Koscioly we Lwowie: pomoc w nazwie kościoła
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Kaczmarek_M

- Podziękował: 3 times
Koscioly we Lwowie: pomoc w nazwie kościoła
Witam,
Czy ktoś z Państwa może sie orientuje jaki nazywał sie kościół we Lwowie który po łacinie mial skrót "BMV Perp. Suce."? Ostatnich liter nie jestem pewna.
Przypuszam ze to był jeden z kościołów na Lewandowce, bo tam mieszkała nasza rodzina. Jeśli dobrze rozumiem to trzy te pierwsze litery to chyba Błogosławiona/ Najświętszej Maryi Dziewicy i chyba dalej nieustającej modlitwy? Jedyny kościół który by pasował to kościół Franciszkanek ale jego wezwanie było nieco inne.
Jeśli to ten kościół Franciszkanek, to chyba dla nas zła wiadomość bo patrząc na zasoby AGAD i co znalazłam na internecie jest może dostępne we archiwach we Lwowie to nie widzę żadnych ksiąg metrykalnych z tej parafii.
Będę wdzięczna za sugestie i porady.
Małgorzata
Czy ktoś z Państwa może sie orientuje jaki nazywał sie kościół we Lwowie który po łacinie mial skrót "BMV Perp. Suce."? Ostatnich liter nie jestem pewna.
Przypuszam ze to był jeden z kościołów na Lewandowce, bo tam mieszkała nasza rodzina. Jeśli dobrze rozumiem to trzy te pierwsze litery to chyba Błogosławiona/ Najświętszej Maryi Dziewicy i chyba dalej nieustającej modlitwy? Jedyny kościół który by pasował to kościół Franciszkanek ale jego wezwanie było nieco inne.
Jeśli to ten kościół Franciszkanek, to chyba dla nas zła wiadomość bo patrząc na zasoby AGAD i co znalazłam na internecie jest może dostępne we archiwach we Lwowie to nie widzę żadnych ksiąg metrykalnych z tej parafii.
Małgorzata
Re: Koscioly we Lwowie: pomoc w nazwie kościoła
Beata Maria Virgo de perpetuo succursuKaczmarek_M pisze:Witam,
Małgorzata
Najświętsza Maria Panna Nieustającej Pomocy.
https://la.wikipedia.org/wiki/Beata_Mar ... o_succursu
"Kościół Matki Bożej Nieustającej Pomocy na Lewandówce
W latach 20 XX w. po I wojnie światowej, w okresie zjawisk kryzysowych w gospodarce i szalonej inflacji, nie było realnych możliwości budownictwa wielkich budowli sakralnych. Na przedmieściach udowano tylko kilka niewielkich kościołów. W latach 1922 – 1923 na skrzyżowaniu ulic Szerokiej i Miejskiej (obecnie ul. Siajwo) na Lewandówce wzniesiono kościół drewniany wg projektu architekta Henryka Zaremby (projekt z 1921 r.). W dniu 5. 08.1923 r. kościół poświęcono Matce Bożej Nieustającej Pomocy. Kopię cudownego obrazu przywieziono z Rzymu od ojców redemptorystów. Kościół był orientowany na kamiennym fundamencie, z murowaną zakrystią, w planie prostokątną nawą z niewielkim prezbiterium, zamkniętym trójboczną absydą. Nad dachem zbudowano drewnianą sygnaturkę. Kruchtę przy wejściu głównym ozdobiono portalem z kolumnami. Cała budowla była otynkowana. Murowaną dzwonnicę wbudowano w ogrodzenie działki. We wnętrzach były dwa ołtarze, ambona, fisharmonia. H. Zaremba wykorzystał nie tyle kształty polskiej ludowej architektury sakralnej, ile budownictwa świeckiego (np. ganek przed wejściem, zakrystia z podcieniem itp.). Część ozdobienia była wykonana z wykorzystaniem motywów stylu art-deco. Dzięki temu budowla kościoła była bardzo malownicza. W 1946 r. kościół zamknięto. Przez jakiś czas był używany przez baptystów jako dom modlitwy, a około 1960 r. został zniesiony.
http://www.duszki.pl/kgal/artykuly/2008 ... rnow3.html
Łucja
-
Kaczmarek_M

Bardzo dziękuje, Łucjo! To musi faktycznie być ten kościół, ale jest zagadka. Odpis akt chrtzu dziadka został wystawiony w 1939 roku i dzięki Twojej informacji teraz wiem ze był wystawiony przez kościół MBNP. Problem w tym ze sam chrzest był w kwietniu 1914 roku, kiedy jeszcze tej swiatyńi nie było. Jak to jest możliwe? Czy oni przejęli część ksiąg z poprzedniej parafii i on był ochrzczony w "poprzedniej" parafii. Dziwne ze na odpisie nie było to napisana ale była data chrztu.
Pozdrawiam
Małgorzata
Pozdrawiam
Małgorzata
-
Andrzej75

- Otrzymał podziękowania: 3 times
Tak to jest możliwe, że w Galicji prowadzono w jednej parafii księgi dla poszczególnych miejscowości. I kiedy powstawała nowa parafia, można było jej przekazać odpowiednie księgi.Kaczmarek_M pisze:Problem w tym ze sam chrzest był w kwietniu 1914 roku, kiedy jeszcze tej swiatyńi nie było. Jak to jest możliwe?
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
- MariaŁopaciuk

