A. zgonu Szczepan Strzelecki-Dom Badań Piotrków(Podw.nazw.)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mfisiak

Sympatyk

Post autor: mfisiak »

Witam
W akcie zgonu Szczepana Strzeleckiego z 22.12.1862, który zmarł w Piotrkowie w areszcie (Dom Badań) oprócz imienia i nazwiska pojawia się dwukrotnie dopisek u bądź v z podkreślnikiem (urodzony?) Fryderyk Zieliński. Posiadam akt urodzenia tego Szczepana Strzeleckiego urodzonego w parafii Zadzim. Moje pytanie czy chodzi tu o jakiś pseudonim? nazwisko konspiracyjne? Czy ktoś ma doświadczenia z takimi więziennymi aktami zgonów,
Pozdrawiam.

* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Witaj.
Na mój gust jeśli tam jest "vv" a zmarł w areszcie to tłumaczyłabym to jako dwa razy vel czyli pewnie ukrywał
się lub był znany jako Fryderyk Zieliński.
Tak mi logika podpowiada ale mogę się mylić.
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”