"Pastoris auli" - co to znaczy? Figurski z parafii

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Witam,

Czy ktoś wie co może oznaczać zapis "Pastoris auli"?

Załączam zdjęcie aktu

Obrazek

Pomogło by mi to rozwiązać może fragment zagadki dotyczącej rodziny Figurskich.

Szukam moich przodków Figurskich - Marcina Figruskiego i Marcyjanny z domu Urbańska. Mieszkali oni w parafii Słaboszów we wsi Dziaduszycach (w okresie 1805-1809). Skąd przybyli, kim byli, i co się z Marcinem stało nie mogę odkryć. Mam tylko 4 akty zwiąne z nimi (2 akty urodzeń dzieci, bez żadnych informacji oprócz tego że Hortulani był ojciec, jeden akt zgonu dziecka, także bez informacji dodatkowych i akt nieudokumentowanego potencjalnego dziecka, przedstawionej niżej Marianny). Marcin umarł około 1809 roku (ponieważ pośmiertnie w 1809 roku, rodzi się w parafii Słaboszów jego córka Zuzanna Józefa Figurska), lecz jego akt zgonu nie znajduje się w księgach w parafii Słaboszów, około 1810 roku Marianna vel Marcyjanna wdowa wyrusza w służbę w różnych dworach (m.in. Boleścice parafia Sędziszów) i dociera do Jędrzejowa, gdzie umiera w 1848 roku w domu córki i zięcia.

Skąd się wziął Marcin, gdzie zmarł, i ogólnie skąd się wzięli Figurscy nie mam pojęcia i nie potrafię tego ustalić.

Ktoś pomoże?

Pozdrawiam,
Oskar Brożek[/img]
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

pasterz dworski, pasterz we dworze,

umieszczaj prośby we właściwym miejscu - łacina
___
Krystyna
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Dziękuję,

Ale tutaj nie tylko o tłumaczenie mi chodziło.

Jak to mam rozumieć?

Dziewczynka, która ma rok byłaby pasterzem dworskim?

Nie mogę odnaleźć aktu zgonu Marcina Figurskiego, a żadna Marianna Figurska się w tej parafii nie rodziła. Czy mógł wystąpić aż taki wielki błąd w księgach żeby pomylić dziecko z dojrzałym mężczyzną i zmienić mu płeć?

Bardzo dziwna sytuacja i nie potrafię sobie sam z tym poradzić.

Pozdrawiam, Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
Anna_Kownas

Post autor: Anna_Kownas »

Gramatyka! Pastoris aulici = Pasterza dworskiego [córka].

Pozdrowienia. Ania

,
Pozdrowienia
Ania
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Super!
W takim razie wyjaśniło się!

Dziękuję!!!! :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”