Zasoby Biblioteki Jagiellońskiej - poszukuję dostępu.

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Bolesław_Wasielewicz

Sympatyk

Zasoby Biblioteki Jagiellońskiej - poszukuję dostępu.

Post autor: Bolesław_Wasielewicz »

Poszukuję osoby mającej dostęp do komputerów Biblioteki Jagiellońskiej.

Interesuje mnie publikacja dostępna tylko z komputerów znajdujących się na jej terenie.

Chodzi o Liber baptisatorum ecclesiae parochialis Cmieloviensis. [4], 1719-1739

http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/docmetad ... ublication

W tej publikacji znajdują się indeksy z ksiąg metrykalnych z Ćmielowa.

Czy jest możliwe przesłanie mi wersji cyfrowej owej publikacji, żebym mógł ją zindeksować?

Pozdrawiam,

Bolesław Wasielewicz.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Zasoby Biblioteki Jagiellońskiej - poszukuję dostępu.

Post autor: Kostkowski »

Bolesław_Wasielewicz pisze:Poszukuję osoby mającej dostęp do komputerów Biblioteki Jagiellońskiej.
Interesuje mnie publikacja dostępna tylko z komputerów znajdujących się na jej terenie.
Chodzi o Liber baptisatorum ecclesiae parochialis Cmieloviensis. [4], 1719-1739
http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/docmetad ... ublication
W tej publikacji znajdują się indeksy z ksiąg metrykalnych z Ćmielowa.
Czy jest możliwe przesłanie mi wersji cyfrowej owej publikacji, żebym mógł ją zindeksować?
Pozdrawiam,
Bolesław Wasielewicz.
Jerzy Moniewski przetłumaczył z łaciny księgi parafii Ćmielów od roku 1600 do roku 1825 (razem 23 księgi) i cały komplet wydał w ośmiu egzemplarzach. Wszystko uzupełnił indeksami: chronologicznie, według pana, według pani oraz statystykami. Księgi te są dostępne w kilku miejscach, m.in. w parafii, w muzeum w Częstocicach w Ostrowcu Świętokrzyskim, a jeden komplet ja zakupiłem dla Świętogenu.
U ś.p. J. Moniewskiego byliśmy z Jackiem Młochowskim, który te księgi przekazał Kornelii Major.
Najprościej to zwróć się do Kornelii o fotki tych ksiąg.
I zapewne nie trzeba ich przepisywać, lecz fotki zamienić na tekst.
Poza tym to rozmawiałem telefonicznie z BJ i indeksy mogą być traktowane jak spis treści i możesz je dostać e-mailem, tylko zwróć się do BJ oficjalnie, można e-mailem.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”