Legat Katarzyna zd.Jałocha

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tywin97

Legat Katarzyna zd.Jałocha

Post autor: Tywin97 »

Temat: "Katarzyna Legat zd.Jałocha"*

Proszę bardzo o jakieś informacje o rodzicach Katarzyny Jałochy (1908-1990) żony Jana Legata ur w Lubicach parafii Kołbiel (1904-1978) syna Adama Legata (1871-1944) i Marianny Główki (1880-1969) .
Nie mogę znaleźć żadnych informacji ani w rodzinie ani innych drzewach genealogicznych wiem ,że ojciec mojej prababci zmarł w latach 20 na gruźlice kiedy chciał wydać moją prababcie Katarzynę za młynarza (bez rezultatów :3) a jego żona umarła gdzieś w latach 50 . Nikt w rodzinie nawet starsze rodzeństwo mojej babci nie zna imię swojego dziadka a jeśli chodzi o ich babcie podają że mogła nazywać się Marcjanna lub Marianna brak innych informacji . Możliwym rodzeństwem mojej prababci był Jan ,Andrzej i Stanisław . Będę wdzięczny za jakiekolwiek informację o rodzicach prababci Katarzyny.
---------------------------------------------------------------------------------------------------- Serdecznie pozdrawiam Daniel

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Katarzyna Legat zd.Jałocha

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Danielu - skoro wiesz kiedy zmarli, to zapewne wiesz gdzie i możesz poprosić odpowiednie USC o akty zgonu, będą a w każdym razie powinny być dane o miejscu urodzenia i/lub imiona rodziców. W czym więc tkwi problem?
Jeśli czegoś nie zrozumiałam z Twego postu - to może napisz to inaczej a w każdym razie podawaj jakie akty masz.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
Jolasc

Sympatyk

Post autor: Jolasc »

Witaj Danielu,
może już sam znalazłeś do dziś te akta, które wklejam niżej.
Wszystkie akta masz tu na portalu w zakładkach Geneteka i Geneszukacz – jak widać akta z Kołbieli są jednymi z najdokładniej opisanych akt w wyszukiwarce – identyfikacja osób jest prosta bo w większości dopisane są imiona rodziców i panieńskie nazwisko matki, miejscowość i czasem wiek co ogromnie ułatwia szukanie wstecz, bo jak tych info brak przy akcie zostaje tylko spróbować dotrzeć do skanów.

Ślub rodziców Katarzyny Jałocha
29 1889 24 Paweł Jałocha Rozalia Górska Kołbiel
Rodzice męża Jakub Jałocha i Franciszka Kuczyńska, rodzice żony Jan Górski i Agnieszka Szeląg miejscowość Lubice

Ślub dziadków Katarzyny
11 1848 2 Jakub Jałocha Franciszka Kuczyńska Kołbiel
rodzice meża Marcin i Agnieszka Szostak, żony Kacper i Józefa Żołądek

akt urodzenia Katarzyny
65 1905 2 Katarzyna Jałocha Paweł Rózali Górska Kołbiel
Miejscowość Lubice

akt urodzenia ojca Jana Legata
28 1874 198 Adam Legat Paweł Apolonia Witkowski Kołbiel

Akt urodzenia Jana
46 1904 276 Jan Legat Adam Marianna Główka Kołbiel

Ślub rodziców Jana Legata
12 1898 9 Adam Legat Marianna Główka Kołbiel
Rodzice meża Paweł i Apolonia Witkowska, rodzice żony Jan i Ludwika Kurdej. Lubice

Ja miałam ułatwione zadanie o tyle, że zadzwoniłam do znajomego z Lubic i spytałam o to ile było rodzin Legatów i Jałochów we wsi (rodzinę Jałochów znam, ale bardziej z Żelaznej w parafii Gocław i wiele rodzin było/jest we wsiach Chrosna, Chrząszczówka i Kąty) – okazało się,że pamięta tylko po 1 rodzinie, dlatego można mieć pewność, Katarzyna Jałocha urodziła się w 1905r.

I teraz widzisz,że pisząc posta nie podałeś info skąd znasz daty, bo jeśli np. z aktu ślubu, lub wyliczyłeś z aktu zgonu, gdzie podają wiek to musisz wiedzieć, że często nie podawano wieku dokładnie i dlatego opierając się tylko na takich danych trzeba brać możliwy logicznie przedział czasowy.
Jeśli jednak Twoja data jest na 100% pewna to wyżej wkleiłam niewłaściwy akt. natomiast data urodzenia Jana Legata zgadza się nie wiem tylko czy wiesz, ale w 1902roku urodził się starszy brat Jan, ale zmarł i rodzice kolejnemu synowi dali tak samo na imię, co było praktykowane dawniej, kiedy wiele malutkich dzieci umierało.
Pytaj, jeśli chcesz wiedzieć coś więcej lub coś nie jest jasne.
Teraz już po podanych nazwiskach możesz szukać wstecz.

Pozdrawiam

Jolanta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”