Muzeum Nałkowskich w Wołominie - potrzebna pomoc

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Muzeum Nałkowskich w Wołominie - potrzebna pomoc

Post autor: ofski »

Moja znajoma posiada dokumenty zakupu dwóch działek na terenie folwarku Wołomin.
Około 1905 roku wspomniane działki nabyli Jej przodkowie.
Aby móc dokumenty prawidłowo odczytać, przeanalizować i lepiej zrozumieć (a w przyszłości nawet gdzieś na ścianie wyeksponować) fajnie byłoby mieć szczegółowe stare plany miasta Wołomina.
Takie plany miasta i okolic sprzed ponad wieku, które mogą być doskonałym uzupełnieniem już posiadanych umów dotyczących zakupu obu działek zlokalizowałem w Muzeum im. Zofii i Wacława Nałkowskich w Wołominie, gdzie są jedną z wielu ekspozycji.

Opisane wyżej dwa plany, którymi jestem zainteresowany to:
1. „Plan placów Wiktoryn (…) sporządzony przez mierniczego L. Rubacha, 1896”
2. „Ogólny plan majątku Wołomin (…), sporządzony w 1911 r. przez mierniczego Grochowskiego”
http://www.muzeumnalkowskich.pl/images/ ... CF0627.jpg
http://www.muzeumnalkowskich.pl/images/ ... CF0636.jpg

Kilka tygodni temu w odpowiedzi na moją prośbę (prosiłem Dyrektor Muzeum o wykonanie kilku zdjęć w miarę możliwości wysokiej rozdzielczości z oprawionych dwóch planów) i otrzymałem jedno standardowej jakości zdjęcie (250dpi) z jednoczesnym zaproszeniem do odwiedzenia Muzeum i wykonania zdjęć osobiście na miejscu.

Ponieważ nie jestem w stanie odwiedzić Wołomina, więc pytam i proszę, czy ktoś z Szanownych Państwa mógłby wykonać kilka zdjęć, w miarę możliwości w dużej rozdzielczości min. 600 dpi, przy dziennym świetle, bez włączonej lampy błyskowej (plany są oszklone), ustawiając aparat prostopadle do obrazków z planami i możliwie z najbliższej odległości, tak aby np. widoczne było po wykonaniu zdjęcia oznaczenie działek (litera i numer) itp. inne pozostałe szczegóły. Można zrobić zdjęcie planu i osobno zdjęcie spisu/legendy do tego planu, lub jak uda się to w całości.

Bardzo proszę, może ktoś z Państwa mieszka w Wołominie lub okolicach i znalazłby czas by pójść i wykonać kilka dokładnych zdjęć z dwóch wiszących eksponatów.

Muzeum im. Zofii i Wacława Nałkowskich
ul. W. Nałkowskiego 17
05 – 200 Wołomin
Muzeum czynne od wtorku do niedzieli w godz. 10-15 (w niedziele wstęp bezpłatny)
Krzysztof
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Muzeum Nałkowskich w Wołominie - potrzebna pomoc.

Post autor: ROMAN_B »

Witaj.

Krzysztofie, do Wołomina mam też kawałek drogi ale może poniżej zamieszczone informacje pomogą Ci choć trochę. W roku 2005 w Warszawie zostało sporządzone opracowanie pt. „Studium historyczno-konserwatorskie do rewitalizacji „Starówki
Wołomińskiej” przez Krajowy Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków na zlecenie Gminy Wołomin. Autorami tego studium są: mgr Barbara Jamska,
mgr inż. Anna Marconi-Betka, mgr Ewa Popławska-Bukało, mgr Margerita Szulińska. W przedmiotowym opracowaniu zamieszczone są poszukiwane przez Ciebie:
1. „Plan placów Wiktoryn (…) sporządzony przez mierniczego L. Rubacha, 1896”;
2. „Ogólny plan majątku Wołomin (…), sporządzony w 1911 r. przez mierniczego Grochowskiego”.
Co prawda oba plany są zamieszczone w obszernych fragmentach ale może odnajdziesz w nich te dwie działki, które kupiła przodkowie Twojej znajomej w 1905 roku. Fragmenty zamieszczone w powyżej zamieszczonym studium obejmują cały plan placów Wiktoryn oraz cały plan majątku Wołomin. W opracowaniu są też inne mapy, plany oraz interesujące informacje.
Tu jest link do elektronicznej wersji powyżej wymienionego studium:
http://pliki.wolomin.org/STRONA/Studium ... arowki.pdf

Pozdrawiam - Roman.
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Przepraszam, powinienem był napisać, że o istnieniu owych dwóch planów w Muzeum im. Zofii i Wacława Nałkowskich w Wołominie, dowiedziałem się dokładnie ze wskazanego przez Ciebie opracowania.
Z uwagi na brak możliwości dokładnego ich odczytania proszę jak wyżej.
Mam nadzieję, że pomimo upływu lat i widocznego zniszczenia struktury kart obu planów, można wykonać ich zdjęcia o jakości podobnej do wiszących w Muzeum oryginałów.
Krzysztof
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

może ktoś miałby możliwość wykonać zdjęcia jw.
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”