Kawalerowie Virtuti Militari

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Anna99

Sympatyk

Kawalerowie Virtuti Militari

Post autor: Anna99 »

Witam!
W pamiątkowej księdze wydanej we Lwowie z okazji 50. rocznicy wybuchu powstania listopadowego oraz w opracowanym przez p. Janusza Stankiewicza spisie Kawalerów Virtuti Militari z czasu tego powstania występuje ppor. baterii artylerii Sylwester Stępkowski odznaczony krzyzem złotym 28 IX 1931.
Istnieje prawdopodobieństwo, że owym bohaterem był brat mego pradziada. Dla uzyskania pewności pragnęłabym dotrzeć do dodatkowych informacji takich jak data i miejsce urodzenia odznaczonego, może imię ojca lub choćby dalsze imiona. "Nasz" Sylwester był " trojga imiom" raczej nieczęsto stosowanych.
Zwracam się więc z prośbą, pytaniem do Pańswa bardziej niż ja biegłych w genealogii - czy istnieje szansa odnalezienia takich danych i ewentualnie gdzie by ich szukać. Byłabym ogromnie wdzięczna za każdy trop, bo moje dotychczasowe starania okazały się całkiem jałowe.
Pozdrawiam serdecznie. Anna
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Virtuti Militari

Post autor: A.Michałowski »

W Archiwum Głównym Akt Dawnych w Warszawie w zespole Komisja Rządowa Wojny zachowały się akta wielu jednostek wojskowych z czasów Księstwa Warszawskiego,w tym stany służby ich oficerów z danymi osobowymi.Trzeba się tam zwrócić pisemnie lub osobiście przeszukać w pracowni naukowej.

Pozdrawiam.

Aleksander.
Popielus

Sympatyk

Post autor: Popielus »

Teczki(ewidencje?) osobowe odznaczonych często są zachowane przez Instytucje, która te odznaczenia nadała. W tym przypadku może kancelaria prezydencka, ale otrzymałem stamtąd odpowiedź, że te teczki mogą znajdować się w AAN.
ina

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ina »

Witam.
Synowi mojego pradziadka, pośmiertnie order VM nadała Adiutantura Generalna Naczelnego Wodza w 1921r.
W Instytucie J. Piłsudskiego (180 Second Avenue New York, NY 10003 archiwum@pilsudski.org)
znajduje się Zespół nr 2 - Adiutantura Generalna Naczelnego Wodza, Grupa I: Sprawy wojskowe .
Nie wiem co zawiera ten zespół, gdyż nie otrzymałam jeszcze odpowiedzi na moje zapytanie.
Pozdrawiam, Ina
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Anno
Na rynku księgarskim, jak również w bibliotekach są dostępne opracowania opublikowane po 1989 r,tak nowe jak i reprinty wydań przedwojennych na interesujący Cię temat.Nawiąż kontakt mailowy z Centralną Biblioteką Wojskową a mówiąc precyzyjnie z Pracownią Naukową C.B.W. Krótkiej informacji możesz zasięgnąć także telefonicznie.
Centr.Bibl.Wojsk.posiada opracowania na interesujący Cię temat. Namiary na C.B.W. są w internecie.
Dwa lata temu miałem przez miesiąc w domu( na tyle najdłużej można wypożyczyć książki
z C.B.W.) opracowanie trzech autorów z Koszalina, pracujących na obecnej- już -Politechnice Koszalińskiej,których nazwisk nie jestem w stanie teraz wymienić a którzy dokonali spisu wszystkich kawalerów V.M.od 1792 do 1945. W książce są zamieszczone liczne fotografie ,jak również noty biograficzne Odznaczonych.Z pewnością łatwo zidentyfikujesz tę książkę,przy pomocy doświadczonego księgarza lub bibliotekarza.Są, oczywiście, opracowania także innych autorów.Informacje na temat opublikowanych książek
o kawalerach orderu Virtuti Militari,są dostępne w dużej ilości, po wpisaniu odpowiedniego hasła, w Google.
Pozdrawiam
Zygmunt

P.S.
Na lewym marginesie naszej strony wśród innych pozycji
jest "Katalog www" a w nim m.in. odsyłacz"Ciekawe strony".Wystarczy wejść by znaleźć indeks nazwisk kawalerów orderu V.M. wg autorstwa prof,Z.Wesołowskiego.
Ponieważ został zmieniony adres strony z wykazem kawalerów V.M.
wg Z. Wesołowskiego,podaję nowy,aktualny
http://www.feefhs.org/links/Poland/vm/vmindex.html
Ostatnio zmieniony sob 04 lip 2009, 00:09 przez bezet, łącznie zmieniany 1 raz.
Ryszard_S

Sympatyk

Post autor: Ryszard_S »

Witam,

szukam Huf, z mojej wioski ktory dostal o. Virtuti Militari w 1920 albo 1921 roku.

