Jeśli ktoś mógłby poświęcić chwilę...
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
pepel_magdalena

Witam serdecznie
Mam problem. Spośród ośmiorga moich pradziadków w większości udało mi się "dokopać" do kolejnych przodków każdego z nich mniej więcej do roku 1700. W jednym przypadku mam problem. Mam akt urodzenia mojej prababki- Czesławy Ronowicz. Fakty:
- urodziła się w 1908 roku w Jasionach (parafia Skrwilno)
- jej ojciec to Jan Ronowicz, który miał w dniu jej urodzenia 30 lat (więc urodził się w 1878 roku)
- jej matka to Franciszka z Mellerów, która miała w dniu jej urodzenia 25 lat (więc urodziła się w 1883 roku)
- na stronie genealogiawarchiwach.pl nie ma roku 1878 (par. Skrwilno)
- na stronie genealogiawarchiwach.pl w roku 1883 nie urodziła się żadna Franciszka Meller (par. Skrwilno)
- przekopuję sumariusze par. Skrwilno w poszukiwaniu aktu małżeństwa Franciszki i Jana- bez rezultatu (poza tym nie mam gwarancji czy Franciszka pochodziła z tej samej parafii)
Czy jest jeszcze jakiś sposób aby pójść o krok dalej? Gdzie szukać? Jak?
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena
Mam problem. Spośród ośmiorga moich pradziadków w większości udało mi się "dokopać" do kolejnych przodków każdego z nich mniej więcej do roku 1700. W jednym przypadku mam problem. Mam akt urodzenia mojej prababki- Czesławy Ronowicz. Fakty:
- urodziła się w 1908 roku w Jasionach (parafia Skrwilno)
- jej ojciec to Jan Ronowicz, który miał w dniu jej urodzenia 30 lat (więc urodził się w 1878 roku)
- jej matka to Franciszka z Mellerów, która miała w dniu jej urodzenia 25 lat (więc urodziła się w 1883 roku)
- na stronie genealogiawarchiwach.pl nie ma roku 1878 (par. Skrwilno)
- na stronie genealogiawarchiwach.pl w roku 1883 nie urodziła się żadna Franciszka Meller (par. Skrwilno)
- przekopuję sumariusze par. Skrwilno w poszukiwaniu aktu małżeństwa Franciszki i Jana- bez rezultatu (poza tym nie mam gwarancji czy Franciszka pochodziła z tej samej parafii)
Czy jest jeszcze jakiś sposób aby pójść o krok dalej? Gdzie szukać? Jak?
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena
Re: Jeśli ktoś mógłby poświęcić chwilę...
Magdaleno, a czy sprawdzalas lata +/- domniemanej daty urodzin rodzicow? Czesto wiek rodzicow podawanych przy urodzeniu dzieci nie byl zgodny z prawda.
Sprawdzalas rodzenstwo prapabci? kiedy sie rodzili?
Sprawdzilas geneteke? Jest malzenstwo Jana z Franciszka (inne panienskie) z 1903 roku... moze przy innych dzieciach jest inne nazwisko panienskie i to twoja para....
Sprawdzalas rodzenstwo prapabci? kiedy sie rodzili?
Sprawdzilas geneteke? Jest malzenstwo Jana z Franciszka (inne panienskie) z 1903 roku... moze przy innych dzieciach jest inne nazwisko panienskie i to twoja para....
Ostatnio zmieniony czw 08 wrz 2016, 20:28 przez moyra777, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
- Wlodzimierz_Macewicz

