W drugiej połowie XIX w. rozpoczęła się dyskusja na temat uwłaszczenia chłopów. W celu merytorycznego przygotowania zasad zmian. przygotowano spisy własności ziemskiej z informacjami o powierzchni i liczbie chłopów. Jeden z takich spisów został przygotowany przez Andrzeja Grabiankę, a ostatnio został opracowany przez profesora Tadeusza Epszteina. O jego pracy napisałem na swoim blogu Własność ziemska na Ukrainie w 1860 roku.
Pozdrawiam
Maciej
Własność ziemska na Ukrainie w 1860 roku w Statystyce Grabia
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
-
Maślanek_Joanna

Wspaniałe źródło!
Czy mógłbyś mi wytłumaczyć co oznaczają zapisy przy pozycji 232 Czerniatyn Mały - Dąbrowskiego?
Chodzi mi o to, a) w jakich jednostkach podawany jest "obszar", b) czy dobrze rozumiem, że pierwszy obszar to całość majatku, a drugi to część, która ma być wydzielona dla chłopów c) co oznaczają zapisy w kolumnach "nadziały": 13 dz. 432 oraz 6 dz.1416?
Będę bardzo wdzięczna...
Pozdrawiam
Joanna
Czy mógłbyś mi wytłumaczyć co oznaczają zapisy przy pozycji 232 Czerniatyn Mały - Dąbrowskiego?
Chodzi mi o to, a) w jakich jednostkach podawany jest "obszar", b) czy dobrze rozumiem, że pierwszy obszar to całość majatku, a drugi to część, która ma być wydzielona dla chłopów c) co oznaczają zapisy w kolumnach "nadziały": 13 dz. 432 oraz 6 dz.1416?
Będę bardzo wdzięczna...
Pozdrawiam
Joanna
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Obszerne objaśnienia skrótów, metodyki badań, tło historyczne znajdują się w części Wprowadzenie, do której też podałem link.