szukam nazwisk:Tolsdorf, Zenowicz, Mellen/Melen/Melon

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
afra59

Sympatyk
Nowicjusz

Nazwisko: Tolsdorf oraz Zenowicz

Post autor: afra59 »

witam serdecznie :)
Jestem nowym uzytkownikiem portalu, aczkolwiek poszukiwacz ze mnie "stary" :)
Prosze o jakiekolwiek informacje dotyczące nazwiska i rodziny TOLSDORF lub TOLZDORF oraz ZENOWICZ
Są to nazwiska mojego prapradziadka Adama Tolsdorfa oraz jego żony Karoliny z ZENOWICZÓW
Wiem ze w Polsce żyje klikadziesiat osob o tym nazwisku ale żadna nie jest spokrewniona z moja rodziną :(

pozdrawiam

Beata
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Beato :D

Służę etymologią nazwiska Zenowicz. Tolsdorf , Tolzdorf - nie znalazłam.

Zenowicz (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Zenon, notowanego w Polsce od początku XIV wieku, pochodzenia greckiego Zenon, od nazwy boga Zeus.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Kuziński_Andrzej

Członek PTG

Post autor: Kuziński_Andrzej »

Beato,
Na pewno sprawdzałaś słownik niemiecko-polski. Dorf to po prostu wieś. Trudniej z pierwszym członem nazwiska, bo pomijając regionalizmy albo może pochodzić od toll - szalony, jak w Tollhaus - dom wariatów, ale także tolle Freude - szalona, wielka radość czy tolles Mädchen - wspaniała dziewczyna; może też pochodzić od Tolle - czupryna. Jednak, która z opcji jest właściwa - nie wiem. :oops:
Serdeczności Andrzej Kuziński
Awatar użytkownika
afra59

Sympatyk
Nowicjusz

Witam ;)
Ha! germanistów w rodzinie od metra wiec etymologia nie stanowi problemu.. gorzej z umiejscowieniem .. Wiem ze przed wojna istniała taka miejscowosc w Niemczech - byli rowniez ludzie o tym nazwisku z przedrostkiem von. Dikopałam sie kiedys ze Tolsdorfy pochodzili z Prus Wschodnich. Biorac pod uwage ksWalentego Tolsdorfa (Linów k.Olsztyna) , gen Theodora Tolsdorf ( Olecko) teoretycznie pasuje.. Tylko nie wiem skad sie wzieli w Warszawie i skad dokladnie pochodzili ? Zenowicze - to wiem - obecna Bałorus. Ale jak sie połączyli ?
pozdrawiam

Beata
Awatar użytkownika
afra59

Sympatyk
Nowicjusz

Tolsdorf, Zenowicz, Mellen (lub Melon lub Melen - w zależnosci od pisowni - tereny Babsk, Łódzkie oraz rodzina - Kobierska ), Ziółkowski ( Milejowice, Radom oraz rodzina Gowin),

pozdrawiam

Beata
Burgielski_Juliusz

szukam nazwisk :

Post autor: Burgielski_Juliusz »

Pan Paweł Jurewicz , jak sam wspominał, jest w posiadaniu Herbarza Szlachty Białoruskiej T.2. Tam właśnie w poz. 251. jest moje nazwisko : BURGIELSKI. Czy mógłbym prosić o udostępnienie tego fragmentu o moich przodkach?
Rafal_Poneta06

Sympatyk

szukam nazwisk :

Post autor: Rafal_Poneta06 »

Moja mama zd ZIÓŁKOWSKA dziadek Józef ZIÓŁKOWSKI ur 1905 JAN ZIÓŁKOWSKI ur 1862 mam troszkę danych Kowala k RADOMIA
Awatar użytkownika
afra59

Sympatyk
Nowicjusz

szukam nazwisk :

Rafal_Poneta06 pisze:Moja mama zd ZIÓŁKOWSKA dziadek Józef ZIÓŁKOWSKI ur 1905 JAN ZIÓŁKOWSKI ur 1862 mam troszkę danych Kowala k RADOMIA
witam serdecznie być moze Kuzyna :)
podaje dane wiadome mi o Ziółkowskich :
moja prababka - Józefa z domu Ziółkowska ur 1892 w Warszawie matka Maria Melen (lub Mellen lub Melon )ur w Babsku w 1869, ojciec Antoni Ziółkowski ur w Milejowicach w 1861 zm 1918 w Warszawie. Syn Walentego i Marcjanny z d.Gowin . Antoni na pewno mial rodzenstwo w tym nieznanego mi z imienia brata , ktory mial 2 synow - Wincentego i Antoniego (ale nie o nich biega). Rodzina Ziólkowskich ma powiazania - nie znane mi blizej, z Kacprzakami z Cerekwi oraz Owczarkami z Zatopolic
pozdrawiam serdecznie i czekam na odp.
Beata
Rafal_Poneta06

Sympatyk

szukam nazwisk :

Post autor: Rafal_Poneta06 »

Cześć wkrótce będzie łatwiej DIECEZJA RADOMSKA archiwizuje księgi z tego co wiem będą w archiwum diecezjalnym .JAN ZIÓŁKOWSKI ur 1862 miał 3 synów i 3córki .Nie wiem czy urodził się w kowali czy tylko się osiedlił a może ożenił z Antonina STRZECHA .Będę dążył do celu . Na razie .
Awatar użytkownika
afra59

Sympatyk
Nowicjusz

ha !
czekam na info
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”