- Kontakt:
nie przywiązuj takiej wagi do podawanego wieku rodziców -- spokojnie to tolerancja +- 5 lat
pamiętaj, że akt opisuje dane wydarzenie, reszta informacji w tym akcie to tylko dane pomocnicze, szacunkowe, ksiądz nie sprawdzal wieku rodziców!
pozdr WM
pamiętaj, że akt opisuje dane wydarzenie, reszta informacji w tym akcie to tylko dane pomocnicze, szacunkowe, ksiądz nie sprawdzal wieku rodziców!
pozdr WM
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
O urodzeniu rodziców nie wnioskuj z aktu urodzenia dziecka, posługuj się informacjami z aktu małżeństwa - dla zasady:) W tym przypadku dodatkowo -bo nie ma innej prostej możliwości
jak znajdziesz akt małżeństwa w tej samej parafii - to masz szansę na odpisy aktów urodzeń zamieszczone w aneksach ślubnych
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... c=skrwilno
i problem "może były AUw brakujących rocznikach" możesz ominąć (*i to nie mykiem i naciąganiem a zgodnie z regułami sztuki)
2. pierwopisy kościelne
w pozostałych 6+ przypadkach nie stosowałaś na przestrzenie ponad 200 lat?
jak znajdziesz akt małżeństwa w tej samej parafii - to masz szansę na odpisy aktów urodzeń zamieszczone w aneksach ślubnych
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... c=skrwilno
i problem "może były AUw brakujących rocznikach" możesz ominąć (*i to nie mykiem i naciąganiem a zgodnie z regułami sztuki)
2. pierwopisy kościelne
w pozostałych 6+ przypadkach nie stosowałaś na przestrzenie ponad 200 lat?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
pepel_magdalena

-
Piotr_Romanowski

Magdaleno nie bardzo rozumiem dlaczego szukasz aktów urodzenia rodziców Czesławy w par. Skrwilno?
Moim zdaniem z 99,9% pewnością ich akt małżeństwa jest w pobliskiej par. Łukomie - 4/1907. Co prawda nazwisko panieńskie Franciszki to nie Meller a Mellibruda ale pomyłek wtedy było tyle, że zbadałbym ten trop. No chyba że dzieci z tego małżeństwa rodziły się przed 1907 rokiem. Jeśli potrzebujesz tego aktu to napisz do mnie: piotrekroma@wp.pl
Moim zdaniem z 99,9% pewnością ich akt małżeństwa jest w pobliskiej par. Łukomie - 4/1907. Co prawda nazwisko panieńskie Franciszki to nie Meller a Mellibruda ale pomyłek wtedy było tyle, że zbadałbym ten trop. No chyba że dzieci z tego małżeństwa rodziły się przed 1907 rokiem. Jeśli potrzebujesz tego aktu to napisz do mnie: piotrekroma@wp.pl
Ostatnio zmieniony czw 08 wrz 2016, 20:42 przez Piotr_Romanowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pepel_magdalena

We wszystkich poszukiwaniach posiłkowałam się głównie najpierw stroną http://www.geneszukacz.genealodzy.pl/ - tam znalazłam bardzo dużo informacji przepisanych z sumariuszy. Następnie gdy miałam problem szukałam w aktach konkretnych parafii, konkretnych lat i zazwyczaj znajdowałam. Teraz nie mam pomysłu jak inaczej.
Panie Włodzimierzu jak "ominąć braki roczników zgodnie z regułami sztuki"?
Panie Włodzimierzu jak "ominąć braki roczników zgodnie z regułami sztuki"?
-
Otłowski_Tomasz

