Metryka chrztu Adama Mickiewicza
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
julia_jarmola

Witam,
przegladając metryki parafii nowogródzkiej natrafiłam na akt chrztu naszego Wieszcza.
familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CS9M-1S3K-3?i=983&cat=1690254
Warto tu dodać, że matką chrzestną była Aniela Uzłowska, żona właściciela Czombrowa, uznawanego przez wielu za pierwowzór Soplicowa.
Barbara Majewska - matka Mickiewicza była we dworze panną apteczkową.
Pisze o tym w swojej książce "Dziedziczki Soplicowa" prapra...wnuczka Anieli Uzłowskiej - Joanna Puchalska.
Pozdrawiam,
Julia J.
przegladając metryki parafii nowogródzkiej natrafiłam na akt chrztu naszego Wieszcza.
familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CS9M-1S3K-3?i=983&cat=1690254
Warto tu dodać, że matką chrzestną była Aniela Uzłowska, żona właściciela Czombrowa, uznawanego przez wielu za pierwowzór Soplicowa.
Barbara Majewska - matka Mickiewicza była we dworze panną apteczkową.
Pisze o tym w swojej książce "Dziedziczki Soplicowa" prapra...wnuczka Anieli Uzłowskiej - Joanna Puchalska.
Pozdrawiam,
Julia J.
-
Michał_Kazimierz

Bardzo ciekawa informacja, dziękuję Julio.
Przyszła mi w związku z tym postem taka mała dygresja:
skoro już rozpoczęty wątek - może warto by spróbować utworzyć osobną zakładkę w menu - literaci w metrykaliach i in. źródłach archiwalnych? każdy, kto w swoich poszukiwaniach odkryłby podobne ciekawostki, w jednym miejscu np. obok bibliotek cyfrowych, mógłby przyklejać chociażby linki do źródeł?
edit:
PS Ponieważ ten link bezpośrednio nie działa, proszę o szczegóły jak dostać się do aktu urodzenia jak w poście.
skoro już rozpoczęty wątek - może warto by spróbować utworzyć osobną zakładkę w menu - literaci w metrykaliach i in. źródłach archiwalnych? każdy, kto w swoich poszukiwaniach odkryłby podobne ciekawostki, w jednym miejscu np. obok bibliotek cyfrowych, mógłby przyklejać chociażby linki do źródeł?
edit:
PS Ponieważ ten link bezpośrednio nie działa, proszę o szczegóły jak dostać się do aktu urodzenia jak w poście.
Kasia_Marchlińska

Brawo! i Gratulacje.
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
-
julia_jarmola

-
Płowik_Hubert

-
julia_jarmola

- jarymi

A może link jakiś do tej Białorusi ?beatab pisze:Pokazało się sporo ksiąg z Białorusi !!!
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
W mikrofilmy mozna wejsc poprzez wyszukanie parafii w tradycyjnej wyszukiwarcejarymi pisze:A może link jakiś do tej Białorusi ?beatab pisze:Pokazało się sporo ksiąg z Białorusi !!!
https://familysearch.org/catalog/search
potem po wybraniu mikrofilmu trzeba nacisnac na ikonke aparatu.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Prawdziwy sezam jest tutaj:
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
zebrane księgi z dekanatu Lidzkiego. Nie pokazują się jako osobne parafie, ale na filmach są pełne metryki z licznych parafii tego rejonu: Bieniakońskiej, Białohrudzkiej, Dziembrowskiej, Ejszyskiej, Jelnieńskiej, Iszczołnskiej, Lidzkiej, Lackiej, Nackiej, Nowodworskiej, Niecieckiej, Osowskiej, Raduńskiej, Różańskiej, Szczuczyńskiej, SZejbakopolskiej, Werenowskiej, Wawiórskiej, Wasiliskiej, Zabłockiej, Żyrmuńskiej i Żołudzkiej
Już od dwóch dni nie mogę się od komputera oderwać
Życzę owocnych poszukiwań kresowych przodków,
Roman
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
zebrane księgi z dekanatu Lidzkiego. Nie pokazują się jako osobne parafie, ale na filmach są pełne metryki z licznych parafii tego rejonu: Bieniakońskiej, Białohrudzkiej, Dziembrowskiej, Ejszyskiej, Jelnieńskiej, Iszczołnskiej, Lidzkiej, Lackiej, Nackiej, Nowodworskiej, Niecieckiej, Osowskiej, Raduńskiej, Różańskiej, Szczuczyńskiej, SZejbakopolskiej, Werenowskiej, Wawiórskiej, Wasiliskiej, Zabłockiej, Żyrmuńskiej i Żołudzkiej
Już od dwóch dni nie mogę się od komputera oderwać
Życzę owocnych poszukiwań kresowych przodków,
Roman
Romanie tzn pomimo tego że mikrofilmy opisane są jako parafia Lida to znajdują się w nich inne parafie?
Sprawdziłem i rzeczywiście jest tak jak pisałeś. Niestety jest to jeden wielki chaos, różne lata przeplatane różnymi parafiami na zmiane. Jeszcze nie znalazłem nic z Nackiej i Ejszyszek, ale może zaraz mi się uda. Bardzo się ciesze, że udało Ci się to odkryć. Może warto pomyśleć, żeby założyć nowy temat na forum związany z tymi aktami.
AKTUALIZACJA:
Przejrzałem 5 mikrofilmów i nie znalazłem nic z Nackiej i Ejszyszek. Osowskiej też nie widziałem. Przeglądając akta Romanie trafiłeś na te parafie czy tak z rozbiegu napisałeś, że tam się znajdują? Z góry dzieki za odpowiedź
Sprawdziłem i rzeczywiście jest tak jak pisałeś. Niestety jest to jeden wielki chaos, różne lata przeplatane różnymi parafiami na zmiane. Jeszcze nie znalazłem nic z Nackiej i Ejszyszek, ale może zaraz mi się uda. Bardzo się ciesze, że udało Ci się to odkryć. Może warto pomyśleć, żeby założyć nowy temat na forum związany z tymi aktami.
AKTUALIZACJA:
Przejrzałem 5 mikrofilmów i nie znalazłem nic z Nackiej i Ejszyszek. Osowskiej też nie widziałem. Przeglądając akta Romanie trafiłeś na te parafie czy tak z rozbiegu napisałeś, że tam się znajdują? Z góry dzieki za odpowiedź
Tu się zaczyna Nacza i ciągnie od karty nr 51 (według numeracji w prawym górnym rogu) do 178. Wyciągi z aktów są mocno pomieszane, ale generalnie dotyczą okresu 1796-1801:Talaj pisze: Jeszcze nie znalazłem nic z Nackiej
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cat=741675
Tutaj też akty z lat 1797-98 (k. 891-925):
W tej samej rolce są też na pewno Ejszyszki - np. tu:
A tu Nacza od 1802 r. wzwyż:
Pozdrawiam,
Robert
Robert