Rejestry podymne i pogłówne brzesko-kujawskie

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

zibik

Sympatyk

Rejestry podymne i pogłówne brzesko-kujawskie

Post autor: zibik »

Czytając różne opisy miejscowości ciągle napotykam na określenie że według rejestru podymnego to było np w Gradowie 10 domostw
Moje pytanie brzmi
Gdzie mogę znaleźć te rejestry podymnego ,pogłównego ,poradlnego?
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Ten kto chce przeglądać taryfy podatkowe musi przygotować się na sporo samodzielnej niekiedy bardzo żmudnej pracy. Skanów w sieci raczej nie znajdzie.
Wskazane jest nawiązanie kontaktu z historykami lub bardzo zaawansowanymi genealogami specjalizującymi się w tych terenach
Moja wiedza o tym województwie i powiatach do niego należących jest żadna ale zacząłbym od AGAD. Archiwum Skarbu Koronnego I - Rejestry podatkowe 1472-1776 W tym zasobie są Rejestry zbierania podatków (łanowe, szos, czopowe, później pogłówne, podymne i szelężne) uporządkowane według województw, ziem i powiatów Korony.Niestety jest tylko inwentarz książkowy stąd aby wiedzieć czy w ogóle i jakie podatki nas interesujące sa w zasobie konieczny jest kontakt z Pracownią naukową.
Ale taryfy nas interesujących terenów mogą być i w innych archiwach . Na pewno w Bibliotece Czartoryskich w Krakowie jest podymne Prowincji wielkopolskiej z lat 1674 - 1676 gdzie rejestry powiatów województwa brzesko kujawskiego są.
Wreszcie taryfy mogły trafić także choćby w postaci oblat do ksiąg sądowych.
Powtarzam na początek kontakt z dobrym specjalista jest konieczny.No i trzeba nastawić się na długi marsz.
Powodzenia
zibik

Sympatyk

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Teraz wiem że to głupie ale myślałem że to będzie prostsze np. że jakieś publikacje istnieją z tymi rejestrami .Nie znam za bardzo historyka który by mógł mi pomóc wiec pomyślałem że może ktoś taki na tym forum się znajdzie.Historycy czy genealodzy ale fanatycy tego fachu to w sporej części pewnie się tu znajdują.Liczę na to że znajdzie się ktoś tu co będzie miał jakiś pomysł żeby mnie jakoś naprowadzić.Dodam że interesuje mnie historia miejscowości Gradowo i okolicznych wiosek w powiecie Radziejów
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Proszę spróbować skontaktować się z Nadgoplańskim Towarzystwem Historycznym
http://kruszwicahistoria.blogspot.com/p/blog-page.html
Ich misja brzmi obiecująco.
No i oczywiście -jak uprzednio sugerowałem - warto zrobić rekonesans (choćby tylko telefoniczny) w AGAD.
Także warto przeszukiwać sieć zbierając regionalną wiedze historyczna o Kujawach. Ona będzie bardzo potrzebna w ewentualnych kwerendach spisów podatkowych.
Wielce pomocna jest pełna kwerenda metrykalna. Jak zdołałem na szybko ustalić Gradowo to parafia Piotrków Kujawski. Wygląda na to że metrykalia sięgają co najmniej 1742 roku. To zwracam uwagę na ten watek z genpolu
http://www.genpol.com/index.php?module= ... 7&page=457
piszący tam kwiat może być pomocny
Wiele zależy od tego jaki był status społeczny poszukiwanych przodków. Szlachta ma zdecydowanie większe szanse
Warto także rozpoznać specyfikę historyczna Gradowa. Od tego zależy w jakich dokumentach szukać. Gdyby była to np własność królewska (a w tym przypadku tak nie jest) to bezcenne byłoby przeszukanie
http://www.kpbc.ukw.edu.pl/dlibra/plain ... t?id=31661
niemniej lektura nie zawadzi. Były także lustracje wcześniejsze.
Google to cenny wynalazek byle wpisywać w nie słowa z sensem.
I tak mógłbym radzić długo jeszcze.Niestety tylko ogólnie, co innego gdyby zainteresowania dotyczyły mojego Podlasia
I kończąc -łatwo nie będzie ale może być ciekawie. Trzeba tylko spróbować
Pozdrawiam
zibik

Sympatyk

Dziekuję bardzo za kolejne wskazówki .Poprzez metryki parafii Piotrków wiele się dowiedziałem o właścicielach Gradowa i okolicznych wiosek Akty metrykalne są w genealogia w archiwach od 1826 roku tak że to już mam.W najbliższym czasie mam zamiar wybrać się do archiwum diecezjalnego do Włocławka bo tam rzeczywiście są akty od 1742 roku .W internecie ile się da i w miare moich możliwości i umiejętności wyszukuję i coś niecoś znalazłem .
Oczywiście chcę iść do przodu i stąd próbuję coś nowego znaleźć .Dwa dni temu kupiłem jak dla mnie ciekawą książkę -REGESTR DIECEZJÓW Franciszka Czaykowskiego czyli Właściciele Ziemscy w Koronie 1783-1784 .
Ciekawa książka mam w niej wszystkich właścicieli mojej okolicy z owych lat.
Mieszkam w Gradowie i mam tu można powiedzieć swój dział ziemi.
Genealogie swojej rodziny wyszukałem do około 1800 roku i stop nic nie idzie znaleźć .Wywodzę się niestety albo stety z chłopskich rodzin więc nie będzie dalej łatwo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”