Poszukuję właściwego archiwum diecezjalnego

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

dekan

Sympatyk

Post autor: dekan »

Bardzo proszę Szanowne Grono o pomoc w ustaleniu właściwego archiwum diecezjalnego, posiadającego interesujące mnie akty, pochodzące z XVIIIw. Chodzi o podwarszawskie miejscowości takie jak: Węgrów, Liw, Cegłów, Kobyłka. Część aktów z tych miejscowości jest zindeksowana w Genetece ale pewnie nie wszystkie. Chodzi mi o księgi urodzeń z końca XVIIIw. Szukam przodka, który być może tam się urodził (znam jego imię i prawdopodobny rok urodzenia). Właśnie z Geneteki dowiedziałem się, że te tereny to prawdziwe zagłębie Dekańskich i jest duża szansa, że moi przodkowie przywędrowali z tych okolic.
Pozdrawiam, Waldemar Dekański.
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

A czy to nie bedzie archiwum Warszawsko-praskie? :)
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Awatar użytkownika
Jarosław_Młynik

Zarząd PTG

Post autor: Jarosław_Młynik »

Węgrów to pewnie Drohiczyn. Ale wiem, że w AP w Siedlcach są księgi z Węgrowa. Zgaduję, że Liw podobnie jak Węgrów. Co się zaś tyczy Kobyłki to będzie to Archiwum Diecezji Warszawsko-Praskiej (akurat z Kobyłki szukałem aktów i je stamtąd dostałem).

Pozdrawiam
Jarosław Młynik
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Re: Poszukuję właściwego archiwum diecezjalnego

Post autor: t.dzwonkowski »

dekan pisze:Bardzo proszę Szanowne Grono o pomoc w ustaleniu właściwego archiwum diecezjalnego, posiadającego interesujące mnie akty, pochodzące z XVIIIw. Chodzi o podwarszawskie miejscowości takie jak: Węgrów, Liw, Cegłów, Kobyłka. Część aktów z tych miejscowości jest zindeksowana w Genetece ale pewnie nie wszystkie. Chodzi mi o księgi urodzeń z końca XVIIIw. Szukam przodka, który być może tam się urodził (znam jego imię i prawdopodobny rok urodzenia). Właśnie z Geneteki dowiedziałem się, że te tereny to prawdziwe zagłębie Dekańskich i jest duża szansa, że moi przodkowie przywędrowali z tych okolic.
Pozdrawiam, Waldemar Dekański.
W Archiwum Diecezjalnym Warszawsko-Praskim są przechowywane następujące akta metrykalne:
1.Kobyłka: chrzty z lat 1742-1889, śluby z lat 1755-1890, pogrzeby z lat 1751(z lukami) -1880
2.Cegłów: chrzty z lat 1756 -1908, śluby 1750-1945, pogrzeby z lat 1758-1907
Adres e-mail:archiwum.dwp@gmail.com
Tadeusz Dzwonkowski
dekan

Sympatyk

Post autor: dekan »

Bardzo dziękuję za szybką podpowiedź.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”