Młyn w nazwie miejscowości.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Młyn w nazwie miejscowości.
Dzień dobry.
Mój 6 x pra dziadek Jan Zagańczyk vel Judasz urodził się w 1752 w miejscu nazwanym Młyn Łabęcizna (parafia Mińsk Mazowiecki). Nigdzie w okolicy nie widzę miejscowości o nazwie Łabęcizna, ani nawet podobnej nazwy.
Czy ta wieś przestała istnieć? Dlaczego przed nazwami wsi (nie tylko w tym przypadku) pojawia się określenie młyn? Od znajdującego się tam młyna?
Jak zlokalizować, gdzie urodził się mój 6 x pra dziadek?
Uprzejmie proszę o pomoc.
Michał Skrzypecki
Mój 6 x pra dziadek Jan Zagańczyk vel Judasz urodził się w 1752 w miejscu nazwanym Młyn Łabęcizna (parafia Mińsk Mazowiecki). Nigdzie w okolicy nie widzę miejscowości o nazwie Łabęcizna, ani nawet podobnej nazwy.
Czy ta wieś przestała istnieć? Dlaczego przed nazwami wsi (nie tylko w tym przypadku) pojawia się określenie młyn? Od znajdującego się tam młyna?
Jak zlokalizować, gdzie urodził się mój 6 x pra dziadek?
Uprzejmie proszę o pomoc.
Michał Skrzypecki
-
Bogusław_Woyciech

Witam
może to chodzi o miejscowość Łabeńszczyzna, wieś w pow.mińskim ?
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_V/558
Oczywiście szukamy w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego i innych Krajów Słowiańskich.
Pozdrawiam Bogusław
może to chodzi o miejscowość Łabeńszczyzna, wieś w pow.mińskim ?
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_V/558
Oczywiście szukamy w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego i innych Krajów Słowiańskich.
Pozdrawiam Bogusław
Nic dziwnego, bo to nie ten Mińsk. W okresie gdy powstawał "Słownik" Mińsk zwany obecnie mazowieckim, nosił nazwę "Nowomińsk", a powiat którego był siedzibą zwany był "nowomińskim".
Zatem ten wpis w "Słowniku" to fałszywy trop - Zasław, o którym w nim mowa to ta miejscowość k. Mińska (stolicy Białorusi):
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zas%C5%82 ... oru%C5%9B)
A co do Twojego młyna, to zapewne z wpisu wynika po prostu, że Twój przodek urodził się w zabudowaniach należących do faktycznego młyna o nazwie "Łabęcizna", a nie do miejscowości o nazwie "Młyn Łabęcizna".
Młyny wodne, z natury rzeczy, musiały leżeć bezpośrednio nad rzekami, podczas gdy - ze względu na powodzie - wsie powstawały raczej w oddaleniu od rzeki. Dlatego młyny mogły stanowić niejako oddzielną jednostkę na potrzeby określenia miejsca urodzenia. Podobnie rzecz się miała niekiedy z karczmami przydrożnymi.
Na Mapie Kwatermistrzostwa młyny często są podpisane własnymi nazwami.
Zerknąłem na okolice Mińska (wtedy jeszcze pod tą nazwą), ale młyna Łabęcizna nie odszukałem.
Zatem ten wpis w "Słowniku" to fałszywy trop - Zasław, o którym w nim mowa to ta miejscowość k. Mińska (stolicy Białorusi):
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zas%C5%82 ... oru%C5%9B)
A co do Twojego młyna, to zapewne z wpisu wynika po prostu, że Twój przodek urodził się w zabudowaniach należących do faktycznego młyna o nazwie "Łabęcizna", a nie do miejscowości o nazwie "Młyn Łabęcizna".
Młyny wodne, z natury rzeczy, musiały leżeć bezpośrednio nad rzekami, podczas gdy - ze względu na powodzie - wsie powstawały raczej w oddaleniu od rzeki. Dlatego młyny mogły stanowić niejako oddzielną jednostkę na potrzeby określenia miejsca urodzenia. Podobnie rzecz się miała niekiedy z karczmami przydrożnymi.
Na Mapie Kwatermistrzostwa młyny często są podpisane własnymi nazwami.
Zerknąłem na okolice Mińska (wtedy jeszcze pod tą nazwą), ale młyna Łabęcizna nie odszukałem.
Pozdrawiam,
Robert
Robert
Przesyłam link do mapy na której jest miejscowość, o bardzo podobnym brzmieniu jak (Łabęcizna). Obecnie Białoruś obwód Miński. http://mapa-swiata.pl/Bialorus.php
Pozdrawiam, Jola
Pozdrawiam, Jola
- Bea

Moi przodkowie również mieszkali w miejscowościach z "Młyn" w nazwie, np. Kawka-Młyn (Północne Mazowsze). Dziś po tych miejscowościach nie ma już śladu. A wówczas - zgodnie z zapisem z wizytacji parafii (u mnie była diecezja płocka) w takich "miejscowościach" był 1. lub max. 2 dymy, które zamieszkiwała pewnie jedna (choć wielodzietna) rodzina.
Mój pra... w aktach metrykalnych swoich dzieci miał zapisane, że był właśnie młynarzem.
Nie wklejasz skanu, więc trudno wyrokować, czy "twoja" miejscowość powinna znajdować się koło Mińska Mazowieckiego czy białoruskiego.
Mój pra... w aktach metrykalnych swoich dzieci miał zapisane, że był właśnie młynarzem.
Nie wklejasz skanu, więc trudno wyrokować, czy "twoja" miejscowość powinna znajdować się koło Mińska Mazowieckiego czy białoruskiego.
Nie trzeba wyrokować, bo Michał już na wstępie napisał, że koło Mazowieckiego. Zresztą, ta parafia jest akurat zindeksowana prawie w całości. Jan Judasz na pewno urodził się w "Młynie Łabęcizna" koło Mińska Mazowieckiego. Nie wiadomo tylko gdzie ów młyn się znajdował.Bea pisze: Nie wklejasz skanu, więc trudno wyrokować, czy "twoja" miejscowość powinna znajdować się koło Mińska Mazowieckiego czy białoruskiego.
Młyn łamany przez Tartak, bo według późniejszych wpisów w genetece rodzina Judaszy-Zagańczyków mieszkała w "Tartaku" lub "Młynie Tartaku".
Mógł to być np. młyn w Bykowiźnie, na zachód od MM (zaznaczony na Mapie Kwatermistrzostwa).
Pozdrawiam,
Robert
Robert