To są rodzice mojej pra pra prababci: (przykład z aktu urodzenia mojej pra prababci Tekli)
Ciechanów, 30.XII.1891/ 11.I.1892
Ojciec – Jan Kamiński, rolnik z Niechodzina, lat 40;
Świadkowie – Antoni Imieciński, lat 27 i Andrzej Gwardziński, lat 41, rolnicy z Niechodzina;
Dziecko – ur. w Niechodzinie, 24.XII.1891/ 05.I.1892, o 10 wieczorem, nadane imię – Tekla;
Matka – Anna z Baranowskich, lat 30;
Chrzestni – Antoni Imieciński i Teofila Imiecińska.
Jan Kamiński ma rodziców: Andrzeja Kamińskiego i matkę Annę Kamińską zd. Świder. Ich syn Jan Kamiński i żona Anna Kamińska z domu Baranowska - ich daty na naszych grobach też się zgadzają.
Anna Kamińska zd. Baranowska ma rodziców Mikołaja Baranowskiego i Matkę Agnieszkę Baranowską zd. Świderek. Wszystko po kolei z akt tak nam wychodzi. Wszyscy są z Niechodzina parafia Ciechanów.
i tu pojawia się coś ciekawego i dla mnie nie jasnego! ZGŁUPIAŁAM.
Szukając dalszych akt natrafiłam na
Jana Kamińskiego i jego żonę Annę Kamińską zd. Baranowską, których rodzice mają identyczne imiona, nazwiska itd. Czy to oni czy ich rodzice to i tak samo Świderek, Świder, Baranowscy wszystko się powtarza. Tylko daty się nie zgadzają i miejsce zamieszkana bądź urodzenia. No koszmar. Luknijcie te akta:
151 - 4/16 kwietnia 1887 r. pojawił się Jan Kamiński lat 30 i okazał chłopca urodzonego 2/14 kwietnia z Jana i Anny z Baranowskich lat 26. Na chrzcie dano mu Stanisław, a chrzestnymi byli: Franciszek Myczkowski i Józefa żona jego..
Ksiądz pisze jak potłuczony. Jeżeli to te same osoby jak wyżej, to daty się nie zgadzają...
188 - 24 maja/5 czerwca 1884 r. zjawił się Jan Kamiński lat 30 i okazał chłopca urodzonego 20 maja/1 czerwca w wsi (Obryte) zrodzonego z niego i małżonki Anny z Baranowskich lat 27. Na chrzcie dano mu Franciszek. Chrzestni: Józef Karpiński i Apolonia Ulinowska (?)
I do tego ich rodzice mają identyczne imiona i nazwiska co moi z Niechodzina. Jak ja mam to wszystko rozumieć? Tylko daty się różną o.O a wszystko inne jest identycznie takie same. Akt jest wiele więcej.
Magda