Rodzina Hańczyc - wsi Czortek / kolonia Carewo - Teolin

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

hanlalo

Post autor: hanlalo »

Cześć! Jak się wszyscy ?
nazywam się Ladislao Hanczyc, Mam 29 lat i mieszkam w Argentynie.

Szukam aktu urodzenia lub świadectwa chrztu mojego pradziadka Bronisław Hańczyc, polski, urodzony 15.01.1899, lub jakimkolwiek innym dokumencie związanym z rodziną Hańczyc.

Mieszkał w miejscowości wsi Czortek / koloni Carewo, powiatu augustowskiego, Gmina Wołłowiczowce. Obecnie Сапоцкін / Sapockin, Grodno, Białoruś.
Podobno został ochrzczony w parafii Teolin / Sapockin , Grodno , Białoruś. Zmarł w Buenos Aires w Argentynie w 1960 roku.
Jego numer paszportu było 2084, wydanej 12.07.1927 przez władze miejskie regionu Augustowa, Białystok w tym czasie.

Był synem Wincenty Antoni Hańczyc i Paulina Hańczyc.
Miał rodzeństwo, w tym Jozef (urodzony 10/08/1888), Adam (urodzony 02.10.1897), Zygmunt (urodzony na 1906), Michalina, Bronislawa i Stanislawa.

Czy mogę uzyskać pomoc w jakiś sposób z tą informacją?

Pisałem do władz Suwałk, Augustowa, Warszawy i Narodowych Archiwów Historycznych Grodnie. Powiedziano mi, nie ma informacji na ten temat.

Znajdź informacje wydaje się niemożliwą misję! :(
Zosia_S

Sympatyk

Post autor: Zosia_S »

Cześć!

Ja też poszukiwałam metryk z parafii Teolin (miejscowość Sopoćkinie), nawet byłam na miejscu, ale niestety nie dowiedziałam się niczego. I nie mam dobrych wieści: podobno metryki z tej parafii zostały zniszczone (zgodnie z informacją jaką znalazłam na tym forum w dziale genealogia kresowa: http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-21177.phtml), ale pewnie w przyszłości jeszcze będę sama chciała potwierdzić tę informację.

Pytanie brzmi, czy rodzina Twojego pradziadka była związana wyłącznie z tą parafią? Tzn., czy rodzeństwo Twojego pradziadka też urodziło się w tej parafii, a może w innej (masz bardzo dokładne daty w niektórych przypadkach), czy wiesz, skąd pochodziła jego matka Paulina? Bo jeśli była to inna parafia, to być może metryki dotyczące jej rodziny wciąż można odnaleźć.

Pozdrawiam,
Zosia
hanlalo

RE: Rodzina Hańczyc - wsi Czortek / kolonia Carewo - Teolin

Post autor: hanlalo »

dzięki za odpowiedź. Wydaje się, że wszyscy w rodzinie byli ochrzczeni w Teolin ....
Napisałem kilka razy tam ludzi, ale nikt mi nie odpowiedział :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”