"Zaginione" księgi parafialne

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sieraws

"Zaginione" księgi parafialne

Post autor: Sieraws »

Witam,
Pochodzę z parafii Chotomów (koło Warszawy). W tworzonym przeze mnie drzewie stanąłem w martwym punkcie- końcówka XVIII wiek. W katalogu metryk z Chotomowa najstarsza data to 1782. Stwierdziłem, że wcześniejsze księgi prawdopodobnie zaginęły bezpowrotnie. Jednak ostatnio natrafiłem na książkę „Chotomów, Jabłonna od wieków razem”, w której znalazłem spis Księży proboszczów z Chotomowa do roku 1609 z informacją: sporządzono na podstawie ksiąg metrykalnych. Udostępnił ksiądz Norbert Ostanek. Czy to możliwe aby zachowały się metryki z XVII i I poł. XVIII wieku? Długie godziny przeglądałem internetowe spisy zasobów archiwów ale nie znalazłem starszej daty niż 1781 (archiwum Diecezji Warszawsko-Praskiej). Próbowałem skontaktować się z Księdzem Norbertem ale okazało się, że od 2012 roku nie jest już kapłanem. Czy ktoś z Państwa ma może pomysł gdzie szukać informacji ? Od czego teraz zacząć ? Powiem od razu, że jeszcze poszukam informacji u mnie w parafii ale po wstępnej rozmowie z jednym z księży raczej niczego tam się nie dowiem. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Mateusz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Re: "Zaginione" księgi parafialne

Post autor: Krystyna.waw »

Sieraws pisze:Próbowałem skontaktować się z Księdzem Norbertem ale okazało się, że od 2012 roku nie jest już kapłanem
Norbert Ostanek jest dość rzadkim nazwiskiem, więc to jego bym szukała.
Jedna z firm w Chotomowie należy do człowieka o tym imieniu i nazwisku. Może to on sam lub ktoś z rodziny.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: "Zaginione" księgi parafialne

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Spotkałeś opracowanie "„Chotomów, Jabłonna od wieków razem” - zapewne czyjegoś autorstwa:) Może Piotra Chróściela, może nie -przy pracach zbiorowych do autora danego fragmentu wypadałoby dotrzeć. Może przez głównego redaktora : Pola Cudna-Kowalska?
ale może od początku: czy wpis o proboszczu z 1609 musiał powstać na skutek wypisu z księgi chrztów z 1609 lub analogicznej małżeństw/zgonów
co jest w bibliografii?
Zacząć od prostej analizy tekstu, na podstawie którego wywodzisz istnienie ksiąg z 1609 w roku 1998: "spis od 1609 powstały z ksiąg metrykalnych udostępnionych przez ks. Norberta" to daleka droga do" skontaktuję się z księdzem w 2016 bo mia i udostępnił księgi od 1609":)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”