Pozdrawiam Rysiek
bezet

Członek PTG
Adept

Ryszard_S pisze:Witam,

szukam Huf, z mojej wioski ktory dostal o. Virtuti Militari w 1920 albo 1921 roku.

Pozdrawiam Rysiek
Piszesz,"szukam",tzn ,że w wykazie nazwisk wg prof.Wesołowskiego nie ma tego nazwiska?
Ryszard_S

Sympatyk

Post autor: Ryszard_S »

imie ? , nazwisko Huf z Psarach kolo Przedczu

No to fajnie, stare ludzie gadali.... moze byla tyklo jakas bujda

Dziekuje barzo

Ryszard
bezet

Członek PTG
Adept

Ryszard_S pisze:imie ? , nazwisko Huf z Psarach kolo Przedczu

No to fajnie, stare ludzie gadali.... moze byla tyklo jakas bujda

Dziekuje barzo

Ryszard
Ryszardzie ,to nie musi być bujda.Może sąsiad dostał inne wysokie odznaczenie, np.Krzyż Walecznych.
Z.B.
bezet

Członek PTG
Adept

Ryszardzie,Twojego sąsiada nie ma także na liście odznaczonych Krzyżem Walecznych.
Aby ustalić jakie odznaczenie otrzymał sąsiad,trzeba złożyć prośbę do
Centraln. Arch.Wojskowego w Warszawie, o dostęp do akt osobowych żołnierza. Prośba powinna być złożona przez osobę blisko spokrewnioną.
Z.B.
Anna99

Sympatyk

Post autor: Anna99 »

Wszystkim Państwu doradzającym mi w sprawie VM dziękuję serdecznie.Swego praprastryja Sylwestra jeszcze nie odnalazłam wśród odznaczonych, ale ducha nie tracę. szukam dalej. Pozdrawiam.
Anna
annago

Odznaczony Virtuti Militari -jak znaleźć dane osoby?

Post autor: annago »

Witam, Bezskutecznie szukam w internecie kontaktu do archiwów, gdzie mogłabym zapytać o losy mojego krewnego, który był odznaczony Srebrnym Krzyżem Orderu Virtuti Militari. Niestety jest to jedyny ślad jaki mam -znam tylko jego imię i nazwisko, i wiem, że został odznaczony V.M. słuzył w 7 Pułku Strzelców Konnych Wielkopolskich, jednak archiwa wojskowe w Grudziądzu nie posiadają żadnych informacji na ten temat.

Pomylałam, że na liście Kawalerów Orderu Virtuti Militari na pewno są dane odznaczonego-czy ktoś wie, gdzie pytać o bazę danych odznaczonych?
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Na zakładce wojskowej moze odszukasz nazwisko zamieszczone w roczniku oficerskim
http://genealogyindexer.org/
wykaz kawalerów V.M.
http://www.stankiewicze.com/vm/
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

A gdybyś tak zdradził tajemnicę i ujawnił jego imię i nazwisko to może ktoś mógłby Ci coś pomóc.
Staszek Pieniążek
annago

Post autor: annago »

Dziekuję za odpowiedzi, faktycznie, może ktoś zna losy mojego dalekiego Wuja: chodzi o rotmistrza Wacława Jankowskiego, ur. w 1898 r.(prawdopodobnie 18.5.1898 ), Wacław Jankowski, ur. w 1898 r. był dowódcą rotmistrzem Szwadronu Cekaemów w 7 Pułku Strzelców Konnych Wielkopolskich w latach 1921-39 w Grudziądzu. NIestety nie znam miejsca urodzenia, ani wojennych losów i daty, miejsca śmierci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”