Do jakiej parafii przynależała w XVIII wieku miejscowość Siestrzeń (Siestrzenia)?
Nadarzyna? Grodziska? innej?
Czy ktoś przeglądał księgi metrykalne z tamtych czasów, które sa ponoć przechowywane w wymienionych parafiach. Jeśli tak to czy są w miarę łatwo dostępne?
Z góry dziękuje za wszelkie informacje
Pozdrawiam
Siestrzeń
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Siestrzeń
Witam,
Co mnie wiadomo Siesrzeń (Siostrzeń) należała do parafii Brwinów. Do znanych rodzin, które zamieszkiwały to
Latosńscy, Stebnowscy.
Pozdrawiam
Marek
Co mnie wiadomo Siesrzeń (Siostrzeń) należała do parafii Brwinów. Do znanych rodzin, które zamieszkiwały to
Latosńscy, Stebnowscy.
Pozdrawiam
Marek
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Dziękuję !! . Tak to z pewnością Brwinów. Posprawdzałem trochę indeksów z lat po 1808 W nich w Sies(t)rzeni i jest ślad Urodzonych Malinowskich. Szukam ślubu Jana Jamiołkowskiego z Katarzyna Malinowska. Zmarła w Warszawie w 1812 . A ślub był najpewniej w Siestrzeni w latach 60 tych XVIII wieku na co wskazuje zapis u Bonieckiego
Jan, wnuk Marcina, prawnuk Mateusza, wniósł 1764 roku manifest do grodu czerskiego, z powodu sprzedaży Jamiołek- Kowali i Jamiołek-Świetlik, przez Wojciecha, Kalinowskiemu (Perp. Czers. 32 f. 456). Będzie topewnie ten sam Jan, bo syn Wojciecha i Apolonii z Kalinowskich, który w 1795 r. zeznał zapis dożywocia z żoną, Katarzyną z Malinowskich, córką Jana (DW. 110 f. 1098).
Niestety księgi czerskie grodzkie poszły z dymem.
I chyba niestety także brak XVIII wiecznych ksiąg metrykalnych Brwinowa.
Chyba że mam tu złą wiedze i jest inaczej.
Pozdrawiam
Jan, wnuk Marcina, prawnuk Mateusza, wniósł 1764 roku manifest do grodu czerskiego, z powodu sprzedaży Jamiołek- Kowali i Jamiołek-Świetlik, przez Wojciecha, Kalinowskiemu (Perp. Czers. 32 f. 456). Będzie topewnie ten sam Jan, bo syn Wojciecha i Apolonii z Kalinowskich, który w 1795 r. zeznał zapis dożywocia z żoną, Katarzyną z Malinowskich, córką Jana (DW. 110 f. 1098).
Niestety księgi czerskie grodzkie poszły z dymem.
I chyba niestety także brak XVIII wiecznych ksiąg metrykalnych Brwinowa.
Chyba że mam tu złą wiedze i jest inaczej.
Pozdrawiam