Witam.
Mój pradziadek Franciszek Zaleski urodził się w 1904 roku w Nowosiółce Koropieckiej powiat Buczacz. W metryce jego narodzin czarno na białym widnieje napis nobilitis. Wiem jeszcze ze jego ojciec to Wojciech Zaleski rocznik 1852 A dziadek Franciszka To Adam Zaleski rocznik 1804. A moje pytanie brzmi : Czy wie ktoś jakieś herby miały rodziny Zaleskich w okolicach Buczacz lub nawet w całym województwie tarnopolskim.
Pozdrawiam Konrad.
Zalescy Herbu ?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Zalescy Herbu ???
Może będą pomocne dwie lektury:
Ślusarek K., Drobna szlachta w Galicji 1772-1848, Kraków 1994; II wydanie Jędrzejów-Kraków 2011.
Tarnawski Aleksander, Szlachta zagrodowa w Polsce południowo-wschodniej (dostępna w cyfrówce sanockiej)
Pewności co do herbu w przypadku drobnej szlachty nigdy nie będzie, bowiem trzeba prześledzić by, jak dana rodzina występowała w aktach, najlepiej średniowiecznych. Przy legitymacjach szlacheckich, również w Galicji rodziny często legitymowały się nie ze swoimi herbami. Pozdrawiam Tomasz
Ślusarek K., Drobna szlachta w Galicji 1772-1848, Kraków 1994; II wydanie Jędrzejów-Kraków 2011.
Tarnawski Aleksander, Szlachta zagrodowa w Polsce południowo-wschodniej (dostępna w cyfrówce sanockiej)
Pewności co do herbu w przypadku drobnej szlachty nigdy nie będzie, bowiem trzeba prześledzić by, jak dana rodzina występowała w aktach, najlepiej średniowiecznych. Przy legitymacjach szlacheckich, również w Galicji rodziny często legitymowały się nie ze swoimi herbami. Pozdrawiam Tomasz