Ojciec naturalny

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Ojciec naturalny

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Zobaczcie ten akt urodzenia Bedlno 1821/75
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
Zgłasza akuszerka, jest podane oboje małżonków jako rodzice jednocześnie dwukrotnie napisane jest "ojciec naturalny" - czy to znaczy, że dziecko zrodzone z innej kobiety niż żona?

Czy ktoś może mi to wyjaśnić?

pozdrawiam i z góry dziękuję,
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Ojciec naturalny

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

to tylko taki zwrot, podkreślający że ojciec był ojcem faktycznym
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Ojciec naturalny

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Bardzo dziękuję,
Kaśka
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
Andrzej75

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Ojciec naturalny

Post autor: Andrzej75 »

Wlodzimierz_Macewicz pisze:to tylko taki zwrot, podkreślający że ojciec był ojcem faktycznym
Gdyby tak było, to urodzenia dziecka nie zgłaszałaby akuszerka, tylko ojciec, który jest obecny przy sporządzaniu aktu urodzenia.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
enora

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Ojciec naturalny

Post autor: enora »

Dziwne jest to, że dziecko zgłasza akuszerka, nie ojciec. Może go jednak nie było, a podpisał się później?
Natomiast po przejrzeniu kliku następnych stron łatwo się zorientować, że zwrot "ojciec naturalny" występuje przy wszystkich ojcach, którzy podpisywali się pod aktami, także przy tych, którzy osobiście zgłaszali dzieci urodzone ze swoich prawych małżonek. Z tego wniosek, że w tej konkretnej księdze ten zwrot raczej nic specjalnego nie znaczy.

Pozdrawiam,
Eleonora
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

W następnych aktach piśmienni ojcowie wymieniani są jako "ojcowie naturalni". Przejrzałem kilka stron.
Zbigniew
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”