podwójne nazwisko

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
robert_słomian

Sympatyk

podwójne nazwisko

Post autor: robert_słomian »

Witam serdecznie :)
Po kilku miesiącach żmudnych poszukiwaniach napotkałem pewien problem z nazwiskami moich przodków.
Sprawa wygląda następująco:
mój pra,pra...dziadek Piotr Słomian ma napisane w akcie zgonu że był z rodziców Franciszka Słomian i Tekli z Sopów małżonków Mazurków-nie rozumiem o co chodzi!Słomian czy Mazurek?
Znalazłem akty zgonów jego (chyba) braci,gdzie napisano iż byli z rodziców Franciszka i Tekli z Sopów małżonków Mazurków...nie rozumiem o co chodzi z tymi dwoma nazwiskami.
Odnalazłem też akty zgonów Antoniego i Apoloni Sopów po rodzicach Karol Mazurek i Marianna Sopa ale w jednym z aktów ich zmarłe dziecko widnieje już nie jako Sopa a nie Słomian.
Jak by tego było mało to zanlazłem też akt zgonu dziecka którego rodzicami byli wspomniany już Franciszek Słomian i o dziwo nie Tekla,a Marianna Sopa!
Wiem że trochę namieszałem ale inaczej tego nie mogłem przedstawić.
Może komuś się będzie chciało zagłębić w temat i coś mi podpowie lub naprowadzi na jakiś inny tok rozumowania tego zagmatwanego wątku.
Będę wdzięczny za cokolwiek co pomoże mi ogarnąć temat.
Pozdrawiam
Robert S.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

podwójne nazwisko

Post autor: Bozenna »

Robert
Wstaw ten akt zgonu. Obejrzymy.
Trudno jest zrozumiec.
Moze sam przeanalizujesz, czy matka Twojego pra pra...dziadka nie wstapila w drugi zwiazek malzenski z Franciszkiem Mazurkiem, a ksiedzu przy akcie zgonu nazwiska sie pomylily.
Poszukaj aktu zgonu Franciszka Slomiana i aktu slubu Franciszka Mazurka z Tekla .
Pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
robert_słomian

Sympatyk

podwójne nazwisko

Wklejam link do aktu zgonu Piotra Slomiana,lewa karta,wpis numer 176
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410

Też myślałem o drugim małżeństwie Tekli ale trochę mnie dziwi zbieg okoliczności imion-Słomian Franciszek i Mazurek Franciszek.
Jeśli chodzi o akt ślubu Franciszka z Teklą to oczywiście takowego szukałem żeby wyjaśnić tą sprawę i może poznać imiona ich rodziców ale niestety nie mogę nigdzie namierzyć tego aktu.Podobnie ma się sprawa z aktami zgonu Franciszka i Tekli ale te szukam ponownie,może coś przeoczyłem wcześniej.Z tej parafii są dostepne księgi od około 1640 roku ale chyba aż tak się nie cofnę w moich poszukiwaniach ze względu na te podwójne nazwisko.
Może ktoś z moich przodków zmienił nazwisko z Mazurek na Slomian...tylko dlaczego?
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

podwójne nazwisko

Post autor: Bozenna »

Robert,
Mozliwe, ze nastapila zmiana nazwiska. To nie bylo wyjatkowe zjawisko w tamtych latach, ale sprawdz jednak dzieje rodzicow: zgon ojca, ewentualny nowy zwiazek matki i zgon matki. To musi dac sie odnalesc.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna

P.S. zbieg imion? Do dzis to mamy. Moj kolega, Andrzej, ozenil sie 3 razy i wszystkie 3 zony mialy na imie Ewa. Ostatnia jego zona byla rozwodka, a jej poprzedni maz mial na imie Andrzej. Pisze to, zeby Cie pocieszyc, ze dwoch Franciszkow, to drobiazg.
Paulina_W

Sympatyk

Post autor: Paulina_W »

Witam,
miałam kilka przypadków, że nazwiska ojców i matek nie były zgodne z rzeczywistością. Przykład:
W akcie ur. z 1832 roku zapisano że mój przodek był synem Wojciecha... i Marianny c. Kazimierza Rusin i Katarzyny Galus
W akcie ślubu Wojciecha i Marianny zapisano, że była córką Kazimierza Szepielak i Reginy Walaszek. Tą informację potwierdzał akt ur.
Dopiero zebranie wszystkich aktów dotyczących rodziny wyjaśniło, że Marianna była córką Kazimierza Szepielak i Reginy Walaszek. Regina zmarła, Kazimierz ożenił się z Katarzyną Galus. Kazimierz zmarł i Katarzyna poślubiła Jana Rusin.

Trzeba pamiętać że często nie zapisywano, czy dziecko było przybrane, pierwszego małżonka itp. Wyróżniamy 5 przypadków dotyczących dzieci: moje, twoje, nasze (wspólne), jej (innej żony), jego(innego męża).

Tylko zebranie wszystkich aktów da Ci 100% pewności co do sytuacji.
Pozdrawiam,
Paulina
Awatar użytkownika
robert_słomian

Sympatyk

Bardzo dziękuję za podpowiedzi,będę się starał szukać jeszcze innych aktów i może sprawa się wyjaśni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”