Jankowscy z Suchego Lasu i Dobrzelowa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Dagny2

Post autor: Dagny2 »

Dzień dobry!
Poszukuję informacji o rodzinie JANKOWSKICH z SUCHEGO LASU, a także DOBRZELOWA (łódzkie, parafia Bogdanów). Chodzi mi zwłaszcza o HIPOLITA JANKOWSKIEGO : lata Jego życia, imiona rodziców, nazwisko panieńskie matki, czy rodzina pochodziła z Suchego Lasu, kim byli rodzice.
W miarę możliwości proszę o odzew.
Maria
majkuss

Sympatyk
Adept

Post autor: majkuss »

Dobry wieczór,
Mario, z którą miejscowością Suchy Las związana jest Twoja rodzina Jankowskich?
Mój przodek - Józef Nawrocki - syn Andrzeja Nawrockiego i Joanny z JANKOWSKICH urodził się w 1837 roku, w dziś już praktycznie nieistniejącej, jedynie wyjątkowo zaznaczanej na bardzo dokładnych mapach, miejscowości SUCHY LAS, a ochrzczony został w Mąkoszynie. Dziś jest to obszar gminy Wierzbinek.
Również poszukuję informacji o rodzinie Jankowskich, bo wspomniana przeze mnie Joanna z Jankowskich zmarła w 1837 roku, ale nie wiem gdzie. Nie znalazłem aktu zgonu. Nie został spisany w Mąkoszynie. W tym samym roku, wdowiec po niej ponownie wstępuje w związek małżeński nadal mieszkając w Suchym Lesie.
Nie wiem także gdzie, ani kiedy Joanna poślubiła Andrzeja, ani gdzie i kiedy się urodziła oraz nie znam imion jej rodziców.
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Dagny2

Macieju, dzięki za odzew. Właśnie w tym problem, że nie wiem, o który Suchy Las chodzi! Myślałam, ze o ten koło Poznania, ale (jak wynika z Twoich cennych informacji) chyba jednak o ten koło Mąkoszyna (nie wiedziałam, że taki istnieje), gdyż syn Hipolita, mój pradziad Józef, ur. się w Dobrzelowie, par. Bogdanów, w Ziemi Łódzkiej.
Pozdrawiam.
Maria
majkuss

Sympatyk
Adept

Mario,
a mniej więcej w jakich latach żył Hipolit? Jaki wykonywał zawód? Jakiego był wyznania?
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Dagny2

Tych "Mąkoszynów" to- widzę - było kilka i w zależności od lat w różnych powiatach, województwach, itd. Trudno coś znaleźć!
Hipolit ur. się prawd. ok. 1804 - 1808; był kucharzem, ale ożenił się ze szlachcianką, więc...
majkuss

Sympatyk
Adept

Mario,
w okolicach Wierzbinka, o którym wspomniałem, jest chyba tylko 1:

[url]https://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ko ... kopolskie)[/url]

Trochę skanów metryk z tej parafii jest na:

[url]https://www.genealogiawarchiwach.pl/[/url]

A wiesz kiedy i gdzie zmarł Hipolit?
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Dagny2

Niestety, nie wiem. Dziękuję za informację.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”