Ceranów

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

włodzimiest

Sympatyk
Mistrz

Ceranów

Post autor: włodzimiest »

"Temat: parafia Ceranów"

Dzień dobry,
szukam metryk z parafii Ceranów, z XIX w. Z tego co udało mi się ustalić, to metrykalia mają:

- parafia: zaledwie od 1910 r.
- usc Ceranów: zaledwie od lat 90-tych XIX w.
- AP Siedlce: podobnie
- AD Drohiczyn: [aż] od 1604/5 - 1776, ale tu koniec,
- AD Siedlce: nie wiem; nie odpowiada na maile, tel...;(

- Mormoni nie dygitizowali Ceranowa

Z kolei Katalog Zasobów Metrykalnych podaje księgi w parafii:
U: 1658-1876 i od 1897 M: 1604-1876 i od 1926 Zg: 1723-1882 i od 1926 ...

Czy ktoś z Państwa prowadził kwerendę w zasobach metrykalnych tej parafii i podpowie gdzie są jej XIX - wieczne metrykalia?

Włodek
domislaw

Nieaktywny

Post autor: domislaw »

Witam,

prowadziłem kwerendę w Parafii Ceranów w 2008 r. Ówczesny Proboszcz był bardzo pomocny i uprzejmy. Metryki jakie tam znalazłem sięgają ok. połowy XVIII w. (XIX w. z tego co pamiętam jest w całości).

Słyszałem, że jakiś czas temu zmienił się w Ceranowie Proboszcz - jak wygląda kwestia udostępniania akt obecnie - nie wiem. W każdym razie metryki istnieją z całą pewnością. Jeśli nie ma ich w AD Drohiczyn to w dalszym ciągu muszą znajdować się na Parafii.

Pozdrowienia,
Krzysiek
włodzimiest

Sympatyk
Mistrz

Krzyśku, dziękuję bardzo za odpowiedź - to nadzieja na dotarcie do ksiąg. Najpewniej trzeba będzie samemu wybrać się do nowego proboszcza, bowiem próba kontaktu telefonicznego i mailowego jest od miesiąca zerowa...

pozdrawiam
Włodek
domislaw

Nieaktywny

Post autor: domislaw »

Włodku,

gdyby przypadkiem udało Ci się skontaktować w powyższej sprawie z Proboszczem to daj proszę znać :)

Dzięki!

Pozdrowienia,
Krzysiek
włodzimiest

Sympatyk
Mistrz

nie omieszkam, zaraz po... :D
wlodek
bandziorek
Ekspert

Jan Cieszyński zmarł w 1829 r. i 1888 r.

Post autor: bandziorek »

Czy ktoś się orentuje gdzie sączy są skany metryk parafi ceranów najbardziej interesuje mnie rok 1903

* Moderacja (c.k) Dla przypomnienia Regulamin:

4. Formułowanie treści wiadomości (postów).

o. Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem.
- Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem. Instrukcja jak to zrobić
miremik
Adept

Re: Jan Cieszyński zmarł w 1829 r. i 1888 r.

Post autor: miremik »

bandziorek pisze:Czy ktoś się orentuje gdzie sączy są skany metryk parafi ceranów najbardziej interesuje mnie rok 1903

Cóż, również oczekuję lub szukam Ceranowa. Trochę pokazało się dwa miesiące temu w szukajwarchiwach, natomiast część akt powinna znajdować sie albo w parafii albo została przekazana do archiwum diecezjalnego. Próbowałem kilkukrotnie kontaktować się z Proboszczem parafii, niestety (póki co) bez powodzenia. Jeśli Tobie uda się cokolwiek osiągnąć, chętnie o tym usłyszę. Pozdrawiam i powodzenia. Mirek
HenningT

Sympatyk

Post autor: HenningT »

"Podbijam" temat...

Również poszukuję metryk z Ceranowa z okresu 1797 - 1823, konkretnie chodzi o Akt Zejścia Tomasza Pieńkowskiego. W Akcie ślubu jego córki zapisano, że zmarł w gminie Ceranowskiej.

Trochę wiąże się z tym inna sprawa. Mianowicie poszukuję wiadomości o księgach parafialnych z Mokobód z okresu przed 1810 rokiem. Na stronie jest zindeksowany sumariusz (1770-1800) ale tylko narodzin, a ja poszukuję danych o ślubach i zgonach... Może ktoś wie gdzie szukać i czy w ogóle jest czego? Próbowałem kontaktować się z proboszczem ale bezskutecznie....

t.
Tomasz
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tomaszi »

Zapraszam do udziału w projekcie indeksacji ksiąg metrykalnych z Ceranowa, co nieco już jest ;)
https://indeksy.projektpodlasie.pl/inde ... ran%C3%B3w
Mateusz33

Sympatyk

Post autor: Mateusz33 »

Hej. Czy się już coś wyjaśniło? Jestem zainteresowany rocznikiem 1839. Gdzie szukać metryk? Czy uderzać do AD Drohiczyn, czy może do proboszcza? Projektpodlasie to trochę kpina..znalazłem dane, ale co z tego skoro nie jest napisane gdzie szukać metryk. Jak nie daje się skanów to wypadałoby napisać gdzie szukać. Poza tym ze 2 lata temu napisałem do nich że chcę brać czynny udział w projekcie, że chcę pomagać. Niestety nikt do dnia dzisiejszego się nie odezwał.
Wracając do tematu, będę wdzięczny za pomoc w namierzeniu archiwum.
Pozdrawiam
/Mateusz
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tomaszi »

Mateusz33 pisze:Hej. Czy się już coś wyjaśniło? Jestem zainteresowany rocznikiem 1839. Gdzie szukać metryk? Czy uderzać do AD Drohiczyn, czy może do proboszcza? Projektpodlasie to trochę kpina..znalazłem dane, ale co z tego skoro nie jest napisane gdzie szukać metryk. Jak nie daje się skanów to wypadałoby napisać gdzie szukać. Poza tym ze 2 lata temu napisałem do nich że chcę brać czynny udział w projekcie, że chcę pomagać. Niestety nikt do dnia dzisiejszego się nie odezwał.
Wracając do tematu, będę wdzięczny za pomoc w namierzeniu archiwum.
Pozdrawiam
/Mateusz
Metrykalny Ceranów, od najstarszych ksiąg z poczatku XVII wieku do końca XIX wieku jest opracowany w wyszukiwarce GENPOD. Jakieś 11.000 indeksów.
https://genpod.projektpodlasie.pl

Księgi z Ceranowa od kilku lat są w zasobe AD Drohiczyn. Wystarczy podać namiar z indeksów a przyślą kopię aktu. Uwaga. To archiwum nie przeprowadza kwerend na zlecenie.

Wystarczyło skorzystać z naszego Katalogu Ksiąg Metrykalnych (zakładka roczniki)
https://katalog.projektpodlasie.pl/parish/4168

ps. zapraszam na grupę "Genealogia podlaska i mazowiecka"
https://www.facebook.com/groups/genealogiapodlaska Na pewno ktoś z ponad 7 000 uczestników pomoże (ale nie wyręczy).
Oczywiście pod warunkiem, że grzecznie się spyta...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”