Mieszkańcy Warszawa Wola
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Mieszkańcy Warszawa Wola
Witam serdecznie !
Poszukuję informacji o przedwojennym adresie na Woli mojego pradziadka Ludwika Chwedorzewskiego , którego wraz z całą rodziną rozstrzelano podczas rzezi Woli w Powstaniu Warszawskim. Ostatni znany mi adres pochodzi z 1909 roku tj: ul. Złota 1498. Nie ma ich również w spisie cywilnych ofiar Powstania.
Pozdrawiam Krzysztof
Poszukuję informacji o przedwojennym adresie na Woli mojego pradziadka Ludwika Chwedorzewskiego , którego wraz z całą rodziną rozstrzelano podczas rzezi Woli w Powstaniu Warszawskim. Ostatni znany mi adres pochodzi z 1909 roku tj: ul. Złota 1498. Nie ma ich również w spisie cywilnych ofiar Powstania.
Pozdrawiam Krzysztof
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
warto posiadane informacje uporządkować, nawet najprostsza lista typu
co wiesz o zdarzeniach w rodzinie zaszłych pomiędzy śródmiejskim zamieszkaniem datowanym na 1909, a 1944 rokiem;
jaka jest podstawa tej wiedzy (dokumenty, przekaz ustny) (także skąd informacja o rozstrzelaniu w początkach sierpnia 1944);
co oznacza "z całą rodziną" - jesteś potomkiem, linia prosta, więc domyślam się, że "cała" to pewien skrót myślowy
co przeszukałeś z negatywnym wynikiem;
najlepiej chronologicznie "kalendarzyk" spróbuj ułożyć, istotny dla kierunku poszukiwań (źródeł, potencjalnych źródeł) także wiek zamordowanych czy to w 44 czy też wcześniej (dzieci? wnuki? w wieku szkolnym? zatrudnienie?
a jeśli możesz zdradzić - dlaczego przedwojennego adresu szukasz?
PS przykładowo: czy nie ma w dokumentacji (jaka by ona nie była) ostatniego adresu Stanisława sprzed wywózki i jak się on ma do adresu rodziców, czy księga meldunkowa domu wymienionego w akcie małżeństwa ze Św. Wojciecha z 1933 się zachowała
co wiesz o zdarzeniach w rodzinie zaszłych pomiędzy śródmiejskim zamieszkaniem datowanym na 1909, a 1944 rokiem;
jaka jest podstawa tej wiedzy (dokumenty, przekaz ustny) (także skąd informacja o rozstrzelaniu w początkach sierpnia 1944);
co oznacza "z całą rodziną" - jesteś potomkiem, linia prosta, więc domyślam się, że "cała" to pewien skrót myślowy
co przeszukałeś z negatywnym wynikiem;
najlepiej chronologicznie "kalendarzyk" spróbuj ułożyć, istotny dla kierunku poszukiwań (źródeł, potencjalnych źródeł) także wiek zamordowanych czy to w 44 czy też wcześniej (dzieci? wnuki? w wieku szkolnym? zatrudnienie?
a jeśli możesz zdradzić - dlaczego przedwojennego adresu szukasz?
PS przykładowo: czy nie ma w dokumentacji (jaka by ona nie była) ostatniego adresu Stanisława sprzed wywózki i jak się on ma do adresu rodziców, czy księga meldunkowa domu wymienionego w akcie małżeństwa ze Św. Wojciecha z 1933 się zachowała
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Jak słyszałam,1 sierpnia ma być opublikowana w internecie lista ofiar cywilnych Powstania.Można będzie sprawdzić i jeżeli nie znajdzie się rodziny czy znajomych,o których wiadomo,że zginęli w tych strasznych okolicznościach m.in.na Woli,trzeba wypełnić dołączoną ankietę i wpisać wszystko co wiadomo o danym człowieku.Też jestem zainteresowana,moi dziadkowie zginęli na Woli i w tej chwili już tylko ja o tym pamiętam a chciałabym,żeby jakiś ślad po tej rodzinie pozostał.Nie znalazłam ich na tablicach cmentarza wolskiego,szukałam ksiąg meldunkowych,też bez rezultatu.A przecież byli...