Andrzej75 pisze:Tak tak było w Galicji ! ! !Kaczmarek_M pisze:.. w Galicji prowadzono w parafii księgi dla poszczególnych miejscowości. I kiedy powstawała nowa parafia, można było jej przekazać odpowiednie księgi.
Księgi metrykalne były prowadzone w parafii dla kościoła parafialnego i dla wszystkich miejscowości należących do tej parafii z osobna.
I obecnie gdy wyodrębnia się z macierzystej parafii nowa , to zabiera swoje księgi metrykalne do nowopowstałej parafii.
MariaŁ
-
Kaczmarek_M

Dziękuje - to oczywiście ma sens z punktu widzenia nowej parafi. Tylko szkoda, z genealogicznego punktu widzenia, ze nie podają w odpisach macierzystego kościoła gdzie chrzest/ślub miał faktyczne miejsce. Trudno będzie do tego dojść...
Kościół św. Elżbiety sprawdziłam (online AGAD) i tam ten chrzest dziadka sie nie odbył.
Kościół św. Elżbiety sprawdziłam (online AGAD) i tam ten chrzest dziadka sie nie odbył.
-
Andrzej75

A kiedy miał mieć miejsce ten chrzest i jak się nazywał dziadek? Bo rzeczywiście metryka powinna być tutaj:Kaczmarek_M pisze:Kościół św. Elżbiety sprawdziłam (online AGAD) i tam ten chrzest dziadka sie nie odbył.
http://agadd2.home.net.pl/metrykalia/30 ... indeks.htm
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
Kaczmarek_M

Dziękuje, Dziadek nazywał sie Włodzimierz Gryglewicz, urodził sie 11 marca 1914 roku i chrzest był 13 kwietnia 1914 roku.
Odpis podaje numer księgi Tom. I, Pag. 6.
Sprawdziłam jeszcze raz te skany Św. Elżbiety i patrzyłam tez na parafie św. Andrzeja, ale nie mogę go znaleźć.
Dzięki odpisowi wiem ze jego ojciec nazywał sie Szczepan ale bez znalezienia parafii gdzie Włodzimierz został ochrzczony nie będę miała szansy żeby szukać szczegółów Szczepana i jego rodziców. Matka Włodzimierza, Maria z domu Żółtańska, była z Kurowic parafia Wyżyny, a stamtąd księgi z końca XIX wieku sie nie zachowały.
Pozdrawiam i dziękuje
Malgosia
Odpis podaje numer księgi Tom. I, Pag. 6.
Sprawdziłam jeszcze raz te skany Św. Elżbiety i patrzyłam tez na parafie św. Andrzeja, ale nie mogę go znaleźć.
Dzięki odpisowi wiem ze jego ojciec nazywał sie Szczepan ale bez znalezienia parafii gdzie Włodzimierz został ochrzczony nie będę miała szansy żeby szukać szczegółów Szczepana i jego rodziców. Matka Włodzimierza, Maria z domu Żółtańska, była z Kurowic parafia Wyżyny, a stamtąd księgi z końca XIX wieku sie nie zachowały.
Pozdrawiam i dziękuje
Malgosia
-
mmaziarski

W 1935 u św.Antoniego we Lwowie był ślub Gryglewicza z Fink
W par.MB król.Polski urodzili się w 1881 Michał,w 1929 Alicja,a w 1932 Wiesław.
Ponadto Stanisław Gryglewicz ur.1933 w Ruda ad Lwów
W par.MB król.Polski urodzili się w 1881 Michał,w 1929 Alicja,a w 1932 Wiesław.
Ponadto Stanisław Gryglewicz ur.1933 w Ruda ad Lwów
MMaziarski
-
Kaczmarek_M

Dziękuje bardzo za te informacje on innych Gryglewiczach. To byc może dalsza rodzina/kuzyni...Włodzimierz był jedynakiem i ożenił sie w 1939 roku. Widzę teraz tych Gryglewiczow na Geneszukacz i szkoda ze te akta nie są zeskanowane - z notatki rozumiem ze oryginalne akty które wspomniałeś są w archiwach parafialnych - to oznacza archiwa tych kościołow we Lwowie, tak?
-
Andrzej75

W 1913 stolarzem w Biłohorszczu-Lewandówce był Stefan Gryglewicz:Kaczmarek_M pisze:Dzięki odpisowi wiem ze jego ojciec nazywał sie Szczepan
http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/docmetadata?id=2483 (s. 528, skan 327)
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
Kaczmarek_M

Bardzo dziękuje - to by było niesamowite znalezisko! Faktyczie pro lacinie Szczepan był napisany jako Stephanus i mamy tez akt kupna działki i Bilhoroszczy z 1908 roku, wiec jest duże prawdopodobieństwo ze to nasz Szczepan/Stefan. Właśnie próbuje ściągnąć ten dokument z biblioteki z Rzeszowa. Nie wiedziałam ze w Rzeszowie maja takie pożyteczne dokumenty o Lwowie. Jeszcze raz bardzo dziękuje.
Malgorzata
Malgorzata