Sobiepanek - poszukuję rodziny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Ewa_Migdalska »

Witam serdecznie,

Poszukuję informacji na temat rodziny Sobiepanek z miejscowości Emin (dzisiejsze Świdno) parafa Wierzbno.

Interesują mnie wszelkie informację na temat dzieci Józefa i Weroniki z Gradowskich/Gradoskich małżonków Sobiepanek, a w szczególności na temat księdza Tomasza Sobiepanek (1867-1941) oraz Jakuba Sobiepanek (1852-?)

Jakub Sobiepanek w 1878 r. w Korytnicy poślubił Mariannę Krynicką, z którą przez pewien czas mieszkał w Mariance parafii Jakubów, gdzie w 1887 r. umiera Marianna.

W 1888 r. również w Mariance umiera Klementyna Sobiepanek córka Jakuba i Felicji z Chojeckich.
Przypuszczam, że Felicja została w tzw. między czasie żoną Jakuba, ale do tej pory nie odnalazłam aktu małżeństwa.

Do ok. 1903 r. Jakub pomieszkiwał na Mariance - świadczy o tym fakty stawiania się u księdza przy okazji sporządzania aktów UR/MZ/ZG. Jednak nigdy sporządzany akt nie dotyczył bezpośrednio jego i jego rodziny

Po tym czasie słuch i ślad po Jakubie i Felicji zaginął

Może ktoś z forumowiczów natrafił na tą rodzinę lub chociażby nazwisko?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

W 1906 r. Jakub Sobiepanek bierze ślub z Marianną Makowską
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol

Może to ten
M.
Awatar użytkownika
tg3a

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: tg3a »

Witam, Pani Ewo.
Moi zmarli Rodzice znali rodzinę Sobiepanków z Emina. Pewne informacje o powiązaniach w tej rodzinie Tata zdążył mi przekazać przed śmiercią, jednak prawdopodobnie nie w każdym przypadku są one ścisłe, gdyż wydają się stać w sprzeczności z opublikowanymi ASC z gminy Wierzbno.
Nie posiadając przy sobie swoich zapisków tak na bieżąco mogę tylko napisać, że do tej rodziny należał m. in. Zygmunt Sobiepanek, absolwent Wydziału Rolniczego SGGW w 1937 roku: http://agrobiol.sggw.waw.pl/100lat/alfaSpis.php, który w 1939 roku brał udział w wojnie obronnej przeciw agresji niemieckiej (a później też i sowieckiej) na Polskę. Wydaje mi się, że został on zamordowany w zbrodni katyńskiej, ale muszę to jeszcze sprawdzić w swoich zapiskach (tak czy inaczej, informacja ta pochodzi od mego Taty).
A w ogóle, to niedawno dowiedziałem się od mego brata ciotecznego, że był jakiś przodek w tej rodzinie, który pochodził z Francji i nazywał się Sorel (pisowni, niestety, nie znam). Osiedliwszy się w Polsce zmienił swoje nazwisko na Sobiepanek. Nie wiem, czy nie jest to jakaś legenda rodzinna.
To na razie tyle, ale jeszcze się odezwę.
Pozdrawiam Panią serdecznie
Tadeusz
Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Sobiepanek - poszukuję rodziny

Bialas_Malgorzata pisze:W 1906 r. Jakub Sobiepanek bierze ślub z Marianną Makowską
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol

Może to ten
M.
Małgosiu,
Widziałam ten ślub - niestety dane tylko ze skorowidza, ale będę musiała sprawdzić ten akt, a nuż widelec to 3. ślub "mojego" Jakuba.

