Życiński i Tarnowska - szukam ślubu 1842-1847 Opatów

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Życiński i Tarnowska - szukam ślubu 1842-1847 Opatów

Post autor: Kostkowski »

Witam serdecznie wszystkich
Poszukuję aktu małżeństwa Życińskiego Mateusza z Tarnowską Marianną 1840-1847. Ich córka Joanna urodziła się w maju 1848 w Opatowie, więc od Opatowa wypadałoby zacząć.
Jeśli ktoś ma dostęp do aktów małżeństw zawartych w Opatowie w tych latach bardzo proszę o akt lub informacje z tego aktu.
Ostatnio zmieniony sob 13 sie 2016, 22:19 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Życińscy, Tarnowscy, Wilczyńscy

Mateusz Życiński i Marianna Tarnowska - szukam ślubu 1842-1847 Opatów.

A może ktoś ma w swoim drzewie Życińskiego Mateusza z Tarnowską Marianną, oraz ich dzieci?
Ich córka Joanna Życińska ur. w 1848 w Ostrowcu, w 1868 w Mominie poślubiła Jana Tomasza Wilczyńskiego. Mieli 9 dzieci, których mam metryki i co do niektórych coś jeszcze.
Jan Tomasz Wilczyński ur. 1847 w Ostrowcu, zmarł w 1920 w Ostrowcu, a Joanna Wilczyńska z d. Życińska prawdopodobnie wyjechała do Łodzi gdzie miała brata Władysława i siostrę Helenę Annę.
Władysław Wilczyński z żoną Władysławą z d. Karasiak i Helena Anna Wilczyńska (panna) mieszkali na Bałutach.
Nie wiem kiedy zmarli:
Joanna Wilczyńska z d. Życińska (ur. 1848);
Władysław Wilczyński (ur. 1884);
Władysława Wilczyńska z d. Karasiak (ur. 1884);
Helena Anna Wilczyńska (ur. 1888);
i nie wiem jak tego szukać w łódzkim USC.
Ostatnio zmieniony pn 15 sie 2016, 21:55 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 3 razy.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Życińscy, Tarnowscy, Wilczyńscy

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Władysławie

Próbowałam poszukać Życińskich mieszkających w Łodzi ok 1920 w skanach spisów ludności Łodzi z lat 1916-1921 bo mnie się w ten sposób udało odnaleźć rodziny moich byłych teściów mimo, że bardzo mało o nich wiedziałam. Byli w tych skanach Życińscy i Życzyńscy, ale tych imion jakie podałeś nie znalazłam. Tu link do tych spisów ludności: http://szukajwarchiwach.pl/39/221/0/4.1 ... hsq69mEDiw
Również nie odnalazłam Joanny Wilczyńskiej pośród wielu osób o tym nazwisku.
Głowię się podobnie jak Ty jak odnaleźć akty zgonów dziadków mego byłego męża mieszkających kiedyś na Bałutach bo wiem, że żyli jeszcze ok 1970 roku, ale teraz jakichkolwiek kontaktów już nie mam. Mieszkańcy Bałut mieli przeważnie groby na Starym Cmentarzu na Dołach, ale nie ma wyszukiwarki by to sprawdzić. W ten sposób stoimy przed problemem gdzie i jak szukać w tym dużym mieście. W mniejszym mieście bardzo miła pani z USC zadała sobie trud poszukiwania i znalazła akt zgonu mego dziadka Janiszewskiego z 1924 roku, bo miesiąc i rok zgonu babci w 1945 znałam.
Reasumując przy obecnej bazie skanów i zdjęć metryk znacznie łatwiej odszukać pokolenia z XIX i końca XVIII wieku niż te bardziej współczesne.
Życzę tego łutu szczęścia w poszukiwaniach jaki nam sprawia radość gdy znajdziemy poszukiwany akt.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Życińscy, Tarnowscy, Wilczyńscy

Janina_Tomczyk pisze:...Mieszkańcy Bałut mieli przeważnie groby na Starym Cmentarzu na Dołach, ale nie ma wyszukiwarki by to sprawdzić...
Być może znasz tę bazę cmentarzy z całej polski. Jest 9 z woj. łódzkiego.
http://www.cmentarze.piotrjuszczyk.pl/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”