Kostka Marian Stanisław

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kostka_Pawel

Kostka Marian Stanisław

Post autor: Kostka_Pawel »

Temat: "Marian Stanisław Kostka"*

Witam, mam pewien problem ponieważ potrzebuję informacji odnośnie mojego pradziadka. Mam niestety tylko rok urodzenie tj 1900 lub 1902 i date śmierci (26.06.1976r). Podobno jego grób znajduję sie w Bielsku-Białej Straconce ale dzwoniłem tam do parafii i niestety w księgach nic nie ma. W USC w Bielsku też nie ma żadnej informacji odnośnie jego śmierci. Dowiedziałem się też, że był on podobno nauczycielem w szkole właśnie w podanej dzielnicy Bielska ale nie jest to pewne info. Potrzebuję wszystko do postępowania spadkowego. Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł jak można uzyskać wiecej informacji? Ja już nie mam pomysłu a jest to konieczne bo bez tego ani rusz.

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Theofilos »

Witam,

a co konkretnie jest potrzebne do tego postępowania?
Chyba tylko akt zgonu.
Jeżeli tak, to skąd jest tak precyzyjna data śmierci?
Kostka_Pawel

Do aktu zgonu jest właśnie potrzebne miejsce śmierci..bez tego ani rusz bo nie wiadomo gdzie szukać a tą datę znalazłem w takiej pseudo książce rodzinnej którą prowadziła moja babcia a potem jej siostra, niestety nie ma w niej napisanego miejsca śmierci. I jest jeszcze jeden problem ponieważ mój pradziadek odszedł podobno założył inną rodzinę i nie wiadomo czy byli po rozwodzie czy też unieważnieniu małżeństwa. Jeśli nie byli po rozwodzie to możliwe, że miał dzieci z drugiego związku i nie wiadomo czy one też nie dziedziczą?
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Zacząłbym od weryfikacji posiadanych danych.
I.
Wysłałbym list do dyrekcji szkoły z pytaniem czy taka osoba tam pracowała. Jeżeli tak, to poprosiłbym o kontakt do osoby, która może coś więcej powiedzieć na temat Pradziadka - jakaś koleżanka albo kolega z grona pedagogicznego.
II.
Ustaliłbym jakie gazety codzienne były najpopularniejsze w 1976 r. w Bielsku Białej. Pewnie będzie to Dziennik Zachodni, ale może jakieś inne.
Poszedłbym do biblioteki i sprawdził na mikrofilmach czy nie ma nekrologu w okolicy przypuszczalnej daty śmierci.
III.
Jeżeli wiadomo jaki miał zawód Pradziadek, to poszukałbym w rejestrach organizacji zawodowych, np. elektryków, cechów rzemiosła itp.

A wiadomo gdzie się urodził?
Kostka_Pawel

Nie ma żadnej wzmianki o miejscu urodzenie. Moja prababcia urodziła sie w Żytlinie obecnie na Białorusi ale też nie jest powiedziane, że poznali sie w tym mieście to tylko moje domysły ponieważ oprócz dat i jego drugiego imiona oraz imion rodziców nie mamy nic :/
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Pozostaje więc na razie poszukać to co proponuję.
Poza tym, w miejscowości urodzenia Prababci powinien być akt ślubu, a z niego powinno wynikać skąd pochodzi małżonek. Wtedy można poszukać aktu urodzenia. Może się przydać.

Jeszcze można po imionach rodziców poszukać. Może na coś się natrafi. Np. nekrolog.
Kostka_Pawel

Prababcia urodziła się w Żytlinie wiec nie bardzo wiem jak do tego podejść ponieważ nie znam języka a to jest teren obecnej Białorusi
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Przypuszczam, że parafia, gdzie był zawarty związek, mieściła się (mieści się) w miejscowości Iwacewicze.
Trzeba ustalić tylko gdzie znajdują się księgi metrykalne – archiwum kościelne albo państwowe. Może też u Mormonów są mikrofilmy.
Można też napisać do parafii. Język to nie problem. Przetłumaczenie paru zdań można zlecić jakiemuś tłumaczowi. Powinno się takiego znaleźć.
Kostka_Pawel

Dlaczego akurat tam?
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Bo to najbliższa większa miejscowość, w okolicy której leży wieś Żytlin.
Zgodnie z mapką: http://fotozrzut.pl/zdjecia/2e7b5a4bb1.jpg.

A tutaj http://fotozrzut.pl/zdjecia/a0a86878d2.jpg szczegółowa mapka okolic Iwacewicz z Żytlinem.

Raczej w Iwacewicach była parafia.
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Tu jest jeszcze mapka (obecna) z naniesionymi parafiami katolickimi z okresu międzywojennego:
http://fotozrzut.pl/zdjecia/d99df95466.jpg
Jeżeli pradziadek brał ślub przed 1922 r., to pewnie będzie on zarejestrowany, w którejś z pozostałych parafii poza Iwacewiczami.
Kostka_Pawel

Dziekuje za pomoc sprawdzę wszystkie możliwe, może akurat. Mam jeszcze pytanie może ktoś wie..mianowicie brat od mojej babci ma w drzewie genealogicznym wpisane miejsce urodzenia jako Kletna a ja nie umiem znaleźć tej miejscowości.
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Można spróbować dowiedzieć się od Brata z jakich źródeł to wziął i tą drogą dojść do lokalizacji.
Może to jest Kletno. Może nazwa się zmieniła.
Trzeba by odszukać odpowiednia mapę z roku urodzenia i zobaczyć.
Może tu się znajdzie: http://polski.mapywig.org/news.php
Paulina_W

Sympatyk

Post autor: Paulina_W »

Witam,
może chodzi o wieś Kletna, powiat piński.
http://www.radzima.net/pl/miejsce/klatna.html
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_IV/138
Pozdrawiam,
Paulina
Kostka_Pawel

tak chodzi dokladnie o wieś Kletna, powiat piński
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”