiem, ze chodzi o żyjące rodzeństwo Stanisława.
Czyli urodzenia Walentego należy szukać w 1890 roku (ewentualnie w 1889 r. lub w 1891 r.)
Jednak nie wiem, co myśleć o tych markach ...
Pozdrawiam
Chrystian
1) Caecilia 17
2) Josepha 14
3) Walentin 9
6000 Mark
Cecylia (urodzona w 1881 roku) będąca na pewno córką tej samej pary, rozumiem, ze chodzi o żyjące rodzeństwo Stanisława.
Czyli urodzenia Walentego należy szukać w 1890 roku (ewentualnie w 1889 r. lub w 1891 r.)
Jednak nie wiem, co myśleć o tych markach ...
Pozdrawiam
Chrystian
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Czy ja dobrze rozumiem, że znasz dokładną datę zgonu Walentego Grobelnego?
Jeżeli tak to nie powinno być problemu z uzyskaniem odpisu lub kopii aktu zgonu z właściwego miejscowo USC, a tam powinni być wymienieni jego rodzice. Nie trzeba nigdzie jeździć, podanie o odpis czy kopię można wysłać pocztą.
Jeżeli tak to nie powinno być problemu z uzyskaniem odpisu lub kopii aktu zgonu z właściwego miejscowo USC, a tam powinni być wymienieni jego rodzice. Nie trzeba nigdzie jeździć, podanie o odpis czy kopię można wysłać pocztą.
Joanna
Moją pra jest Marianna Grobelna, która według danych Christiana urodziła się w 1798 r. we wsi Gałązki w parafii Borzęciczki (jakieś 20 km od Jarocina), była córką Wojciecha i Elżbiety. Wyszła za mąż za Marcina Szwałka w 1816 w tej samej parafii. Na stronie Christiana jest opisana tutaj:
http://gw.geneanet.org/orpel?lang=en&pz ... elna&oc=13
http://gw.geneanet.org/orpel?lang=en&pz ... elna&oc=13
Joanna