Poszukuję informacji na temat odnogi rodu Raczyńskich, który swój początek rozpoczyna od małżeństwa Gabriela Raczyńskiego z Reginą (ew. Raymundą) z d. Sensya (prawdopodobnie z Hiszpanii).
Gabriel brał udział w wyprawach Napoleona do Hiszpanii i jak wieśc niesie stamtąd przywiózł sobie żonę. Miał z nią kilkoro dzieci, których potomków częściowo udało mi się odnaleźć.
Udało mi się odszukać troje dzieci urodzonych w Kobyłce:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
Kolejne w Sokołowie Podlaskim.
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
Ale tych dzieci było więcej...
Raczyński, Gabriel (ur ok 1780, zm. 1856-04-21 w Sokołów Podlaski)
Sensya, Regina (ur. ok 1800, zm. 1873-08-28 w Sokołowie Podlaskim)
Małżeństwo ok 1816
Raczyńska, Wiktoria (1817 w ? - ?)
Raczyński, Hipolit (1819-08-20 w Kobyłce - ?)
Raczyński, Anastazy (1819-08-20 w Kobyłce - ?)
Raczyńska, Aniela Teofila (1821-06-02 w Kobyłce - ?)
Raczyński, Władysław (ok. 1829 w ? - po 1905)
Raczyński, Józef Seweryn (1833-03-25 w Sokołowie - 1833-10-09)
Raczyński, Antoni Marceli (1835-01-18 w Sokołowie - 1835-11-30)
Raczyński, Aleksy Antoni (1837-07-16 w Sokołowie - 1895-10-12)
Wiktoria wyszła za mąż w Sokołowie. Sam Gabriel i jego żona zmarli również w Sokołowie (grób żony istnieje do dzisiaj). Niestety nie udało mi się znaleźć żadnego aktu dotyczącego Władysława - mimo iż przewija się on dość często w historii rodziny. Linia, która mnie interesuje to Gabriel->Władysław->Stanisław->Władysław. Akty urodzenia, małżeństwa i zgonu Stanisława znalazłem (ur. w Ciechanowie, małżeństwo w par. Zielona Ciechanowska zm. w Warszawie), Akt urodzenia Władysława młodszego również znalazłem (ur. w Opinogórze sic!) a rodzicami chrzestnymi byli dziadkowie.
Mimo to uważam, że jest sporo poszlak, że Władysław senior jest synem Gabriela. Brat Władysława Juniora powrócił w okolice Sokołowa (jako mąż właścicielki folwarku w Ząbkowie), potomkowie Gabriela byli chrzestnymi u innych dzieci Stanisława itp.
Może ktoś spotkał się w incydentalnie występującym nazwiskiem Raczyński pomiędzy Ciechanowem, Warszawą a Sokołowem Podlaskim lub niedaleko od? Na Podlasiu istnieje miejscowość Raczyny, jednak można domniemywać, że nie jest to moja szukana rodzina. Potomkowie Gabriela w okresie międzywojennym nazwali się Raczynski-Nałęcz (Władysław junior i Zygmunt), w domu Władysława były dokumenty dotyczące napoleońskiem przeszłości Gabriela (spłonęły w Powstaniu) oraz, fakt, że chrzestnym Józefa Seweryna był Seweryn Kobyliński - właściciel Sokołowa.
Oczywiście tych informacji mam więcej: prawdopodobnie ślub Władysława z Józefą Grabowską odbył się w Ostrołęce około roku 1850, Stanisław był ożeniony z Franciszką Zdziarską itp. Akt zgonu Józefy Grabowskiej znalazłem (zm. w Ciechanowie dnia 26-11-1905 r.). Władysław ją przeżył ale nie udało mi się ustalić gdzie zmarł. Gdybym miał jakikolwiek akt dotyczący Władysława seniora mógłbym ustalić gdzie szukać historii rodu Gabriela pomiędzy Kobyłką a Sokołowem.
Wszystkich, którzy są w stanie mi pomóc proszę o kontakt - doślę brakujące informacje.
Historia opowiadana ustnie głosi, że Gabriel ożenił się z Reginą pod koniec życia - jednak w Sokołowie aktu ślubu nie znalazłem
Aleksy - najmłodsze dziecko Gabriela również pozostało w Sokołowie - jego grób znajduje się na tamtejszym cmentarzu.