Potrzebuję pomocy w poszukiwaniu źródeł pozametrykalnych.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Bardzo proszę o pomoc i radę osoby z większym niż moje doświadczeniem w
poszukiwaniu źródeł pozametrykalnych.
Zupełnie nie wiem jak się w ich gąszczu poruszać a w nich cała moja nadzieja na wyjaśnienie zagmatwanych losów pewnego przodka.
Poszukuję dokumentów dotyczących trzech majątków, w których pracował: Żeromin (powiat Łódź), Politanice (powiat Piotrków), Trofimów(powiat Skierniewice).
Okres, który mnie interesuje to przedział lat 1830-1890......
Czy ktoś z Państwa może mi podpowiedzieć jak się zabrać za poszukiwania?
Agnieszka
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Bardzo rzadko zachowały się kompletne akta dawnych majątków ziemskich, zwłaszcza z okresu XIX w. I to zwykle połączone jest z nieźle zachowanym archiwum podworskim. Nie wiem czy w skali Polski da się to wyrazić w 1000 jednostek dotyczących różnych majątków. Tylko w takich aktach można coś znaleźć na temat zatrudnionych tam osób i to przeważnie w charakterze rządców lub też umowy dzierżawy majątków. Akta hipoteczne majątków zachowane w znacznym stopniu w Twoim przypadku są raczej mało przydatne. Przy genealogiach różnych rodzin wiadomości o ich zatrudnieniu w majątkach (karbowy, ekonom, pisarz prowentowy) odczytuje się zwykle z metryk parafii majątków, gdzie pracowali. Musisz po prostu przejrzeć inwentarze archiwalne odpowiednich AP w Łodzi, Piotrkowie Tryb. i Grodzisku Mazowieckim. Przeglądałem niedawno akta podworskie jednego majątku w AP w Łodzi. To był naprawdę szczątkowy zespół. Pozdrawiam Tomasz
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

No cóż, ocalało niewiele ale może znowu wesprze mnie " fart dyletanta".
:)
Dziękuję .
Agnieszka
Marek_Wysocki

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Marek_Wysocki »

Jeśli mogę doczepić się do tematu :) bo bardzo ciekawy temat - Źródła poza metrykalne i na pewno nie jedna osoba musi szukać tylko w źródłach poza metrykalnych bo innej możliwości nie ma po prostu.

Poszukuję moich przodków z parafii Lachowo (obecnie woj.podlaskie powiat kolneński). Tam w pożarze spaliły się akta metrykalne, są akta w parafii (i cześć już przekazana do AP w Łomży) od 1914 r. (jeśli dobrze pamiętam)

W jakich innych poza metrykalnych źródłach należy szukać przodków z tej parafii??

Na pewno należy przejrzeć:
notariuszy ze Szczuczyna - AP Ełk
notariusze z Kolna Ap Łomża
Zarząd Powiatowy Szczuczyński - AP Ełk

Macie jeszcze jakieś pomysły??
Poszukuję informacji o nazwiskach:
Wysocki, Arciszewski, Starszewski, Dziakowicz

Pozdrawiam
Marek W.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Agnieszko:
Oprócz wspomnianych przez Tomasza akt majątków, dokumenty bywają w zbiorach rodzin i podobnych.
O problematyce identyfikacji, opisu, co przekłada się na udostępnienie (bez informacji "co gdzie 'w czym' jest trudno mówić o szerokim gronie odbiorców) takich zbiorów było kilak , w tym jeden z obfitymi przykładami, artykułów w archeionie - pdfy dostępne w sieci
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję.
Agnieszka
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

W przypadku takich poszukiwań należy pamiętać, że są jeszcze akta parafialne, w skład których wchodziła również kronika parafii. Przy poszukiwaniach przydatne okazują się akta podatkowe. Na ich podstawie moja znajoma odtworzyła w AP w Białymstoku trzy pokolenia jednej mieszczańskiej rodziny, choć niestety dla XIX w. Natomiast ze spuściznami rodzinnymi w posiadaniu prywatnych to już wielka rzadkość. Mam na myśli coś na miarę Archiwum Potockich w Olszy. Jeśli rodziny coś przechowały większego z aktami majątku lub ocaliły to oddały przeważnie do archiwum. Wiele aktów majątkowych poniewierało się jeszcze na prowincji po 1956. Jeśli ktoś tego nie zabezpieczył (archiwa nie zawsze przejęły) to przepadło (znajomy ocalił takie z kurnika w latach 60-tych). Straty w niektórych powiatach z archiwów podworskich (np. w opatowskim czy sandomierskim) sięgają rzędu 100%. Palono nimi w piecu po wojnie i niszczono nawet celowo z wiadomych powodów. I istniało generalnie na to przyzwolenie społeczne w wielu częściach Polski. Tym bardziej na podobne poniemieckie. Tak samo, jak systematycznie dewastowano dwory i dworki, jak i ich wyposażenie (http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/plain-content?id=2619).
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Re: Potrzebuję pomocy w poszukiwaniu źródeł pozametrykalnych

Post autor: kwroblewska »

kulik_agnieszka pisze: Poszukuję dokumentów dotyczących trzech majątków, w których pracował: Żeromin (powiat Łódź),
Może znając nazwisko właścicieli majatku będzie nieco łatwiej http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/38 ... ,id,t.html

___
Krystyna
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Potrzebuję pomocy w poszukiwaniu źródeł pozametrykalnych

Jeśli chodzi o Żeromin to znam nazwiska wszystkich kolejnych właścicieli majątku oraz ich koligacje. :)
Jeśli mam być szczera wiele to nie pomogło.
Dokumentów dotyczących majątku znaleźć nie mogę ale już dopadłam artykuł polecany przez Pana Włodzimierza i rzeczywiście może być bardzo pomocny w poszukiwaniach choć jak pisał Pan Tomasz szanse na znalezienie czegokolwiek są znikome.
Tak czy inaczej nie zamierzam tracić nadziei.
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”