IPN film: Łupaszka

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

janat

Sympatyk

IPN film: Łupaszka

Post autor: janat »

Witam,

Uprzejmie prosze o pomoc. Krotko przed 19 minuta tego filmu jest mowa o podporuczniku Marianie Krucinskim lub Krycinskim. Nie wiem czy poprawnie uslyszalam to nazwisko. Moja mama juz napisala takie pytanie do IPN. Jednak wezmie im dlugo nim nam odpowiedza. Pragne o podpowiedz teraz. Nie mam czasu na czekanie. Jestem bardzo chora. Krycinscy to moja rodzina, to znaczy, ta czesc do ktorej nalezy kapitan Adam Krycinski kogo Rosjanie zamordowali w Katyniu w 1940 roku. Nie moge pogodzic sie z mysla ze ja tak malo znam o Zolnierzach Wykletych. Jak to stoi w Polsce?

Pozdrawiam,

Jana
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 10 times

IPN film: łupaszka

Post autor: Grazyna_Gabi »

Jana,
Osluchalam film kilka razy i jakos nie trafilam na nazwisko Krucinski lub Krycinski.
Przed 19 min. nie pada zadne nazwisko dopiero od 23 minuty.
Jak na moje ucho jest tam mowa o podporuczniku Marianie Plucinskim.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Marian_Pluci%C5%84ski
Film:
https://www.youtube.com/watch?v=HrDIZd_PfZw

Mozliwe, ze nie o ten film Tobie chodzi.

Pozdrawiam
Grazyna
janat

Sympatyk

Grazynko,
Bardzo serdecznie dziekuje! Tak, to ten film-widocznie ja nie mam calosci. Dostalam nagranie od znajomej. Szesciu nas sluchalo i nasze uszy musza byc slabe!

Jestem bardzo wdzieczna za tak szybka odpowiedz. Walcze z nowotworem. Jest mi lepiej.

Raz jeszcze dziekuje i pozdrawiam serdecznie,

Jana
janat

Sympatyk

Grazynko,
Serdecznie dziekuje za wspaniale linki. Dowiedzialam sie duzo! Nauczylam sie!

Moja mama jest bardzo zazenowana. IPN odpowiedzialo na jej e-maile na drugi dzien! Serdecznie, obszernie i dokladnie! A mama zauwazyla odpowiedz dopiero kilka dni temu. I odpowiedziala nie na adres osoby piszacej tak serdeczny e-mail ale na kogos innego. Mama jest wczasnieta sytuacja moja. Poza tym, miala cos 10 tysiecy wiadomosci na kompie ktorego ona jeszcze nie zna. Ja uwazam to wszystko za sukces! Szczegolnie ze mama znalazla koncert grupy Contra Mundum o Zolnierzach Wykletych ktorego czesto sluchamy. Wspanialy!

Raz jeszcze dziekuje.

Pozdrawiam serdecznie,
Jana
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”