Czy to są moi przodkowie?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Metalloviec

Witam,
Wśród moich przodków są Paziowie z parafii Niegów. Dotarłem do Jana Pazia i jego żony Katarzyny Frąckiewicz i mam mały problem.W akcie ich ślubu rodzicami Jana są Stanisław i Zofia. Ksiądz nie podał nazwiska panieńskiego Zofii. Świadkiem na ślubie jest Stanisław Paź - ojciec Jana, ma wtedy 54 lata Jedyny Stanisław i jedyna Zofia w tej parafii biorą ślub w 1816 roku Stanisław ma wtedy 23 lata, co by oznaczało że urodził się mniej więcej w 1793 roku. Stanisław z aktu małżeństwa Jana i Katarzyny, po odjęciu wieku wynika, że urodził się około 1790 roku. Czy to jest ten sam którego rodzicami są Łukasz i Katarzyna?
Pozdrawiam Jan
Akt Ślubu Jana i Katarzyny Frąckiewicz:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/803c07e568ebdabf
Akt Ślubu Stanisława i Zofii Stańczak (1816 r.)
http://www.fotosik.pl/zdjecie/3f625cd624c40a35
Wśród moich przodków są Paziowie z parafii Niegów. Dotarłem do Jana Pazia i jego żony Katarzyny Frąckiewicz i mam mały problem.W akcie ich ślubu rodzicami Jana są Stanisław i Zofia. Ksiądz nie podał nazwiska panieńskiego Zofii. Świadkiem na ślubie jest Stanisław Paź - ojciec Jana, ma wtedy 54 lata Jedyny Stanisław i jedyna Zofia w tej parafii biorą ślub w 1816 roku Stanisław ma wtedy 23 lata, co by oznaczało że urodził się mniej więcej w 1793 roku. Stanisław z aktu małżeństwa Jana i Katarzyny, po odjęciu wieku wynika, że urodził się około 1790 roku. Czy to jest ten sam którego rodzicami są Łukasz i Katarzyna?
Pozdrawiam Jan
Akt Ślubu Jana i Katarzyny Frąckiewicz:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/803c07e568ebdabf
Akt Ślubu Stanisława i Zofii Stańczak (1816 r.)
http://www.fotosik.pl/zdjecie/3f625cd624c40a35
Pozdrawiam,
Jan
Jan
Janku, a akta zgonow Stanislawa i Zofii znalazles? moze w akcie zgonu Zofii bedzie podane nazwisko panienskie, wtedy bedziesz mial wiecej pewnosci czy to jest ta sama para.
Akt urodzenia Jana masz? Sprawdz rowniez inne akty urodzenia rodzenstwa Jana, moze byc szansa na nazwisko panienskie matki.
A czy Stanislawa rodzicami to Lukasz i Katarzyna to trudno powiedziec, bo jest jeszcze jeden Stanislaw rodzony 1796 roku... oraz z 1792 na ktorego ja stawiam
To tak na poczatek...
Akt urodzenia Jana masz? Sprawdz rowniez inne akty urodzenia rodzenstwa Jana, moze byc szansa na nazwisko panienskie matki.
A czy Stanislawa rodzicami to Lukasz i Katarzyna to trudno powiedziec, bo jest jeszcze jeden Stanislaw rodzony 1796 roku... oraz z 1792 na ktorego ja stawiam
To tak na poczatek...
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Szukam:
-
Metalloviec

Agnieszko
Nic mi to nie da, że w akcie akcie zgonu Zofii będzie podane jej nazwisko panieńskie, jak nie będę wiedział czy jest ona matką Jana, chyba że podane byłyby jej dzieci. Akt urodzenia Jana by wiele wyjaśnił, bo w akcie ślubu jest dokładna data urodzenia Jana i tam możliwe, że by było nazwisko panieńskie Zofii ale niestety ksiąg nie ma, są tylko indeksy
Nie wiem nic więcej o rodzeństwie Jana, bo w genetece nie ma imion i nazwisk rodziców urodzonych dzieci. Musiałbym przejrzeć jakieś 30 lat w poszukiwaniu rodzeństwa, a terminy w archiwum są zarezerwowane sporo do przodu.
Pozdrawiam
Nic mi to nie da, że w akcie akcie zgonu Zofii będzie podane jej nazwisko panieńskie, jak nie będę wiedział czy jest ona matką Jana, chyba że podane byłyby jej dzieci. Akt urodzenia Jana by wiele wyjaśnił, bo w akcie ślubu jest dokładna data urodzenia Jana i tam możliwe, że by było nazwisko panieńskie Zofii ale niestety ksiąg nie ma, są tylko indeksy
Pozdrawiam
Pozdrawiam,
Jan
Jan
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
zapowiedzi z tego cywilnego USC tak samo? bez panieńskiego matki? księga łacińska? aneksy?
małżeństwa dzieci tych samych rodziców?
małżeństwa dzieci tych samych rodziców?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Metalloviec