-
Sroczyński_Włodzimierz

"Włodku", może być "Włodzimierzu", baz pana - taki forumowy sznyt tu jest;)
j.w.
małżeństwo rodziców *co potwierdza post Piotra jest kluczem
aneksy do małżeństwa - odpisy aktów urodzenia
wtedy masz dużo większą pewność, że znalazłaś właściwy AU (a nie coś co pasuje mniej więcej, bo zgadza się imię, nazwisko i mniej więcej rok) osób o tych samych paramatrach może być na pęczki (mowa wszak nie o jednej parafii), w tym zmarłe rodzeństwo etc
sztuka nie znaleźć coś co mniej więcej pasuje, ale próbować dowodu, że to pasuje najbardziej , a wszystko inne mniej - stąd (z ciągłości) wynika wywód, nie z "Stanisław syn Jana Kowalskiego lat 30 w 1900, a około 1870 rodzi się Jan Kowalski więc przyjmuję, że to ojciec Stanisława bo tego Jana znalazłem jako pierwszego"
j.w.
małżeństwo rodziców *co potwierdza post Piotra jest kluczem
aneksy do małżeństwa - odpisy aktów urodzenia
wtedy masz dużo większą pewność, że znalazłaś właściwy AU (a nie coś co pasuje mniej więcej, bo zgadza się imię, nazwisko i mniej więcej rok) osób o tych samych paramatrach może być na pęczki (mowa wszak nie o jednej parafii), w tym zmarłe rodzeństwo etc
sztuka nie znaleźć coś co mniej więcej pasuje, ale próbować dowodu, że to pasuje najbardziej , a wszystko inne mniej - stąd (z ciągłości) wynika wywód, nie z "Stanisław syn Jana Kowalskiego lat 30 w 1900, a około 1870 rodzi się Jan Kowalski więc przyjmuję, że to ojciec Stanisława bo tego Jana znalazłem jako pierwszego"
-
pepel_magdalena

Piotrze faktycznie możesz mieć rację, sprawdzę to! Bardzo dziękuję- już wysłałam maila.
Włodzimierzu oczywiście rozumiem co masz na myśli. Choć nie mam bardzo dużego doświadczenia w tych tematach to zdaję sobie sprawę, że 100% pewność co do każdej osoby w drzewie musi być. Wystarczy jedna błędna odnoga i cała gałąź może być fałszywa
Dziękuję za wszystkie wskazówki.
Magdalena
Włodzimierzu oczywiście rozumiem co masz na myśli. Choć nie mam bardzo dużego doświadczenia w tych tematach to zdaję sobie sprawę, że 100% pewność co do każdej osoby w drzewie musi być. Wystarczy jedna błędna odnoga i cała gałąź może być fałszywa
Dziękuję za wszystkie wskazówki.
Magdalena
-
Sroczyński_Włodzimierz

100%..nie przesadzajmy - nie do osiągnięcia, ale jeśli "zgodnie ze sztuką" to - jeśli są materiały z danej kategorii - to należy je wykorzystać, nie zostawiać luk z powodów "a może i było ale nie sprawdzam"
oczywiście, można odpuścić pewne kategorie np w ogóle nie zwracać uwagi na własnościowe, notariaty, księgi ludności, spisy parafian i oprzeć się wyłącznie na "metrykach", ale jakieś spoiwo do wybranych aktów winno być, wykazanie dlaczego ten "Jan Kowalski" nie inny
stąd - aneksy
bo "innego w parafii +- 5 lat nie było" to mało - to zarezerwowane dla przypadków "i nie ma jak sprawdzić czy to ten, a na pewno urodził się w akurat tej parafii" - i tu to " na pewno" nie występuje (skoro o aktach urodzeń dzieci nie o małżeństwie ich rodziców pisałaś)
spokojnie, nie za szybko po łebkach..zresztą porządnie szybko tez można, czasem nawet szybciej porządnie:P
oczywiście, można odpuścić pewne kategorie np w ogóle nie zwracać uwagi na własnościowe, notariaty, księgi ludności, spisy parafian i oprzeć się wyłącznie na "metrykach", ale jakieś spoiwo do wybranych aktów winno być, wykazanie dlaczego ten "Jan Kowalski" nie inny
stąd - aneksy
bo "innego w parafii +- 5 lat nie było" to mało - to zarezerwowane dla przypadków "i nie ma jak sprawdzić czy to ten, a na pewno urodził się w akurat tej parafii" - i tu to " na pewno" nie występuje (skoro o aktach urodzeń dzieci nie o małżeństwie ich rodziców pisałaś)
spokojnie, nie za szybko po łebkach..zresztą porządnie szybko tez można, czasem nawet szybciej porządnie:P
-
pepel_magdalena