Szukałam jednej Józefy, mam dwie. Czy ktoś może pomóc mi w wyjaśnieniu zagadki Józef Bąbianki w ilości sztuk dwie? Chodzi o drugą i trzecią linijkę w tym akcie: https://zapodaj.net/7712a1f61df58.jpg.html
Iwona
a co to za dokument?
i czy tylko w tym fragmencie, czy też częściej takie niesekwencyjne zapisy (chyba, że źle odczytuję znak pomiędzy "8" i "4" jako "2"
Józefa wygląda na dopisek do prawidłowo wpisanego Antoniego płci męskiej
ale to tylko fragment, późno jest i może niedowidzę a przeinterpretowuję
Teoretycznie są to zapisy urodzin dzieci z parafii Gowarczów pobrane z Family Search... Antoni to pewnie brat Józefy, bo rodzice są jednakowi. Snułam już przypuszczenia, że może to bliźnięta...
Jedna Józefa, dziewczynka, a 15 miesięcy później syn Antoni. Ten drugi wpis o Józefie jest wyraźnie wymazywany z rubryk zaznaczanych kresą i cały chyba też.
Tak sobie kombinuję, że może ten wpis pod Józefą urodzoną w 1803 roku to informacja o jej śmierci w 1824 roku? Pod rokiem widnieje jakiś nieczytelny dla mnie zapis, co Panowie na to?
Iwona
Problem z tym, że ja niestety nie jestem w stanie tego zapisu przeczytać Wzrok słaby, więc jak coś jest napisane w miarę "soczyście" to przeczytam, jak coś jest lekko "wyblakłe" - to już nie
Iwona