Metryki Slonim i deputacja wileńska
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Witam wszystkich użytkowników i na samym początku dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu.
W ostatnim czasie zabrałem się za tworzenie drzewa genealogicznego własnej rodziny. Jednakże, napotkałem na mały problem dotyczący możliwych źródeł pozyskania informacji.
Macie może dostęp do ksiąg metrykalnych Slonima (Białoruś) gminy tatarskiej w latach 1850-1930? oraz właścicieli nieruchomości w Wilnie z lat 1930-1939? Poszukuję również akt z deputacji wileńskiej z 1917, 1819 r. i 1860 r. (niestety pliki na stronie genealogii nie otwierają się). Chodzi o nazwiska Alejewicz/ Aljewicz oraz Bajraszewscy.
W ostatnim czasie zabrałem się za tworzenie drzewa genealogicznego własnej rodziny. Jednakże, napotkałem na mały problem dotyczący możliwych źródeł pozyskania informacji.
Macie może dostęp do ksiąg metrykalnych Slonima (Białoruś) gminy tatarskiej w latach 1850-1930? oraz właścicieli nieruchomości w Wilnie z lat 1930-1939? Poszukuję również akt z deputacji wileńskiej z 1917, 1819 r. i 1860 r. (niestety pliki na stronie genealogii nie otwierają się). Chodzi o nazwiska Alejewicz/ Aljewicz oraz Bajraszewscy.
-
iwonasudnik

proszę sprawdzić https://familysearch.org/catalog/search
pozdrawiam Iwona
pozdrawiam Iwona
szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
Dziękuję za info, ale już szukałem na tym portalu. Wyskakuje kilka osób, które już mam. Niestety zakres poszukiwanych informacji nie jest dostępny w tradycyjnych przeglądarkach profilowych.
- Brozek_Oskar

- Podziękował: 2 times
Jeśli chodzi o Słonim to prawdopodobnie w internecie znajdziesz jedynie jakiekolwiek dostępne online księgi tylko pod tym linkiem:
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library.
Nie sądzę, żeby coś więcej można było wyszukać bez podróży lub pisania listów do ich urzędów stanu cywilnego, lub parafii. W dodatku jeśli to gmina tatarska to już w ogóle chyba tylko wyprawa Ci pozostaje.
Pozdrawiam,
Oskar Brożek
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library.
Nie sądzę, żeby coś więcej można było wyszukać bez podróży lub pisania listów do ich urzędów stanu cywilnego, lub parafii. W dodatku jeśli to gmina tatarska to już w ogóle chyba tylko wyprawa Ci pozostaje.
Pozdrawiam,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
-
iwonasudnik

Re: Metryki Slonim i deputacja wileńska
zapraszam do czytelni CHR we Wrocławiu...Marek_Al pisze:Dziękuję za info, ale już szukałem na tym portalu. Wyskakuje kilka osób, które już mam. Niestety zakres poszukiwanych informacji nie jest dostępny w tradycyjnych przeglądarkach profilowych.
napisz co/kogo szukasz,mam dyżur w sobotę to mogę coś sprawdzić
pozdrawiam Iwona
- Brozek_Oskar

- Podziękował: 2 times
Przepraszam, że się wcinam w temat, ale czasem przypadek decyduje o sukcesie.iwonasudnik pisze:zapraszam do czytelni CHR we Wrocławiu...Marek_Al pisze:Dziękuję za info, ale już szukałem na tym portalu. Wyskakuje kilka osób, które już mam. Niestety zakres poszukiwanych informacji nie jest dostępny w tradycyjnych przeglądarkach profilowych.
napisz co/kogo szukasz,mam dyżur w sobotę to mogę coś sprawdzić
pozdrawiam Iwona
Jakbyś miała przypadkiem dostęp do ksiąg jakichkolwiek z parafii Lachowicze to proszę o Domaszewiczów lub Łosowskich.
Pozdrawiam,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
-
iwonasudnik

Cześć Iwono, nie wiem czy doszła do Ciebie wiadomość, także pisze jeszcze raz. Zależy mi przede wszystkim na informacjach:
• Imię ojca Szamila Aljewicz, data urodzin 22.03.1916 i Adama 3.05.1907.; miejsce urodzenia Slonim
• Kto mieszkał w Wilnie (rodzina Aljewicz lub Alejewicz) w latach 1930-1939 r. i 1944-46 r.
• Informacji o deputacji wileńskiej z lat 1917, 1819 r. i 1860 r. – nazwiska jw. (niestety nie mam informacji dotyczących miesiąca)
Za wszystkie informację z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Marek
• Imię ojca Szamila Aljewicz, data urodzin 22.03.1916 i Adama 3.05.1907.; miejsce urodzenia Slonim
• Kto mieszkał w Wilnie (rodzina Aljewicz lub Alejewicz) w latach 1930-1939 r. i 1944-46 r.
• Informacji o deputacji wileńskiej z lat 1917, 1819 r. i 1860 r. – nazwiska jw. (niestety nie mam informacji dotyczących miesiąca)
Za wszystkie informację z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Marek