Z jakiej parafii jest ta księga? Niezgodność AD Kielce

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Witajcie,

Mam pewien problem.

Wiele razy szukając różnych przodków po całym województwie świętokrzyskim natrafiałem na księgę urodzeń i małżeństw 1736-1766 niby z parafii Czarnocin.

Oto ta księga: http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,33668,1

Na okładce w archiwum diecezjalnym wyraźnie parafia Czarnocic, ale brak jest oryginalnej okładki.

Ale to nie może być parafia Czarnocin, gdyż są jeszcze księgi z lat 1673-1743 i te lata nakładające się, w ogóle się nie pokrywają ze sobą!

Na końcu spisów w 1854 roku jest "sprawdzenie" księgi w Złotnikach!

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,33668,6

Dwa razy w Złotnikach "rozliczano" tą księgę.

Problem głównie jest w tym, że te nazwiska według mnie w ogóle nie pasują do parafii Czarnocin (który jest niedaleko Kazimierzy Wielkiej), a są bliższe dla okolic Jędrzejowa.

Pomyślałem, że może ta księga powinna należeć do Złotnik, ale ze Złotnikami też się nie pokrywa, gdyż są dla tych lat księgi w AD Kielce dla Złotnik.

Dziś już nie wytrzymałem, poszukując Palimąków vel Korpańskich natrafiłem na rodzinę Walentego i Mariannę (zm.ok. 1759), a później Walentego i Elżbietę w tej "niby" parafii Czarnocin, którzy pojawiają się również w tych dwóch małżeństwach w parafii Jędrzejów i nie wydaje mi się, żeby co rok w całkiem dużą odległość Jędrzejów - Czarnocin się wybierali, żeby każde dziecko w innej parafii się rodziło. Co innego jakby parafia była w okolicach Jędrzejowa, lub nawet sąsiadująca to by miało sens. W późniejszych i wcześniejszych latach żadnych Palimąków w Czarnocinie nie znalazłem, ani też innych nazwisk (oczywiście niektóre powszechne się pojawiały), występujących w tej księdze.

W parafii Jędrzejów Palimąki pochodzili z Prząsławia, to jest na granicy parafii Cierno, są tam całkiem podobne nazwiska ale dla Cierna też księgi są z tego okresu.

Może jakaś parafia istniała przez "chwilę" i księgi się potem pogubiły po różnych parafiach?
Trzeba wspomnieć jeszcze, że nie raz miałem sytuację, że na parafii oprócz ksiąg (przykładowo, bo nie mogę zdradzać) Kielc są jeszcze księgi z np. Częstochowy. Dwa razy mnie to spotkało. Może tą księgę taki sam los spotkał.

POMOŻCIE! Bo sobie sam z tym chyba nie poradzę. Nie potrafię już długi czas rozwiązać tej zagadki. :(

Pozdrawiam,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Oskar,
Juz rozwiazales zagadke: Brzegi w pow. jedrzejowskim.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna (Sandra z Facebook)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”