Witam serdecznie szanownych forumowiczów.
Znajomy mieszkający w Odessie poszukuje od kilku lat w archiwach Rosji i Ukrainy wszelkich informacji dotyczących Pawła Kicz (Кич, do rewolucji nazwisko zapisywano jako Кичъ) oraz jego żony Marii Narkiewicz (Мария Фердинандовна Наркевич) córki Franciszka Narkiewicza (Францa Станиславовичa Наркевичa) (1784 - po 1844). Poszukuje również informacji dotyczących losów ich przodków.
Paweł Kicz był Naczelnikiem Sądu Handlowego w Odessie i wywodził się według ustaleń kolegi z polskiej rodziny szlacheckiej żyjącej w Guberni Podolskiej, również i Maria Narkiewicz wywodziła się z polskiej rodziny szlacheckiej.
Paweł Nikołajewicz Kicz (Павел Николаевич Кич) urodził się w rodzinie emerytowanego podpułkownika Mikołaja Jurewicza Kicza (1796-1867) i jego małżonki Pauliny, zd. Mroczkowskiej (zm. po 1870) i był czwartym z ich pięciorga znanych dzieci.
Niestety wcześniejsze losy rodziny Kicz i Narkiewicz są nieznane. Nie wiadomo skąd się wywodzą i gdzie szukać wcześniejszych korzeni.
Rodzin Narkiewicz w Polsce było kilka może ktoś potrafi wskazać z której z nich pochodziła Maria Narkiewicz?
Czy może ktoś z forumowiczów zetknął się w swoich poszukiwaniach z nazwiskiem Kicz?
Może ktoś potrafi wskazać skąd wywodzi się ta rodzina? Nazwisko Kicz w Polsce nie jest zbyt popularne, nie wpadłem też na ślad żadnego znanego rodu o tym nazwisku. Dodatkowym problemem jest fakt że nazwisko zostało kiedyś w przeszłości przetłumaczone na język rosyjski i nie wiadomo do końca z jakiego języka. Może to nie był Kicz tylko Kić a może Kitch? Może korzeni Pawła Kicza należało by szukać np. w Niemczech?
Za wszelkie wiadomości, sugestie i uwagi z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Przemek Bec
Prośba o pomoc - Kicz i Narkiewicz
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
mmaziarski

Re:Prośba o pomoc - Kicz i Narkiewicz
Na tej stronie znajdziesz nazwisko Narkiewicz.
Znałem też pana Narkiewicz-Jodko,który po wojnie osiadł w Warszawie.Mieszkał na Żoliborzu.
http://www.umk.pl/~zenkiewicz/Publikacje/wykaz.php#B
Pozdrawiam
Mieczysław
Znałem też pana Narkiewicz-Jodko,który po wojnie osiadł w Warszawie.Mieszkał na Żoliborzu.
http://www.umk.pl/~zenkiewicz/Publikacje/wykaz.php#B
Pozdrawiam
Mieczysław