Witam.
Mieczysław Szewczyk, urodzony ok 1925 r., niestety nie wiadomo gdzie
przybył do Southampton 11 marca 1948 r. na statku HMT Asturias ze swoja matką, siostrą i bratem.
Zamieszkali w obozie dla uchodźców Hiltingbury Refugee Camp, który był jednym z większych w tym rejonie obozów dla Polaków.
Związał się tam z dziewczyną - Dorothy Moore. Kobieta ta uważa, że opuścił Anglię miedzy styczniem a marcem 1949 r. i mógł udać się do Australii lub Argentyny.Kiedy wyjeżdżał, nie wiedział, że jego dziewczyna - Dorothy jest w ciąży.
Po urodzeniu ich dziecka 11 sierpnia 1949 r. Dorothy wysłała list na adres, który otrzymała od Mietka, ale list wrócił do niej. Niestety, ta starsza już teraz pani nie pamięta adresu.Ona, jej córka i wnuczka- Brytyjki chciałyby nawiązać kontakt z rodziną Mieczysława, albo choć poznać swoje drzewo genealogiczne ze strony Mieczysława - ich ojca, i dziadka.
Poszukiwania w UK nie dały rezultatu. Poprosiły mnie o pomoc.
Znalazłam na FS Mieczysława Szewczyka stolarza, zm. w Melbourne w 1976 r.(brak informacji o rodzicach i miejscu ur.) , a także takie rekordy:
1. Mieczyslaw Szewczyk
England and Wales Marriage Registration Index, 1837-2005
marriage registration: 1969 Bristol, Gloucestershire, England
spouse: Mckiernan
other: Patricia K Mckiernan
2. Mieczyslaw Szewczyk
England and Wales Death Registration Index 1837-2007
birth: 6 sierpień 1926
death registration: lipiec 1996 Bristol, Gloucestershire, England.
Na stronie Narodowego Archiwum w Australii znalazłam taki wpis:
SZEWCZYK Mieczyslaw born 11 December 1921; Emilia (nee Meczynska) born 19 June 1928; Krystyna born 14 January 1951; Zofia born 18 November 1953; travelled per CASTEL FELICE departing UK on 15 March 1962 under the United Kingdom and Australian Government Assisted Passage Scheme
Nie mam pomysłu, jak to poskładać i jak dalej szukać. Mieczysław to nie jest popularne imię.
Będę wdzięczna za każdą sugestię.
Pozdrawiam.
Anna Stręgiel
Mieczysław Szewczyk-Anglia, Australia, Argentyna(?)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- annastregiel

Mieczysław Szewczyk-Anglia, Australia, Argentyna(?)
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.