Wiechetkowie.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

urluch

Sympatyk
Nowicjusz

Wiechetkowie.

Post autor: urluch »

Dzień dobry.
Korzystając z serwisu geneteka.genealodzy.pl znalazłem parę ciekawych aktów. Szukałem nazwiska Wiechetek w województwie mazowieckim. Wyszedłem od Krystyny z domu Wiechetek (ur. 6.08.1777 w Wężyczynie). Ta Krystyna Wiechetek ma wpisanych rodziców: Laurenty i Katarzyna. Szukałem kandydatów/kandydatek na rodzeństwo Krystyny. Znalazłem tylko: Mikołaj Wiechetek (ur. 1790, Redzyńskie, syn Laurentego i Katarzyny) oraz Monika Wiechetek (ur. 1804, Redzyńskie, córka Laurentego i Katarzyny Krupa).
Wężyczyn jest oddalony o ok. 10 km. od wsi Redzyńskie (obie są w pobliżu Latowicza).
Chciałbym uprzejmie poprosić o podpowiedź, czy możliwe jest, że matka Krystyny Wiechetek była z domu Krupa. Czy tak blisko w czasie i w miejscu mogły być w tamtych czasach dwa małżeństwa Laurentego Wiechetka i Katarzyny? Może coś podpowiedziałby fakt znalezienia aktu urodzenia Katarzyny Krupy z Latowicza z 26.11.1757.
Jak o takich sytuacjach traktuje doświadczenie genealoga?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Wiechetkowie.

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Korzystając z serwisu geneteka.genealodzy.pl znalazłem parę ciekawych aktów."
raczej indeksów w przypadku par. Latowicz.
Zanim będziesz na wpisach kreował dalej idące teorie - zapoznaj się z aktami, tj zamów w ADWP kopie

Jest możliwe (a propos de domo), ale wypadałoby sprawdzić śluby i zgony, bo jak zauważyłeś możliwe jest małżeństwo (załóżmy że to ten Laurenty) z Katarzyną Krupa w np 1788, Laurentego, wdowca po Katarzynie dd Niekrupa zmarłej np w 1786
1777 do 1804 nie jest wykluczone, że przez 27 lat rodziła dzieci, ale jeśli miała się urodzić w 1757 to poród w 1804 przypadłby na dość zaawansowany wiek jak na matkę
to bez genealogii - tylko do logiki i biologii się odwołując
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Wiechetkowie.

Post autor: Arek_Bereza »

Wawrzyniec dwa razy się żenił. Polecam http://www.sabakowie.nstrefa.pl/getpers ... tree=tree1
Miły prowadzący, wszedłem w kontakt mailowy i polecam.
Pozdrawiam,
Arek
urluch

Sympatyk
Nowicjusz

Wiechetkowie.

Post autor: urluch »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Po głębszych badaniach doszedłem do wniosku, że pomyliłem jednego ze swoich przodków z jednym z wnuków Krystyny Wiechetek :)
Żyli nie aż tak daleko od siebie i urodzili się mniej więcej w tych samych latach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”