Witam
Bardzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu aktu zgonu.
Akt pochodzi z roku 1769, dotyczy Dyonizego Roguskiego.
https://zapodaj.net/752854d9f0fcd.jpg.html
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie
Paulina
Proszę o tłumaczenie aktu zgonu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Gawroński_Zbigniew

- kwroblewska

-
Gawroński_Zbigniew

To jest słabość wklejek z różnych "zapodajów". Za mało materiału porównawczego. Nie wiemy, który rok ani który zabór ani gdzie mniej więcej.
Niedawno tłumaczyłem akty z Leśników i to chyba gdzieś na Liwie było. Mam u siebie 9 takich tłumaczeń. Pojawiły się w kontekście rodzin szlacheckich Sopoćków i ich koligacji. Czy w 18/19 wieku, a z tego okresu pochodzi najprawdopodobniej akt, na terenie Polski funkcjonowały floreny?
Oczywiście Pani doświadczenie w odczytywaniu hieroglifów wymiata i chylę czoła.
Niedawno tłumaczyłem akty z Leśników i to chyba gdzieś na Liwie było. Mam u siebie 9 takich tłumaczeń. Pojawiły się w kontekście rodzin szlacheckich Sopoćków i ich koligacji. Czy w 18/19 wieku, a z tego okresu pochodzi najprawdopodobniej akt, na terenie Polski funkcjonowały floreny?
Oczywiście Pani doświadczenie w odczytywaniu hieroglifów wymiata i chylę czoła.
Zbigniew
- kwroblewska

Akt z 1769r pochodzi Paulina podała.Gawroński_Zbigniew pisze:To jest słabość wklejek z różnych "zapodajów". Za mało materiału porównawczego. Nie wiemy, który rok ani który zabór ani gdzie mniej więcej.
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=376
Nie wiem czy floreny jako waluta była w obiegu ale spotkałam zapisy w księgach sądowych 1789-1790 w rozliczeniach, ...per Florenes Sexaginta duos grosz septem... a i w ksiegach metrykalnych można spotkać przy zgonach, przypuszczam, że za np. świece..
__
Krystyna