inne nazwiska Matki i synów

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

lewmar77

Sympatyk

Post autor: lewmar77 »

Witam po raz pierwszy na forum i od razu prosze o pomoc
W akcie zgonu mojej 4x pra babci jest rzecz której nie rozumiem, a mianowicie Babcia była z domu Frączkowicz i miała męza Stanisława Jakubiaka, po jego śmierci po raz drugi wyszła za mąz i została żoną Jana Ulańskiego, i tak tez zmarał , ale to nieważne
Czemu w akcie jej zgonu osobami zgłaszajacymi jej smierc są jej synowie Andrzej Stańczak i Mikołaj Stańczak
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 348&y=1519
akt numer 10
Wg mnie powinni nazywac sie Jakubiak bo akt urodzenia Mikołaja Jakubiaka posiadam i rodzice tzn Stanisław i Anna zd. Fraczkiewicz sie zgadzają
Prosba o pomoc bo nic z tego nie rozumiem
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Luziński_Marcin »

W XIX w. nazwiska były dużo bardziej płynne niż obecnie.

Może nazwisko Jakubiak był popularne w tej miejscowości i synów Stanisława przezywano po prostu Stańczak? Warto prześledzić jakie były dalsze losy tego nazwiska - czy dalsi potomkowie byli Stańczakami czy Jakubiakami? A może Stanisław Jakubiak był synem Jakuba?

ML
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a może Jakubiak było formą przejściową i w 1836 powrót do formy z 1800 (chrzest Andrzeja w zasięgu? np poprzez odpis przy slubie?) z pominięciem 1815/1816
a masz urodzenie z cywilnych (15-16) czy tez łaciński apis chrztu Mikołaja?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
kiedyś nie przywiązywało się tak dużej wagi do nazwisk (szczególnie gdy były w fazie tworzenia)- I mąż Stanisław Jakubiak , pewnie syn Jakuba a jego synowie Andrzej i Mikołaj Stańczak czyli synowie Stanisława. Wniosek : używali nazwania od imienia ojca a nie dziada lub (tu musisz to sprawdzić) obu zamiennie.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Rzuć okiem na akt ślubu Andrzeja. Jakubiak vel Stańczak.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2128&y=685
Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

i Agnieszka wyjaśniła
ja bym ostrożnie z "nie przywiązywaniem i procesem tworzenia" - mogło tak być, ale może niekoniecznie.
Przeświadczenie "brak nazwisk" tudzież "bardzo płynne" choć rozpowszechnione - nie do końca odpowiada prawdzie.
Zachwianie szczególnie mocne w okresie pruskim i "początkowo napeleońskim" ale nie przechodziłbym automatycznie do "skoro w początkach XIX w zapisy nietożsame, to na pewno nie ustalone i wcześniej bardziej płynne"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Re: inne nazwiska Matki i synów

Post autor: Janina_Tomczyk »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:i Agnieszka wyjaśniła
ja bym ostrożnie z "nie przywiązywaniem i procesem tworzenia" - mogło tak być, ale może niekoniecznie.
Przeświadczenie "brak nazwisk" tudzież "bardzo płynne" choć rozpowszechnione - nie do końca odpowiada prawdzie.
Zachwianie szczególnie mocne w okresie pruskim i "początkowo napeleońskim" ale nie przechodziłbym automatycznie do "skoro w początkach XIX w zapisy nietożsame, to na pewno nie ustalone i wcześniej bardziej płynne"
Ostrożność z wnioskami z odnalezionych metryk i zawartych w nich danych jest zawsze wskazana, ale Monika ma rację co do braku przywiązywania wagi przez księży i innych spisujących akty w XVIII i początku XIX wieku. Robiłam indeksy z centralnej Polski i Wielkopolski oraz przeszukałam wiele innych metryk mojej rodziny i zjawisko zniekształceń, zmian i innych kombinacji przy nazwiskach i imionach było na tyle powszechne, że zwykle można przyjąć iż tylko nazwiska szlacheckie i mieszczańskie pozostawały bez zmian. Inne były płynne i należy się z tym liczyć. Ustalanie danych w takim przypadku może zająć nawet kilka lat i szukanie danych w wielu allegatach.
lewmar77

Sympatyk

Post autor: lewmar77 »

dziekuje za tak szybką i fachową odpowiedz wam Wszystkim - tak szybkiej sie nie spodziewałem :)
Podobna sytuacja ma miejsce w mojej rodzinie tu w akcie Małżeństawa Mikołaja i Kunegundy gdzie Mikołaj wystepuje jako Stańczak (inne nazwiska Jakubiak)
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
Lp.6
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”