Czy słowo "urodzony" może oznaczać pochodzenie ze

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
JaroslawPrzypis

Sympatyk
Kontakt:

Czy słowo "urodzony" może oznaczać pochodzenie ze

Post autor: JaroslawPrzypis »

Witam

Mam pytanie. W akcie urodzenia mojego bezpośredniego przodka jest napisane "Stawił się urodzony......., stawiła się urodzona......". Co oznacza w tym przypadku samo słowo "urodzony" i czy ma to jakikolwiek związek z wyższym pochodzeniem?

Pozdrawiam
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Witaj!

Urodzony to szlachta.
Chyba ze pisze, urodzony w "miejsce" :-)
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

"urodzony" to tak j.w. stanu szlacheckiego ale nie świadczy to o wyższości pochodzenia
Pozdrawiam Longin
Awatar użytkownika
JaroslawPrzypis

Sympatyk
Kontakt:

Witam

A więc tak jak myślałem. Tam pisze tak:,, [...] zostało zawarte religijne małżeństwo między urodzonym Rafałem Moszczyńskim, kawalerem,lat dwadzieścia dwa mającym, urodzonym w Garwolinie guberni lubelskiej, w Szczuczkach pełniącym rolę oficyalisty, synem Floriana Moszczyńskiego i Antoniny z Rzączyńskich. A urodzoną Katarzyną Szewczukowską, lat dwadzieścia sześć mającą, od jednego roku wdową, córką Szczepana Żukowskiego i Marianny z Łaszewskich [...]".

Dziękuję za odpowiedź

PS. Panie Longinie widzę,że pochodzi pan z okolic Tarczyna. Może pan słyszał w pańskich okolicach o nazwisku Moszczyńskich, ponieważ mój prapraprapradziad Florian (według innych źródeł Florentyn Moszczyński) był ekonomem w Pracach Dużych.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sstudzinska

Sympatyk

Post autor: sstudzinska »

Moi pradziadkowie mieszkali w Pracach Dużych, ale się z tym nazwiskiem nie zetknęłam. W każdym razie, w Pracach Dużych jest odrestaurowany dwór, w którym pewnie pracował twój przodek, skoro był ekonomem.
Pozdrawiam,Sylwia
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

JaroslawPrzypis pisze:Florian (według innych źródeł Florentyn Moszczyński) był ekonomem w Pracach Dużych
Może warto wpisać go do bazy rządców
http://genealogia.okiem.pl/rzadca/
Może za jakiś czas ktoś coś więcej dopisze
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Witam
Indeksowałem parafię Tarczyn od 1868 do 1912 i z takim nazwiskiem się nie spotkałem, także we wcześniejszych aktach takie nazwisko nie występuje. Występują Mosciccy koloniści przybyli z okolic Kampinosu.
Pozdrawiam Longin
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Moszczyński to nazwisko pochodzenia zubożałej szlachty chłopskiej która wywodzi się albo od nazw miejscowości , zawodu lub przezwiska . Moszczyńscy są przypisani herbowi Korab tak jak moi są herbu Korab
Przemek
Awatar użytkownika
JaroslawPrzypis

Sympatyk
Kontakt:

Witam

Z tego co wiem Moszczyńscy mieli wiele herbów m.in Nałęcz czy Grzymałę. A który jest herbem mojego rodu to bozia raczej wiedzieć. Wiem z opowieści rodzinnych że ojciec mojej prababci przepił majątek w karty po śmierci swojej pierwszej żony. Zresztą mój prapradziadek wygląda tak jak by miał coś do czynienia ze stanem szlacheckim. A jeśli mogę wiedzieć, kto był właścicielem dworku w Pracach Dużych. Pozdrawiam.
Jarosław "Janga2050" Przypis
Awatar użytkownika
sstudzinska

Sympatyk

Post autor: sstudzinska »

rodzina Budnych herbu Jastrzębiec. Jeżeli się wybierzesz tam latem albo wiosną, to możemy z mężem cię oprowadzić po okolicy albo nawet zaprosić na grilla, bo mamy tam działkę ;)
Możesz sobie tam też obejrzeć dom "Dziada", byłego bossa mafii wołomińskiej;)
Pozdrawiam,Sylwia
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 3 times

Re: Czy słowo "urodzony" może oznaczać pochodzenie

Post autor: Stradowski_Jacek »

JaroslawPrzypis pisze:... W akcie urodzenia mojego bezpośredniego przodka jest napisane "Stawił się urodzony......., stawiła się urodzona......".
W starszych, łacińskich metrykach czasami przed nazwiskami pisano "Generosus" - to samo znaczenie, co po polskie "Urodzony".

Jacek
Awatar użytkownika
jatom

Sympatyk

Post autor: jatom »

Jacku - jednak wydaje mi się, że to nie dokładnie "to samo znaczenie". "Generosus" chyba jednak ma zakres znaczeniowy znacznie węższy, niż "Urodzony". Ten ostatni to może być nawet żebrak lub służący bez majątku, byleby "z krwi" i pochodzenia szlachcic. "Generosus/Generosa" musiał/a być posiadaczem/czką jakiegoś całościowego majątku - wsi, folwarku. Pewnie nie musiał być właścicielem, mógł być "Administratoris". Wydaje się, że możnaby grupę "Generozów" umieścić raczej po środku drabiny społecznej. Choć są też tłumaczenia zrównujące te określenia znaczeniowo.
Nie mniej, niezaprzeczalnie - "Urodzony" oznacza w w/w kontekście członka stanu szlacheckiego, bez określania jego statusu majątkowego. Tu dodam taką dygresję - osobę wywodzącą się z rodu "znamienitego", "zasłużonego", dzierżącego urząd ziemski, albo władającego rozległymi latyfundiami, opisywano nieco inaczej, niż zdawkowym "Urodzony" - ;-)
Jacek
Jeśli masz info o Malinowskich z Prużan, Wiaźmy albo Piotrkowa Trybunalskiego - daj znać :-)
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

miano służący w przeszłości miało odmienne znaczenie niż obecnie, a na dworach magnackich, królewskich służącymi byli szlachcice, natomiast żebrakiem można się stać (także z wyboru) w każdym czasie niezależnie od majątku i statusu społecznego
Pozdrawiam Longin
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Apropo Moszczyńskich nie byli herbu Nałęcz tylko Korab . Moszczeńscy byli herbu Nałęcz a Moszvzyńscy herbu Korab
Ilu swoich przodków odkryłeś , którym jesteś pokoleniem ?
Przemek
Awatar użytkownika
jatom

Sympatyk

Post autor: jatom »

Komorowski_Longin pisze:miano służący w przeszłości miało odmienne znaczenie niż obecnie, a na dworach magnackich, królewskich służącymi byli szlachcice, natomiast żebrakiem można się stać (także z wyboru) w każdym czasie niezależnie od majątku i statusu społecznego
Pełna zgoda. Chciałem jedynie rozgraniczyć pojęcia "Urodzony" i "Generosus", nie zaś wgłębiać się w zależności wasalne na przestrzeni wieków :)
Jacek
Jeśli masz info o Malinowskich z Prużan, Wiaźmy albo Piotrkowa Trybunalskiego - daj znać :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”