Nie znalazłem żadnych aneksów i zapowiedzi. Archiwum Diecezjalne Warszawsko-Praskie ma w spisie zasobów tylko małżeństwa ,aneksów nie ma. W genetece nie ma imion rodziców, więc nie wiem nic o rodzeństwie Jana i o dzieciach Zofii i Stanisława.
Pozdrawiam,
Jan
Jan
Re: Czy to są moi przodkowie?
Janku, moze troche inaczej, w akcie slubu Jana brak jest nazwiska panienskiego matki, wiec zakladanie, ze slub rodzicow Jana - Stanislawa z Zofia Stanczyk z 1816 roku jest dla Ciebie jedynie hipotetyczne, bo skad wiesz czy napewno Zofia byla z tej parafii i nie brali slubu w innej parafii? Dlatego:Metalloviec pisze:Agnieszko
Nic mi to nie da, że w akcie akcie zgonu Zofii będzie podane jej nazwisko panieńskie, jak nie będę wiedział czy jest ona matką Jana, chyba że podane byłyby jej dzieci. Akt urodzenia Jana by wiele wyjaśnił, bo w akcie ślubu jest dokładna data urodzenia Jana i tam możliwe, że by było nazwisko panieńskie Zofii ale niestety ksiąg nie ma, są tylko indeksyNie wiem nic więcej o rodzeństwie Jana, bo w genetece nie ma imion i nazwisk rodziców urodzonych dzieci. Musiałbym przejrzeć jakieś 30 lat w poszukiwaniu rodzeństwa, a terminy w archiwum są zarezerwowane sporo do przodu.
Pozdrawiam
- Nazwisko panienskie wymienione w zgonie matki moze potwierdzic czy mowimy napewno o tej samej Zofii. Tak samo, moze jest szansa, ze w akcie zgonu Stanislawa bedzie wymieniona jego zona wraz z nazwiskiem panienskim co tez pomoze Ci potwierdzic slub z 1816.
- Sprawdzenie aktow urodzenia dzieci Stanislawa i Zofii (rodzenstwo Jana) powinno Ci rowniez pomoc pod katem nazwiska panienskiego matki. Dlaczego? Pomoze Ci to potwierdzic nazwisko wymienione w domniemanym akcie slubu oraz sprawdzenie czy nie bylo dwoch par Stanislaw i Zofia w tej parafii. Jezeli bedzie jedna tylko para to bedzie wieksze prawdopodobienstwo, ze Zofia jest z domu Stanczyk.
Teraz pod wzgledem domniemanego urodzenia Stanislawa, jak wspomnialam powyzej, nie obstawialabym calkowicie tylko 1793 roku ale wzielabym rowniez pod uwage Stanislawa ur w 1792 (mimo, ze jest dwojga imion). Zdaje sobie sprawe, ze dostepne ksiegi z tej parafii sa okrojone, dlatego przesledzenie na poczatek aktow urodzenia, slubow i zgonow dzieci Stanislawa i Zofii moze pomoze Ci okreslic powiazania rodzinne na podstawie swiadkow, chrzestnych lub osob zglaszajacych co pomoze ci wkluczyc jednego z nich.
Janku, na podstawie jedynie geneteki jest naprawde trudno i "niebezpiecznie" obstawiac, ze ktos jest napewno moim przodkiem. Naprawde proponowalabym przejrzec akta wszystkich osob mozliwie spokrewnionych z tej parafii.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Szukam:
- Niewiadomski_Robert

Re: Czy to są moi przodkowie?
Jesli dobrze przejrzales metryki z tej parafi, i jesli generalnie Paziowie z tejze oarafii byli ludzmi miejscowymi, ktorzy zwykle zenili sie z miejscowyni kobietami, to statustycznie rzecz biorac ( jako ze, jak piszesz, nie ma innych Stanislwa i Zofii) sa to zapewne Twoi przodkowie. Ale jak powiadam, jest to kwestia prawdopodobiejstwa obwarowana wieloma warunkami. Naturalnie jednym z nich jest to, jak powszechne bylo to nazwisko w danej parafii. Na podstawie tego, co piszesz wydaje sie, ze to prawdpodobienstwo jest wysokie.
Pozdrawiam, Robert
Pozdrawiam, Robert