Panie Tadeuszu,
Bardzo ciekawe informację - trzymam Pana za słowo w kwestii odezwania się, a tym czasem pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
tg3a

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: tg3a »

A więc, Pani Ewo, zgodnie z obietnicą, przekazuję Pani informacje uzyskane od mego Taty. Niestety, mogą być nieścisłe.
Wspomniany przez Panią Józef Sobiepanek (imienia żony Tato nie pamiętał, ale zapewne chodzi o męża Weroniki z Gradowskich, bo wiele się zgadza) według Taty miał następujące dzieci: Karola (był nauczycielem), Szczepana, Weronikę, która po mężu nosiła nazwisko Wiechowska, Mariannę, Bronisława, Tomasza i jeszcze jednego syna, którego imienia Tato nie pamiętał (może chodzić tu o zagadkowego Jakuba).
Według słów Taty Tomasz był księdzem - proboszczem gdzieś w okolicach Włocławka. Kiedyś w latach 20-tych przyjechał do brata Bronisława na Emin na letni wypoczynek, i odprawiał Mszę Św. niedzielną w Wierzbnie. Zginął w obozie w Dachau.
Znalazłem gdzieś informację, że w latach 1910-1922 był proboszczem w Kawnicach gmina Golina koło Konina, gdzie w 1913 roku rozpoczął budowę pierwszego kościoła murowanego (rozeebranego później przez Niemców). Kawnice są sanktuarium Maryjnym z obrazem Matki Bożej Pocieszenia (koronowanym w 1974 roku). Ale nie pamiętam już teraz, na jakiej stronie to znalazłem.
Bronisław ożenił się z Natalią Paderewską. Według mego Taty mieli oni następujące dzieci: Jadwigę, Zofię, Leona, Zygmunta (o którym pisałem wcześniej - dobrze pamiętałem, że Tato mówił, iż zginął w Katyniu, ale na listach katyńskich opublikowanych w sieci go nie ma; miał stopień podporucznika), Michała, Józefa i Tadeusza.
To chyba wszystko. Pozdrawiam Panią, i życzę sukcesów genealogicznych.
Tadeusz
Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

Witam Panie Tadeuszu,

Dziękuję za informacje i rozumiem, że mogą być nieścisłe - sama czerpię wiedzę z pamięci mojego dziadka i czasem wychodzą z tego śmieszne historie, gdy się nie zrozumiemy lub dziadek pomyli dane - ale cóż się dziwić 90-paroletniemu człowiekowi :)

A wracając do Sobiepanków jednak czuję pewnie niedosyt - okazuje się, że "mój" Jakub dość dobrze się przede mną kryje :) nawet Pana Tato dość dobrze go nie zapamiętał.
Ale to już tak jest u nas genealogów, że tego co szukamy długo nie znajdujemy, ale w między czasie odkrywamy wiele innych faktów.
Nie pozostaje mi nic innego jak dalej poszukiwać Jakuba i jego bliskich...

Jeszcze raz dziękuję za chęci podzielenia się wspomnieniami Taty.
Pozdrawiam
Ewa
Laskowska_Zofia

Post autor: Laskowska_Zofia »

Witam serdecznie.

Miło jest mi.że mogę podzielić się.swoją wiedzą na temat rodziny

SOBIEPANKÓW z EMINA,ponieważ tam się wychowałam.

Jestem córką Józefa i Cecylii.a wnuczką Bronisława i Natalii.

Bronisław był najmłodszym dzieckiem Józefa i Weroniki z Gradowskich.

Starszy o 3 lata był Ks.Tomasz,którego tablica z racji 75-lecia śmierci

w Dachau będzie umieszczona w Kościele parafialnym w Wierzbnie

dnia 3 października 2016 roku.

Myślę.że dla rodziny Sobiepanków będzie to duże wydarzenie.

Pozdrawiam serdecznie-Zofia L.
Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

Witam Zosiu,
Bardzo mi miło Cie poznać :)
Co prawna Sobiepanki to nie jest moja rodzina, ale Jakub był sąsiadem moich przodków i nie jednokrotnie zgłaszał do księdza fakt ich urodzenia lub zgonu
Jest On dla mnie pewną zagadką, którą próbuję rozwiązać i nie mogę - już wiem skąd Jakub na Mariankę przyszedł, ale nie wiem co się z nim stało później.
Masz może jakąś wiedzę na temat Jakuba i jego najbliższej rodziny (żony, dzieci)?

Również uważam, że upamiętnienie ks. Tomasza w jego rodzinnym parafialnym kościele jest wielkim wydarzeniem, nie tylko dla rodziny, ale i całej lokalnej społeczności.
Pozdrawiam
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”