kogoś z Łomży proszę o pomoc/ Zajkowscy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

yellow80

Post autor: yellow80 »

Witam,

mam wielką prośbę, skierowaną do osób z Łomży.

Od kilku miesięcy jestem szczęśliwie zaręczona z Holendrem polskiego pochodzenia. Jego dziadek pochodził z Łomży, walczył w II wojnie światowej, osiadł w Holandii i tam zmarł. Jako Polka jestem jedynym łącznikiem mojego przyszłego męża z jego korzeniami:) i postanowiłam mu pomóc. Na własną rękę próbuję docierać do archiwów. Chciałabym także dotrzeć do ŁOmży, archiwów parafialnych etc., ale ze względu na miejsce zamieszkania i brak urlopu do końca roku (80 km na zachód za Wrocławiem) nie mam jak w tej chwili.

A bardzo ciekawi mnie, czy w ogóle jakieś dokumenty zachowały się...cokolwiek o historii rodziny. Potrzebuję choćby kilku wzmianek i ew. naprowadzenia mnie gdzie jeszcze i czego jeszcze mogę szukać.

Jeśli ktoś z Was mógłby mi pomóc....podaję jedyne informacje nt. dziadka mojego narzeczonego jakie posiadamy:

Kazimierz Zajkowski
data urodzenia: 6 marca 1910
miejsce urodzenia: Łomża

Będę ogromnie wdzięczna za pomocną dłoń
Ostatnio zmieniony pn 29 cze 2009, 13:46 przez yellow80, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Prawdopodobnie to samo co Zaykowski
1. Dobra Zajki w Ziemi Bielskiej. 1482 r. - w aktach ziemskich wiseńskich Jan z Zayek herbu Jastrzębiec jest wymieniony. etc etc. Dok. KMZŁ (tzn. Herbarz Kapicy Milewskiego Ziemi Łomżyńskiej poz. 629)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”