Uzupełnienie danych

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

lewmar77

Sympatyk

Uzupełnienie danych

Post autor: lewmar77 »

Witam
w związku z moimi poszukiwaniami genealogicznymi doszedłem do informacji (chodzi o dokłada date zgonu mojej prababci) której w dziale GENETEKA nie ma.
Kto moze takie dane nanieśc
Zródło danych jest 100% pewne (Proboszcz Parafii Czernice Borowe)

I drugie pytanie już tak całkiem z ciekawości
czy jak powiedzmy w XIX w rodził sie człowiek - włościanin to dostawał jakiś na to papier (dziś nazywamy to dowodem osobistym) ?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Uzupełnienie danych

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

1. raczej nikt, choć pewnie administratorzy a. przyjmą cały rocznik uzupełniony o szczegóły niewymagane, b. szukają chętnych do prac, więc jeśli byłbyś skłonny każde tego typu zgłoszenie uwzględniać, uzupełniać bazy po weryfikacji ze źródłem /kopią przez kilka miesięcy / lat....
2. nie, i w XXI też nie dostaje przy urodzeniu dokumentu tożsamości:) a w wielu rozwiniętych krajach i dorosły nie jest zmuszony do przyjęcia takowego. Przymus zaczął się w Polsce od okupacji i trwa do dziś, z małą przerwą po 1945
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Przepraszam za zakłócenie wątku ,ale okazja może mi się więcej nie trafić.
Czy parafia Czernice Borowe posiada księgi sprzed 1810?Czy ksiądz jest na tyle uprzejmy, że pozwolił by aby je sfotografować?
Serdecznie pozdrawiam
Dana
lewmar77

Sympatyk

z tego co wiem to nie moze posiadac poniewaz ksiądz ma obowiazek przekazywac do Archiwów państwowych księgi stu i wiecej letnie
Na stronie Parafii , a jest ona bardzo dobrze prowadzona, w zakładce Historia Parafi jest napisane z jakich lat ksiądz posiada ksiegi

Tak jak wyżej pisałem to dzieki proboszczowi mam informacje o mojej prababce, bo nigdzie wiecej ich nie było,
Rozmowa była bardzo serdeczna i sam ksiądz zaproponował ze moge przyjechac i porobić zdjęcia ,tylko ze względu na natłok jego zajęc ,tzreba sie wczesniej umówić
Mam wrażenie że proboszcz jest takze pozytywnie zakrecony na temat szukania swoich przodków
A i jeszcze jedno jak mu powiedziałem ze wywodze sie z Jakubiaków to zaproponował nawet spotkanie z Jakubiakami tam do tej pory zyjącymi (napewno moja rodzina , tylko kontakt po prostu sie urwał)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ksiądz nie ma obowiązku przekazywać do sieci archiwów państwowych żadnych ksiąg

Ukłony (niskie!) dla proboszcza ceniącego tradycję, aktywnie wspierającego budowanie więzi rodzinnych!
strona bardzo porządna
a wcześniejsze (starsze) księgi niż te opisane na stronie w diecezjalnym w Płocku
http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=1276
i to są (moim zdaniem) aktualne informacje, jeśli wymagają korekty, tzn Danusiu, jeśli wiesz, że coś "z nimi nie tak" - daj znać
lewmar77

Sympatyk

dziekuje Włodku za te dwa wyjasnienia (w drugim przypadku myślałem ze ma taki obowiązek aby akta sie nie zagubiły , zniszczyły ,spaliły itd)
co do pierwszego przypadku to byłem ciekaw jak ksiądz sporządzajcy np. akt małżeństawa okreslał wiek małzonków, na słowo?

I jeszcze moze jedno pytanie.
Ze względu że w swoich poszukiwaniach Jakubiaków dotarłem już do roku 1809 reszta danych jest , dowiedziałem sie , w Archiwum Archidiecezji W Płocku.
Czy wiecie moze jak pozyskać z tamtąd dane mnie interesujace ? To już chyba nie jest tak proste ?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

znaleźć i przeczytać wątek dot. AD w Płocku - od razu uprzedzam, że "prośby o pomoc" to nie jest najlepsza droga - 100 chętnych na jednego oferującego pomoc, sępów zatrzęsienie:) chętnych na podróż - znikoma liczba
skontaktować się (wakacje "idą", na pewno warto wcześniej potwierdzić dni, godziny)
a napisz gdzie (jeśli z opisywanej parafii) i jak z okresu 1809 - 1900 do tej pory? alternatywą dla niektórych (ale luki bardzo duże) z diecezji płockiej są archiwa państwowe i mikrofilmy z zasobu AD
danisha

Nieaktywny
Tytan

To tylko zasłyszana plotka, że jest coś więcej.Warto byłoby się proboszcza na miejscu zapytać.Tym bardziej będzie to wiarygodne jeśli ktoś ma dobry kontakt z księdzem.
Sam wiesz Włodku, że nie zawsze jest tak jak podają źródła.Sama osobiście się spotkałam z takimi przypadkami..Dwie parafie B...,jedna w mazowieckim druga w lubelskim miały być od 1890.O reszcie nikt nie miał pojęcia .Obie właśnie indeksuję-ta z mazowieckiego od 1783 a z lubelskiego od 1668.
No i a Powsin?Chyba gdzieś od początków XVIII wieku jeśli nie dalej.
Dana
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ale w kzm jest info że jest "coś więcej" sprzed 1810 - w AD. Pytam, czy info z kzm "
Ksiegi w Archiwum Archidiecezjalnym: Płock
Narodzin 1782-1834, 1847-1890
Slubów 1782-1825, 1848-1890
Zgonów 1782-1825, 1842-1890 "
jest nieprawdziwa? tzn nie ma w AD Płock ksiąg sprzed 1810 wymienionych wyżej? Moim zdaniem to jest prawdziwa informacja, stąd prośba o korektę, jeśli wiesz że jest wiecej w AD lub nie ma tych, które są wymienione jako w zasobie AD

pozawątkowo czyli nie Czernice - nie rozwijam ("B..." - nie mam pojęcia, zgadywać nie chcę, Powsin ...info na 31/12/2015 - jeśli mowa o AAW - aktualne na 31/12/2015 :). Tak, warto uzupełniać i aktualizować, To właśnie próbuję zrobić pytając o zgodność KZMu z Twoją wiedzą:)
danisha

Nieaktywny
Tytan

Jeśli chodzi o parafie B...to po zindeksowaniu i otrzymaniu zgody "od sił dyspozycyjnych ",znajdą się one w Genetece i wtedy można będzie daty poprawić.
Czernice Borowe -tu nic nie mogę konkretnego podać.
Powsin -wiem, że są akta w parafii (wiadomość od 3 różnych osób), ale dokładnych dat nie znam.Mam dowód, ale osobiście w parafii nie byłam.Chociaż skądinąd wiem, że proboszcz dość przyjemny.Pozwolił uprzejmie zaglądać do akt,a nawet sam pomagał.
Dana
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ale czy ktoś kwestionuje że "coś jest"?:)
wręcz palcem wskazuje gdzie i dokładnie co
http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=9226
1719

do poprawienia dat, tzn informacji o zasobie w danej parafii żadna zgoda, indeksacja etc nie jest potrzebna. Konieczna jest wiarygodna informacja, chęć i trochę czasu - reszta zbędna
danisha

Nieaktywny
Tytan

Nie zrozumiałam Cię Włodku stąd to wyjaśnienie.
Dane odnośnie tych parafii podeślę niedługo.
Dana
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”