Ewa
P.S.To jest akcja Muzeum Powstania Warszawskiego
Ewa
P.S.To jest akcja Muzeum Powstania Warszawskiego
Wszystko co pamiętam to opowieści mamy,która była małym dzieckiem podczas powstania. Twierdziła,że rodzinę zabili Ukraińcy , kiedy ona z dziadkiem i babcią byli poza domem. Dokumentów nie ma żadnych ani osób,które mogłyby coś wiedzieć. Wiem tylko,,że zginęli: Ludwik ur.1880 jego żona Franciszka ur.1886 oraz ich dzieci (rodzeństwo dziadka) Wiktor i Irena.
Na listach ofiar ich nie ma.
Na listach ofiar ich nie ma.
-
Sroczyński_Włodzimierz

"Nie ma dokumentów" to bardzo mocne twierdzenie. Z osobami podobnie - wysoce ryzykowne, że nie można ustalić (patrz jak łatwo poszło z postu na post jeśli chodzi o imiona:)) gdzie się uczyli, gdzie pracowali i wyeliminować tych dróg poszukiwania adresu.
Dziadkowie przeżyli, może dowód wyrabiali po wojnie etc etc
ponownie: spisz co wiesz, zerknij w to co już dostępne (typu ASC), zestaw wiek, daty
mam się gdzieś rodziła -prawda? adres w akcie urodzenia będzie
listy ofiar..wstrzymam się te parę dni, ale nie widzę możliwości:(
Dziadkowie przeżyli, może dowód wyrabiali po wojnie etc etc
ponownie: spisz co wiesz, zerknij w to co już dostępne (typu ASC), zestaw wiek, daty
mam się gdzieś rodziła -prawda? adres w akcie urodzenia będzie
listy ofiar..wstrzymam się te parę dni, ale nie widzę możliwości:(
-
Sroczyński_Włodzimierz

http://www.1944.pl/ofiary-cywilne.html
link nie tak kontrowersyjny jak nazwa (ofiary Powstania????) ale działa
Jak widzę- zawiera informacje (nie twierdzę, że pełne) o zgonach także sprzed 1944 roku (np Wawer), na pewno wymaga prac (także redakcyjnych typu w polu "data śmierci" czasami pojawiają się dane o małżonkach
ale działa!
Jeśli dowiem się więcej o źródłach (dziś trudno się dodzwonić, pewnie mają wiele pracy 1.), to dopiszę. Zauważyłem parę rekordów sygnowanych "PCK", o których w PCK mnie (parę, paręnaście lat temu) nie poinformowano, więc chyba rzeczywiście nowe kwerendy, nowe źródła bądź opracowania. Może "nowsze" nie "nowe", ale na pewno warto skorzystać z już udostępnionej bazy
PS a jednak się dodzwoniłem. Baza, w założeniu, miała się ograniczać do danych nt zgonów VIII-XI 1944, więc te ww z Wawra to raczej pomyłka.
link nie tak kontrowersyjny jak nazwa (ofiary Powstania????) ale działa
Jak widzę- zawiera informacje (nie twierdzę, że pełne) o zgonach także sprzed 1944 roku (np Wawer), na pewno wymaga prac (także redakcyjnych typu w polu "data śmierci" czasami pojawiają się dane o małżonkach
ale działa!
Jeśli dowiem się więcej o źródłach (dziś trudno się dodzwonić, pewnie mają wiele pracy 1.), to dopiszę. Zauważyłem parę rekordów sygnowanych "PCK", o których w PCK mnie (parę, paręnaście lat temu) nie poinformowano, więc chyba rzeczywiście nowe kwerendy, nowe źródła bądź opracowania. Może "nowsze" nie "nowe", ale na pewno warto skorzystać z już udostępnionej bazy
PS a jednak się dodzwoniłem. Baza, w założeniu, miała się ograniczać do danych nt zgonów VIII-XI 1944, więc te ww z Wawra to raczej pomyłka.