Archiwa państw. utrudniają dostęp do ksiąg metrykalnych

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Archiwa państw. utrudniają dostęp do ksiąg metrykalnych

Post autor: Burdziński_Krzysztof »

Nie wiem czy w dobrym dziale piszę, w razie czego poproszę moderatora o przeniesienie do właściwego.
W dniu dzisiejszym podczas pobytu w Archiwum Państwowym w Sandomierzu tj. podległy pod AP Kielce spotkała mnie trochę dziwna sytuacja w dostępie do ksiąg stanu cywilnego. Otóż będąc w tym AP w zeszłym roku po zarejestrowaniu się w pracowni naukowej dostałem do dyspozycji stanowisko z komputerem i tam mogłem do woli szukać i np robić sobie jakieś notatki itd... W tym roku podobno wyszły jakieś przepisy /?/ ,że każdy dział, rewers musi być podparty wypełnieniem specjalnych ankiet. Tak powiedział pracownik archiwum.Pracownik pracowni naukowej na komputerze udostępnia tylko tą parafię tylko ten rok który wskażę. O co tu się rozchodzi? Jak my genealodzy mamy teraz pracować? Dlaczego państwo utrudnia nam poszukiwania?
W końcu udostępnił mi dostęp, ale z powodu jakiś problemów z łączami internetowymi nie skorzystałem z wersji elektronicznej, tylko na ,,pieszo''. Pracownik przyniósł księgę i tradycyjnie mogłem tam przeglądać. A gdybym tak chciał przeglądać cały zasób danej parafii- co wtedy? Zaskoczyła mnie ta sytuacja i do końca nie wiem o co w tym wszystkim chodzi? Czyżby jesteśmy niewygodnymi klientami archiwów i w ten sposób chcą nas po prostu przegonić? Proszę bardziej doświadczonych genealogów a może prawników w tym temacie o dyskusję i swoje spostrzeżenia.

A przy okazji tego tematu: jak długo jeszcze będziemy czekać na umieszczenie w portalu szukajwarchiwach.pl pozostałych metryk i parafii.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”